Nije htjela prestati raditi

Rano je ostala bez roditelja, a na akademiju upala slučajno. Svađala se s Krležom, ali i on je morao priznati da je njezin talent nenadmašan


Ines Madunić
07.08.2019.19:00
Rano je ostala bez roditelja, a na akademiju upala slučajno. Svađala se s Krležom, ali i on je morao priznati da je njezin talent nenadmašan
Biljana Gaurina/Cropix

sažeto

Težak put do uspjeha, a zatim i impresivna karijera obilježili su život glumice Marije Kohn


Ines Madunić
07.08.2019.19:00

Glumica Marija Kohn svojim je ulogama obilježila ne samo stariju generaciju - koja ju zna iz kultnih filmova "Svoga tela gospodar", "H-8" i "Kužiš stari moj" - nego i mlađu, koji ju pamte po serijama "Larin izbor", "Stipe u gostima", "Bitange i princeze"...

Marija je rođena na otoku Lopudu. Otac Antun bio je iz imućne židovske obitelji i radio je kao kapetan duge plovidbe. Kad je imala četiri godine nije se vratio s jedne plovidbe, a iako su im isprva govorili kako je stradao, ispostavilo se da je ostao u Argentini i zasnovao novu obitelj. Kasnije ga je Marija uspjela pronaći, on joj je napisao pismo u kojem se ispričavao, no nije više imala potrebu biti u kontaktu s njim. 

Majka joj je preminula od tuberkuloze kad je Marija imala osam godina pa su je odgojili djed i baka u Dubrovniku. Za vrijeme gimnazije bila je u vezi s Izetom Hajdarhodžićem, a kad je on išao u Zagreb, otišla je i ona. Upisala je Prirodnoslovno-matematički fakultet, a kad je Izet išao na prijemni na Akademiju, ona ga je pratila.

Ivica Pejić/Cropix

"Odrastajući u Dubrovniku, nisam imala prilike odlaziti u kazalište, pogotovo jer je moj djed, profesor matematike u gimnaziji, bio jako strog i nije mi dao puno izlaziti. Njemu gluma nije bila časno zanimanje. Glumu nisam upisala iz prvog pokušaja jer me Gavella nije želio primiti. Bila sam mršava, imala samo 42 kilograma i duge pletenice. Tada sam hodala s Izetom Hajdarhodžićem, koji mi je savjetovao da pokušam upisati glumu, jer sam dobro pjevala i plesala.

Zbog djeda sam upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, no ipak sam odlučila pokušati s glumom. Na prijemnom sam recitirala 'Grob u žitu', na dubrovački način, a Gavelli se na to digla kosa. Izet je odmah primljen, a mene jedino Gavella nije htio. Međutim, Sven Lasta tada je rekao: 'Slušajte, na svijetu ne možete naći nekoga ovako čarobnog i malog. Pustite mene da radim tjedan dana s njom.' I uistinu, nakon tjedan dana što me pripremao - bila sam primljena", rekla je za Story.

Za vrijeme studija bila je jako siromašna, živjela je u sobici i uvijek govorila kako je zahvalna Gavelli što joj je pomagao.

"Zimi sam se prislonila na peć kako bih se ugrijala, što je njemu zasmetalo i prigovorio mi je. Odgovorila sam mu 'Što da radim kada imam samo jedne gaće. Moram ih osušiti.' Nije shvatio da pričam o hlačama i nazvao me prostakušom. Ja sam se naljutila, zgrabila žarač i natjeravala ga po Akademiji", pričala je Kohn.

Vladimir Ivanov/Cropix

Nakon što je diplomirala trebalo je samo dvije godine da dobije ulogu koja ju je proslavila. U "Svoga tela gospodar" Fedora Hanžekovića glumila je šepavu Rožu. Dotad nije znala ni riječ na kajkavskom, no ispostavilo se da je jako dobra s jezicima pa je odglumila besprijekorno. Uz to, za tu ju je ulogu jezično pripremao Bratoljub Klaić. Dobila je i Zlatnu arenu.

Pojavila se u važnim filmskim i televizijskim ostvarenjima, a zanimljiv je podatak da je bila prva glumica koja je u domaćem filmu pokazala grudi, i to u "Dugom putovanju u bijelo" Branka Ivande 1976. godine. Tamo je glumila ženu koja je upravo rodila.

Na vrhuncu slave udala se za nogometaša Vladu Majerovića, no ubrzo su se razveli, a ona se zatim posvetila karijeri i odgoju sina Roberta.

Nakon nekoliko uspješnih filmova Kohn se više posvetila kazalištu, koje joj je bilo draže.

Poznata je po tome što je jedna od rijetkih koja se usudila odbrusiti Miroslavu Krleži. Bilo je to kad su pripremali njegov "Vučjak". Književnik je bio na svakoj probi, a kad je ona jednom krivo izgovorila svoju rečenicu, Krleža se izderao: "Tko ste vi da se usudite mijenjati redoslijed riječi u mojoj rečenici?!", na što mu je ona uzvratila istom mjerom: "Tko ste vi da ja ne bih mogla mijenjati redoslijed riječi u vašoj rečenici?"

Sve joj je oprostio iako je izjurio iz kazališta.

Neja Markičević/Cropix

U karijeri je Kohn odigrala više od stotinu uloga u kazalištu te gotovo 80 filmova i serija. U mirovinu je službeno otišla 1999. godine, ni nije prestala glumiti sve do samog kraja.

Preminula je u Zagrebu u 84. godini života.

glumica

Marija Kohn

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter