Prozivali je zbog prevelike mršavosti

Radila je kao pomoćnica frizerke, sa svega 15 godina napustila školu, no vrlo je brzo postala ikona! Bolni gubitak nije je uništio


100posto
19.09.2019.18:00
Radila je kao pomoćnica frizerke, sa svega 15 godina napustila školu, no vrlo je brzo postala ikona! Bolni gubitak nije je uništio
Foto: Profimedia

sažeto

Twiggy je ikona postala tijekom 60-ih, a već sedamdesetih napravila je sjajnu karijeru


100posto
19.09.2019.18:00

Sredinom šezdesetih postala je prvi svjetski supermodel, pomaknula je sva pravila u dotadašnjem modnom svijetu. Njezino ime do danas je sinonim za mršavice, a Lesley Lawson ima se itekako čime ponositi kada pogleda unazad i osvrne se na svojih 70 godina! Proslavila se šezdesetih kada su je proglasili 'Licem 1966.), a do svog 17. rođendana postala je već toliko popularna da joj je Cher organizirala rođendansku zabavu. Veliku ulogu u njezinom pohodu na modni svijet igrao je Nigel Davies, koji ju je otkrio dok je radila vikende u frizerskom salonu. Imala je svega 15. No, ubrzo ju je nagovorio da se počne baviti manekenstvom, a napravio joj je i prepoznatljivu frizuru.

Sitna, mršava i karizmatična

Proslavila se usto zbog svojih krupnih očiju, dugih trepavica i androgenog izgleda. Mršavo tijelo donijelo joj je karijeru, a do 1970. godine i status modne ikone. Svi su htjeli izgledati kao Twiggy, obline su postale 'out'. Zanimljivo je da je karijeru uspjela napraviti iako je bila visoka tek 167 centimetara. Dobar je posao napravila, a pomogao joj je i tadašnji dečko te menadžer, koji je zaslužan za prepoznatljiv joj nadimak. Kako su zajedno od Leslie napravili svjetsku modnu senzaciju, tako je vrlo rano stigla i ponuda da počne kreirati. Napravila je 1967. vlastitu liniju odjeće, a time se bavi i danas. Zbog karijere je vrlo rano odustala od školovanja, no takve odluke ne žali.

Foto: Profimedia

Modni svijet obožavao ju je iako je u široj masi njezin izgled bio predmetom polemika. Ljudima je bila premršava sa svojih 50-ak kilograma. No, ona se branila da je to jednostavno njezina prirodna građa te da jede u normalnim količinama. Vitka građa tijela jednostavno je bila stvar genetike. Usto, pripadala je i svijetu filma te glazbe, a devedesetih je radila kao voditeljica svoje emisije 'Twiggy's People'.

Izgubila prvog supruga, preminuo je uslijed srčanog udara

U privatnom životu, Twiggy je doživjela jedan tužni gubitak. Naime, još se 1977. udala za glumca Michaela Whiteyja, a iduće godine postali su i roditelji djevojčice. U braku i roditeljstvu nisu dugo uživali jer je Michael preminuo 1983. godine, preminuo je uslijed srčanog udara svega devet dana nakon što je proslavio 52. rođendan. Nakon toga, nekoliko godina kasnije Twiggy se udala za glumca i producenta Leigha Lawsona. Već su više od 30 godina u sretnom braku. Osim toga, Twiggy se ističe u humanitarnom radu te se bori protiv raka dojke, upotrebe pravog krzna i za prava životinja.

Foto: Profimedia

Ponosna je na to što se u tom periodu rane mladosti i karijere nikada nije okrenula opijatima, već je od ranih dana okrenuta bila isključivo napornom radu zahvaljujući kojem je, po vlastitom priznanju, vrlo rano počela i dobro živjeti.

Foto: Profimedia

twiggy

lesley lawson

newsletter

Prijavite se na Newsletter