Butler iz Buckinghamske palače

'Ravnalom moramo provjeravati jesu li svi tanjuri za svečanim kraljevskim stolom savršeno posloženi'


Ines Madunić
14.11.2017.11:00
'Ravnalom moramo provjeravati jesu li svi tanjuri za svečanim kraljevskim stolom savršeno posloženi'
Profimedia

sažeto

Mladić je radio kao butler za britansku kraljevsku obitelj i ispričao kako to izgleda


Ines Madunić
14.11.2017.11:00

Britanac Richard Kerrigan nakon srednje škole prvi posao dobio je u Buckinghamskoj palači. Richard je radio kao butler u britanskoj prijestolnici i svakodnevno obavljao stvari za kraljicu Elizabetu II i njezinu obitelj.

Njegove dužnosti uključivale su pripremu događaja u palači, kao što su svečane večeri i posjeti, dočekivanje gostiju i postavljanje stolova za svečane večere.

"Bilo je to ludo vrijeme u mom životu", rekao je Richard za australski Morning Show. Prisjetio se nekih detalja koji su mu prije bili samo dio svakodnevnih obaveza.

"Kad su velike večere, za velikim stolom u obliku potkove sjedi oko 180 ljudi. Kad bismo postavili sve tanjure, ravnalom smo provjeravali je li sve u savršenoj liniji. Sva srebrnina je ulaštena i čaše ispolirane. Na osam ili deset gostiju radi četvero članova posluge", rekao je Richard. Kaže i kako se nije puno družio s članovima britanske obitelji, ali svi su bili jako ljubazni prema njemu i svim drugim članovima posluge.

Profimedia

"Vide nas i uvijek pozdrave, ali nemaju vremena družiti se s nama, moraju se baviti svojim gostima. Svi su jako dragi i ljubazni", kaže bivši butler, koji je otkrio i da na velikim događajima postoji signalni sustav za poslugu kako bi znali kad smiju, a kad ne smiju ući u dvoranu.

"Imaju sustav sličan semaforu. Vidimo crveno svjetlo kad nam je zabranjeno ući, a zeleno se upali kad možemo biti u prostoriji. Većinu vremena smo u pozadini. Sve savršeno funkcionira", rekao je mladić.

Najluđa stvar koja mu se dogodila bila je na početku njegovog rada u Buckinghamskoj palači.

"Otišao sam u kuhinju po neku hranu i trebao sam je donijeti do mjesta gdje se hrana servirala za goste. Imali smo veliki event. Dali su mi termosicu i tek kasnije sam shvatio da na njoj piše 'kraljičina juha'. Malo sam bio u šoku. Inače, mi je ne smijemo posluživati, postoje ljudi koji su zaduženi za to. Ne, nisam probao kraljičinu juhu", rekao je kroz smijeh njezin bivši butler.

Reuters

Najzanimljiviji događaj na kojem je radio bilo je vjenčanje princa Charlesa i Camille Parker-Bowles.

Richard se uvalio u nevolje jer je prekršio stroga pravila - nema mobitela u palači.

"Htio sam uslikati selfie u radnom odijelu, ali to nije dozvoljeno. Odmah su me natjerali da izbrišem tu sliku iz mobitela, koje uopće ne smijemo koristiti u palači", rekao je butler.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

Buckinghamska palača

butler

posluga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter