Manje ksenofoba, više umjetnika

Rambo Amadeus o Bajagi, Hladnom pivu i zabranama za 100posto: 'Ako imate stav, morate smetati. Ja sam na to navikao i to mi je OK'


Barbara Marinović
20.08.2018.13:40
Rambo Amadeus o Bajagi, Hladnom pivu i zabranama za 100posto: 'Ako imate stav, morate smetati. Ja sam na to navikao i to mi je OK'
CROPIX

sažeto

Rambo Amadeus prognozira da ima nade za ove naše prostore, zabranama i pobunama unatoč


Barbara Marinović
20.08.2018.13:40

Karlovac Bajagu nije htio, s druge strane, Varaždin i Ivan Čehok srdačno su ga primili pa je glazbenik otvorio Špancirfest i napunio varaždinski Stari grad. Opasne zabrane i animoziteti vraćaju godinama unazad i utječu loše na društvenu atmosferu i razvoj demokratskog društva u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. Teško je bilo naći nekog tko bi javno govorio o problemima koji se javljaju u 2018. godini na ovim našim prostorima, no uspjeli smo legendarnog Ramba Amadeusa privoljeti, unatoč tome što se nije želio gurati u prvi plan.

'Mislim da je u pitanju nekakav nesporazum, da su Bajagu pobrkali s nekim drugim', rekao je glazbenik i pohvalio posebno solidarnost 'Hladnog piva'. Dečki su, naime, odbili u Karlovcu na Danima piva početkom rujna mijenjati maknutog Bajagu. 'Hladno pivo je podsjetilo na to da je solidarnost plemenita osobina, koja podrazumijeva izlazak iz zone komfora. Respect', rekao je Rambo Amadeus.

CROPIX

'Ako imate stav, morate smetati'

Nije njemu samome problem izraziti javno i otvoreno mišljenje o svemu i svačemu, pa je, kaže, navikao da nekad nekome i smeta. 'Ako imate stav, morate nekom smetati. Ja sam na to navikao i to mi je ok. Smetaju mnogi i meni, ali to su čari demokracije, moramo biti tolerantni prema tuđoj riječi'. Znao je, dodaje, da će Bajaga u Varaždinu biti sjajno primljen.

Komentirao je Rambo Amadeus kako bi Bajaga svugdje bio dobrodošao da svira turbo folk. 'To je bila moja pretpostavka, izrečena prije nego sam čuo o kom gradu je riječ. Varaždin je grad klasike, jazza i rocka, pa vjerujem da moja teza u ovom slučaju ne stoji'.

'Manje ksenofoba u medijima'

Unatoč političkim i društvenim prijeporima, zabranama i animozitetima naroda i narodnosti bivše države, Rambo Amadeus ima nadu u bolje sutra. 'Ima nade, naravno, samo je potrebno da prođe malo vremena u miru. I da malo više čujemo glasove kozmopolita, umjetnika, humanista, a malo manje glas ksenofoba u medijima. U ambijentu liberalnog kapitalizma, mediji su strogo kontrolirani, koliko god to apsurdno zvučalo, puno je dobrog, kritičkog izraza oko nas, ali on ne dopire do medija koji su danas neusporedivo oportuniji nego u vrijeme socijalizma', zaključio je poznati glazbenik, koji se nikada nije libio reći ono što misli.

CROPIX

Bajaga

Hladno Pivo

Rambo Amadeus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter