Obrati pažnju na… Shortparis

Ravno iz Gulaga u legendu: ovih petero mladih Rusa zvuče i izgledaju kao glazbeni Slavorum na steroidima


Valerija Bebek
24.09.2019.14:00
Ravno iz Gulaga u legendu: ovih petero mladih Rusa zvuče i izgledaju kao glazbeni Slavorum na steroidima
Promo Shortparis

Valerija Bebek
24.09.2019.14:00

Ovog vikenda u Zagreb dolazi jedan iznimno poseban bend koji pravi glazbeni sladokusci-znatiželjnici ne bi smjeli propustiti. Riječ je u ruskoj post-pop senzaciji Shortparis. Do sad su izdali dva albuma "Дочери" / Kćeri (2013.) i "Пасха" / Uskrs (2017.), a na ovoj turneji predstavljaju i nove materijale. Nastupima uživo osvajaju publiku, oni koji su ih gledali uživo (početkom 2018. nastupali su u Ljubljani na festivalu MENT) nazivaju ih najboljim glazbenim i koncertnim iskustvom. Najviše zbog jedinstvenog nastupa karizmatičnog pjevača Nikolaja Komjagina, čiju pojavu na pozornici uspoređuju s mješavinom Iana Curtisa i Davida Bowieja. Neloše, odnosno točnije - bogovski.

Ako sve ovo nije dovoljno da vas zagolica i u subotu 28. rujna pokrene u smjeru Močvare donosimo vam pet razloga zašto biste trebali iskoristiti priliku da pogledate uživo bend koji je John Robb je u članku za Louder Than War napisao "Shortparis are the band of the moment" - Shortparis su 'The' bend ovog trenutka. Ulaznice u pretprodaji 50 kuna u online prodaji i na Entrio prodajnim mjestima, na dan događanja na blagajni kluba 65 kuna.

1. Što se to svira usred Sibira?

Shortparis čini pet članova benda čija je jezgra, pjevač Nikolaj Komjagin, Alexander Ionin koji svira gitaru bas i harmoniku i (jedan) bubnjar Pavel Lesnikov potječe iz sibirskog Novokuznetska. Bend je službeno oformljen kad su se preselili u St. Petersburg gdje su upoznali preostalu dvojicu Alexandera Galianova (gitare i klavijature) te svog drugog bubnjara Danila Kholodkova. Grad iz kojeg potječe trojica članova nalazi se duboko u Sibiru, Staljin ga je pretvorio u industrijski centar, rudarenja, iskapanja ugljena. Ljeti temperatura ne prelazi 15 stupnjeva, a njegove brutalne vizure kao da se mogu čuti i u glazbi Shortparisa.

2. Imaju jedinstveni zvuk koji nije moguće klasificirati (i dva bubnjara)

Kada se pokušava opisati glazba ovog benda (je li vam promaklo da imaju dva bubnjara?) koriste se nazivi: post punk, eksperimental, noise, elektronika i industrial, izmjenjuju se techno ritmovi, harmonika i tradicionalne ruske melodije, freak elektronika. Nazivaju ih post-popom, već sada imaju titulu najboljeg live benda iz Rusije. Svojim koncertima proizveli su masovan hype po Europi. Svoju glazbu nazivaju opozicijom modernoj ruskoj sceni. Pjevaju uglavnom na ruskom, ali i na francuskom i engleskom.

3. Vizualno besprijekorni i provokativni

Nazivaju se 'audio teatrom'. Jedan od uzora im je Sergej Kuriokhin, legendaran provokativan umjetnik skladatelj, pijanist, eksperimentalni umjetnik. "Ambiciozni, bombastični, nevjerojatno pretenciozni, erotični, uzbudljivi, nemoguće ih je opisati, nejasno devijantni, zabavno je plesati uz njih i puni su revolucionarnog potencijala", riječi su jednog od kritičara. Bilo u video spotovima, bilo u nastupima ili u medijskim istupima Shortparis ne brljaju, ne improviziraju, ne razočaravaju i ne ponavljaju se. 

4. Kao glazbeni Slavorum na steroidima

Još malo o vizualima, osim što žele šokirati, Shortpairs koriste ono što imaju. Igraju se stereotipima vizualno siromašne sibirske (a nemojmo se lagati i druih slavenskih) nedođije. Adidas, tepisi, lanci, potkošulja-sileđijka, kretnje i izgled pomahnitalih skinsa koji tjeraju izbjeglice iz sportske dvorane, smeđa lamperija, vezeni tepisi, slike svetaca na zidu kakve imaju bake po kućama, stavljene bok uz bok s melodičnom glazbom izgledaju tako da ni slavni pan-slavenski ironični pokret Slavorum to ne bi bolje izmiješao.

5. Vlak euforije koji ruši sve pred sobom

Shortparis opisuju kao depresivno-agresivne. Njihovi nastupi nekima znaju biti zastrašujući. Teatralni, s jakom bubanj sekcijom, vrištanjem, kao kontrapunkt anđeoskom glasu pjevača, emotivnoj muzici i stihovima koji su puni religijskih motiva iz pravoslavnog kršćanstva. Zašto su album nazvali Uskrs? Nisu otkrili, samo su rekli da je riječ o nečem duboko osobnom. Iako većina publike (osim domaće) ne razumije njihove stihove, Shortparis izazivaju euforiju gdje god kroče na pozornicu.

Promo Shortparis

koncert

Močvara

Shortparis

Obrati pažnju na

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter