‘KAO DA JE SVE SAN‘

Međimurska Filipinka nakon pobjede na Supertalentu: ‘Čestitaju mi iz Japana, Meksika, Amerike... iz cijelog svijeta!‘

Kad je proglašena pobjednicom nije, kaže, uopće bila umorna. Htjela je vidjeti svoj nastup na TV-u koji je snimila mama Carla

Chriztel Renae Aceveda

 Luka Dubroja/

Chriztel Renae Aceveda, međimurska Filipinka, pobjednica ovogodišnjeg Supertalenta, na Božić je spavala dulje nego inače. Kad se ujutro probudila imala je osjećaj, rekla je za Jutarnji, da još uvijek sanja. - Kao da je sve ovo san. Teško mi je vjerovati da je stvarnost sve što se događa. Ne samo sad, još od kad sam počela pjevati u Supertalentu.- kaže.

O djevojčici s Filipina, čija se majka Carla zaljubila u Međimurca Rajmunda Petermanca i zbog njega 2020. godine, u jeku pandemije, odlučila s Chriztel otići na drugi kraj svijeta, Jutarnji je pisao mjesecima prije nego se uopće prijavila u popularni TV show. Chriztel smo otkrili kad ju je Lidija Bajuk, koja ju je čula kako pjeva, pozvala na svoj koncert u Močvari da s njom otpjeva međimursku popevku. Bilo je to u svibnju da bi na Badnjak u prosincu Chriztel osvojila Hrvatsku svojim pjevanjem i pobijedila u showu na kojemu se za titulu Supertalenta bore performeri iz cijele regije i šire.

image

Chriztel Renae Aceveda s majkom

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kad je progkašena pobjednicom nije, kaže, uopće bila umorna. Htjela je vidjeti svoj nastup na TV-u koji je snimila mama Carla.

- Nisam mogla vjerovati, Martina se rasplakala. Sve je ovo jako brzo prošlo i voljela bih da ovaj osjećaj nikad ne nestane. Znam da će ostati u mom srcu - smije se. Nije imala tremu, nema ju nikad kad pjeva. Čak toliko da je noć uoči superfinala prespavala kod prijateljice i cure kao cure, bile su budne do četiri sata ujutro.

Kad je Jutarnji prvi put pisao o Chriztel, napisali smo da "laiku koji ju je čuo, čin se da pjevati bolje nego što pjeva sad, nije moguće. U nedjelju nas je demantirala. Više ne pjeva samo popevke, iako je za pjesmu "Dej mi bože oči sokolove" dobila prvi zlatni gumb u povijesti emitiranja tog showa u Hrvatskoj, da bi u superfinalu pjevala pola pjesme na engleskom, pola na hrvatskom jeziku. - Znala sam da želim pjevati pjesmu The Prayer, koju su u duetu otpjevali Celine Dion i Andrea Bocceli. Kad sam to spomenula profesorici Blanki Tkalčić, koja je iz Međimurja, živi u Zagrebu, a radi u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu, rekla je da ona ima verziju te pjesme s prijevodima dijelova na hrvatski jezik. Poslušala sam, oduševila se i bila jako sretna i zahvalna što mi je dopustila da ju otpjevam - kaže Chriztel. Još do maloprije je bila pospana, probudili smo ju jer od adrenalina nije mogla zaspati do tri sata ujutro, sad već vesela kao i inače.

image

Chriztel Renae Aceveda s majkom

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Chriztel se, otkad je došla u najsjeverniju hrvatsku županiju, osjeća – da je tu kao doma. Bila je oduševljena vidjeti snijeg i "vazda zeleno drveće", miješala je lokalni međimurski naglasak sa standardnim hrvatskim. Ne samo da zna pjevati, nego da to radi sjajno, otkrila je njezina učiteljica hrvatskog jezika, Anđelka Klemenčić, koja ju je snimila kako pjeva njoj najdražu međimursku popevku "Raca plava", snimku je čula i Lidija Bajuk. S prvom profesoricom glazbenog jezika u školi u Svetom Martinu na Muri, Marijom Kraševac Sakač, uvježbala je prve tonove. Ostalo je danas povijest. Festival po festival i Chriztel je danas hrvatski Supertalent.

image

Chriztel Renae Aceveda

/Nova Tv

- Idem stalno na nekšne nastupe. Kod kuće na Filipinima pjevala sam samo s mamom, a tek ovdje sam počela ići na zbor. Na glazbenom sam čula neku kajkavsku pjesmu, i baš mi se svidjela. Način kako izgovaraju riječi te melodija i tempo. Samo da kažem, ponekad govorim ovako miješano književni jezik i međimurski. Međimurski mi je lakši i brži za govor. Ponekad neku međimursku riječ ne razumijem pa mi učiteljica Anđelka objasni, a ja mami prevedem pjesmu, da zna o čemu pjevam. Nekad nisam uopće mislila da bih mogla pjevati, ali sad mi se to jako sviđa, i željela bih se baviti pjevanjem – rekla nam je u svibnju. Osim na hrvatskom i engleskom, Chriztel Renae Aceveda pjeva i na njemačkom jeziku.

Njezini su se nastupi u Supertalentu gledali i na Filipinima, rekla nam je. – Baka mi je ispričala da su namještali antene kako bi ju mogli gledati – otkrila nam je nakon zlatnog gumba publike. Danas, nakon pobjede kaže ono što govori od kad je prvi put nastupila. - Još ne mogu povjerovati da je sve to istina. Nisam očekivala da će sve ovako završiti. Baš ne mogu vjerovati, kao da sanjam - ponavlja. Finale nisu gledali samo Filipinci, nego je mama Carla puštala live streaming pa Chriztel danas dobiva čestitke iz cijelog svijeta.

image

Komentari podrške

- Baš nevjerojatno. Čestitaju mi iz Japana, Meksika, Amerike... ma odsvuda. Prezahvalna sam za sve i svima želim Sretan Božić - kaže. Na Božić ju je čekala jošp poslijepodnevna božićna misa u varaždinskoj katedrali, za strance koji žive i rade u Hrvatskoj. Prije toga će se s mamom Carlom i tatom Raymondom pokušati malo smiriti. Emocije su jake.

Što će prvo napraviti s 30.000 eura koje je osvojila?

- Želim jako posjetiti svoju obitelj na Filipinima. Jedva čekam vidjeti sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:55