'Mi smo tu zbog publike, stisni'

Radio je najteže fizičke poslove, a onda donio odluku koja je promijenila sve. Kupio je kartu za bus, a on ga je odveo u legendu. Za televiziju je živio, a možda zbog nje i prerano preminuo


100posto
22.07.2019.14:00
Radio je najteže fizičke poslove, a onda donio odluku koja je promijenila sve. Kupio je kartu za bus, a on ga je odveo u legendu. Za televiziju je živio, a možda zbog nje i prerano preminuo
Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

sažeto

Prije tri godine Siniša Svilan preminuo je uslijed srčanog udara, otišao je na radnom mjestu, u svom uredu. Iza njega su ostali njegovi voljeni, ali i ogromna, uspješna karijera


100posto
22.07.2019.14:00

'Siniša je bio pravi televizijski genijalac i moj televizijski otac. Uvijek sam tužan početkom srpnja, kada nas je zauvijek napustio. Često ga se sjetim i preko godine u raznim situacijama.  Rad s njim bio je zabavan i inspirativan', priča Daniel Delale dok se sjeća Siniše Svilana. Nije bio samo njegov televizijski otac, Svilan je na hrvatsku scenu donio nešto što je tako dugo nedostajalo. I radio je to bolje od ikog - bez konkurencije, a može se to tvrditi i danas.

Otac televizijskog showbiza u Hrvatskoj preminuo je prije tri godine. U lipnju ove godine navršila se tužna obljetnica odlaska čovjeka koji je mijenjao televizijsku povijest u Hrvata i ostavio traga na vodećim televizijama - u Hrvatskoj i regiji. Otišao je za radnim stolom u svom uredu, doživio je srčani udar u 57. godini života. Predanost poslu koji je radio obilježila mu je život, silna posvećenost nije ga napustila do samog kraja. I njegov otac otišao je u tim godinama... Kada je odrastao, činilo se da će stope svog oca i slijediti.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Radio u škveru, a onda jednog dana odlučio studirati u Zagrebu

Siniša Svilan rođen je u Trogiru 1960. godine u obitelji mehaničara i domaćice. Srednju tehničku školu završio je u Splitu 1979. godine, a zatim upisao Fakultet strojarstva. Ubrzo ga je napustio i zaposlio se kao mehaničar u splitskom brodogradilištu. Radio je teške fizičke poslove, a onda donio odluku koja mu je promijenila život. Relativno kasno odlučio je da ipak želi studirati pa je dao otkaz i stigao u Zagreb na Fakultet političkih znanosti. Studij je započeo 1985. godine. U to vrijeme krenuo je graditi i karijeru pa se zaposlio na Radiju 101 kao urednik vijesti.

Uslijedio je Svilanu angažman na HRT-u, gdje je primljen kao novinar u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska'. Specifične boje glasa, svjestan je bio svog nedostatka. No, kako to obično biva kod karizmatičnih i sposobnih ljudi, tako je Svilanu njegov glas ubrzo postao zaštitni znak. Dijelom to može zahvaliti Denisu Latinu, koji ga je pozvao u 'Latinicu', a inzistirajući pritom da svaki novinar čita svoje priloge. Tako je čitao i Svilan, postavši odmah prepoznatljiv. Počinje potom rad na  neprežaljenom 'Glamour cafe'. Emisija se potom seli sa Svilanom na Mrežu TV, a  od 2001. godine ta vraća se na HTV. Prvi je to format na javnoj televiziji koji je sadržavao kroniku domaćeg showbiza, mondenog života, reportaže iz inozemstva, intervjue s velikim zvijezdama. Kroz emisiju stasala su poznata novinarska i urednička imena.

Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Podigao program Nove TV i prestigao dotad dominantni RTL

Nakon skoro 20 godina rada i probijanja po medijskoj sceni, Svilan je dobio ponudu koju nije mogao dobiti. Nova TV 2004. godine nudi mu funkciju direktora programa. Tamo je s entuzijastičnom i vještom ekipom stvorio najgledaniji televizijski program u Hrvatskoj. Inzistirao je tamo na autorskom pristupu emisijama, nastali su pod njegovim vodstvom 'Red Carpet', 'U sridu', 'Jedan na jedan s Alkom Vuicom, 'Istraga', 'Dvoboj'... Radio je na nizu specijalnih formata i tom formulom prestigao tada dominantni RTL. Ne treba zanemariti ni tada izvrstan odabir inozemnih sadržaja koji su se nudili publici.

Daniel Delale se prisjeća kako su izgledali dani rada i suradnje sa Svilanom, s kojim je gradio 'Red Carpet'. Mentorstvo iskusnijeg šefa značilo mu je tada sve, a 'RC' je postao najgledanija showbiz emisija hrvatskog televizijskog prostora. 'Tijekom jedne kave s njim smislili bismo sto tema i ideja. Jako je volio autorstvo i uvijek nas je poticao da budemo autori i prvenstveno kreativni. S njim sam radio i gradio showbiz emisiju Red Carpet i na početku emitiranja IN Magazin. Uživali bismo u dobrim rezultatima Red Carpeta koji je dostizao brojke prijenosa nogometne repke, kasnije i In Magazina, danas pod vodstvom Ivane Mandić kao glavne urednice i Svjetlane Matić. Bio je ljudina i po i kao takvoga ga pamtim'. 

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

'Mi smo tu zbog publike'

Bilo je Svilanu važno, dodaje, da mlađim generacijama da do znanja da se publika nikada ne smije podcijeniti. 'Mene je kao voditelja i urednika uvijek učio da ne podcjenjujem publiku, da nisam ja bitan na ekranu, nego publika i kad sam sebi postanem bitan i krenem svoju sliku ljubiti na ekranu da je onda sve gotovo'. 'Mi smo tu zbog publike', govorio je Siniša Svilan. S njim se, prisjeća se bivši urednik na Novoj TV, bilo zabavno i posvađati. Bilo je situacija kada se u nečemu nisu  slagali ili su se jednostavno kreativno razilazili, no uvijek je to dovelo do nekog cilja.

'Stisni Daniel, stisni', vikao je Svilan kroz televizijske hodnike. 'Rijetki su kao on što se posla i televizije tiče, dolazio je na posao u sedam ujutro i odlazio poslije Dnevnika navečer. Sve što znam o televiziji, o komercijalnom razmišljanju i načinu prezentacije - naučio sam od njega. Nedostaju mi zajedničke kave, dugotrajni razgovori o televiziji, smišljanju emisija i tema. Bila mi je čast i privilegija poznavati ga i raditi s takvim čovjekom', zaključio je Delale.

Foto: Pedja Milosavljevic

Otišao je s nizom privatnih i poslovnih planova za budućnost

Posljednjih godina Svilana je psihički i fizički iscrpio sudski proces koji se godinama vodio, no nije se dao. Na televiziji je nastavio raditi - ovog puta preko granice. Njegove usluge i znanje htjeli su na beogradskim Pink TV-u i B92 televiziji, a potom i na Happy TV-u. Tamo je na kraju preminuo, naočigled šokiranih i potresenih kolega. 'Siniša Svilan je bio sjajan kolega, veliki stručnjak u svom poslu, koji je sve vrijeme nastojao svima pomoći i makar dio svog ogromnog televizijskog znanja prenijeti drugima. Njegova smrt je veliki šok za sve nas. Imao je velike planove, bio je pun entuzijazma i energije da sve što počne raditi napreduje', izvijestili su nakon njegovog odlaska iz te televizije.

Privatno, Svilan je iza sebe ostavio voljenu kćer Galu. Dobio ju je u braku s umjetnicom Ellom Svalinom. Nakon razvoda od nje, ušao je u vezu sa Silvom Mustapić, s kojom je priželjkivao i svadbu. Nažalost, nije stigao, najvećim dijelom zbog nedostatka vremena, koje je u potpunosti posvetio svom poslu. Poslu koji je toliko volio.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Daniel Delale

Siniša Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter