Sve kontroverze Zlatnih globusa

Redatelj dobio otkaz zbog optužbi za zlostavljanje pa ga nisu ni spomenuli, a najbolji film mnogi optužuju za rasizam iako je upravo to njegova tema


Ines Madunić
07.01.2019.09:15
Redatelj dobio otkaz zbog optužbi za zlostavljanje pa ga nisu ni spomenuli, a najbolji film mnogi optužuju za rasizam iako je upravo to njegova tema
Profimedia

sažeto

U Hollywoodu su dodijeljeni Zlatni globusi, koji su često dobra prognoza za Oscare


Ines Madunić
07.01.2019.09:15

I službeno je počela sezona nagrada u Hollywoodu - u nedjelju su dodijeljeni Zlatni globusi. Nagrada koju dodjeljuje Udruženje stranih novinara često se smatra dobrom prognozom za Oscare, a dodjeljuje se za najbolja ostvarenja na filmu i televiziji. Prošle godine pokret Me Too bio na vrhuncu i Zlatni globusi bili su pravi trijumf ženske snage - čak je i crveni tepih pretvoren u crni jer su svi pozvani da zbog brojnih slučajeva seksualnog zlostavljanja dođu u crnom kao izraz podrške. Crveni tepih ove godine bio je šaren, ali nijedna dodjela nagrada nije prošla bez kontroverzi pa tako ni ova.

Najviše su kipića u nedjelju dobili filmovi "Bohemian Rhapsody" i "Zelena knjiga" i oba imaju svoju priču zbog koje je nekima sinoć bilo neugodno.

Za biografski film o Freddieju Mercuryju ekipa filma "Bohemian Rhapsody" nagrađena je u dvije važne kategorije - najbolja drama i najbolji glumac Rami Malek, kojem se predviđa i Oscar.

Profimedia

No, nitko tijekom cijele večeri nije spomenuo redatelja filma, Bryana Singera.

On je, doduše, dobio otkaz dva tjedna prije završetka snimanja pa je posao preuzeo Dexter Fletcher, no u konačnici potpisan je samo Singer.

Razlog za otkaz su razni - navodno se redatelj prečesto nije pojavljivao na poslu, no pričalo se kako je mogući razlog to što je Singer više puta optužen za seksualno zlostavljanje, a navodno je silovao 17-godišnjaka. On je sve optužbe odbacio kao lažne, no na dodjeli Zlatnih globusa nije se pojavio, a nitko ga nije ni spomenuo, iako se o "Bohemian Rhapsody" puno pričalo.

Još se jedna kontroverza veže uz film o legendarnom frontmenu The Queena - činjenica da se nijednom nije spomenula njegova homoseksualnost.

Ali, ni film koji je proglašen najboljim te dobio nagrade za scenarij i najboljeg sporednog glumca. U humornoj drami "Zelena knjiga" tema je rasizam, a sve kroz odnos pijanista Dona Shirleyja (Mahershala Ali) i njegovog vozača (Viggo Mortensen) dok putuju kroz segregirani Jug. Radi se o priči temeljenoj na stvarnim događajima, ali mnogi su film optužili upravo za rasizam. Nije se svidio ni obitelji pijanista Shirleyja jer kažu da jednostavno nije točan.

Profimedia

"Moj posao uvijek je isti - moram gledati što radim i biti odgovoran za to. Poštujem Dona Shirleyja i njegovu obitelj, ali ne želim baciti u vjetar svu energiju koju smo uložili u ovaj projekt. Na kraju danu želiš da svi budu zadovoljni", rekao je Ali.

Christian Bale osvojio je Zlatni globus za ulogu bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja u "Viceu", a njegov je govor bio prilično zanimljiv.

"Želim zahvaliti Sotoni što mi je dao inspiraciju da odigram ovu ulogu", rekao je Bale. Podsjetimo, Cheney je bio potpredsjednik u vrijeme administracije Georgea W. Busha te jedan od prvih i najjačih zagovornika tzv. rata protiv terorizma. Upravo je on bio začetnik ideje rata u Afganistanu i Iraku, a iako ga se smatra jednim od najmoćnijih potpredsjednika u američkoj povijesti, bio je i uvjerljivo najomraženiji - kad je odlazio imao je podršku 13 posto birača.

Baleov je govor odobrila Sotonska crkva na Twitteru.

Voditelji dodjele bili su komičar Andy Samberg i glumica Sandra Oh, čije su šale bile nešto manje političke nego posljednjih godina na sličnim ceremonijama, no bilo je nekoliko zanimljivih.

Recimo, Sandra Oh našalila se na račun zastupljenosti glumaca azijskog podrijetla u Hollywoodu kad je rekla: "'Crazy Rich Asians' je prvi film s kompletno azijskom glumačkom postavom još od 'Ghost in the Shell' i 'Aloha'"; radi se o filmovima u kojima su bjelkinje glumile Azijatkinje.

Scarlett Johansson glumi u "Ghost in the Shell", a na Zlatnim globusima nije bila, dok je Emma Stone, koja u "Alohi" glumi domorotkinju s Havaja viknula: "Oprostite", na opće oduševljenje svih.

Iako je imala čeitir nominacije, "Zvijezda je rođena" nije dobila nijednu nagradu, što je razbjesnilo fanove Lady GaGe. 

No, svi se slažu kako je najveća zvijezda u nedjelju uvjerljivo bila hostesa koja je nudila vodu na crvenom tepihu. Djevojka u plavoj haljini photobombala je praktički sve koji su pozirali na crvenom tepihu i napravila reklamu Fiji vodi kakvu jednostavno nisu mogli platiti. Internet je, naravno, oduševljen.

Hollywood

Zlatni globus

christian bale

Mahershala Ali

dodjela nagrade

Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter