Zaokret Hrvoja Šalkovića

Putopisac otkriva zašto se povukao iz javnosti, nedostaje li mu pojavljivanje u medijima i u čemu je konačno pronašao mir i sreću: 'Preporodio sam se, sve se promijenilo'


Ines Madunić
16.04.2019.17:00
Putopisac otkriva zašto se povukao iz javnosti, nedostaje li mu pojavljivanje u medijima i u čemu je konačno pronašao mir i sreću: 'Preporodio sam se, sve se promijenilo'
Promo

sažeto

Hrvoje Šalković okrenuo je novu stranicu u životu i kaže da nikad nije bio sretniji


Ines Madunić
16.04.2019.17:00

Prije desetak godina od njega niste mogli pobjeći. Hrvoje Šalković bio je jedan od prvih influencera na hrvatskoj sceni, no s nje je otišao prije nego što smo tu riječ uopće počeli koristiti. Ljubitelj putovanja i pisac, spojio je te dvije strasti i počeo objavljivati svoje priče o svijetu kojeg je vidio i ljudima koje je na brojnim putovanjima upoznao.

Šalković je objavljivao i romane za koje je nagrađivan i koji su redovno postajali bestselleri. Imao je Facebook stranicu s gomilom fanova i već u tim počecima ostvarivao i brojne suradnje s brandovima. I taman kad je tržište digitalnih influencera počelo bujati, on se povukao. Realno, uz svoj broj fanova mogao je okretati lovu o kakvoj mnogi utjecajnici u Hrvatskoj i danas samo sanjaju.

No, čini se da je sve to skupa za njega bilo previše.

Odjednom se počeo rjeđe pojavljivati na eventima, nije više najavljivao knjige, prestao je davati intervjue, a nema više ni tog Facebooka. Shale je nestao!

U međuvremenu, ako volite burgere i američku kuhinju, u Zagrebu ste sigurno jeli u njegovom restoranu, samo što možda niste znali da je on vlasnik. Posvetio se ugostiteljstvu, posvetio se očinstvu i - čemu još? Odgovorio nam je na par pitanja nakon dugog izbivanja sa scene.

Dugo ste vremena izbivali iz javnosti. Zašto ste se povukli i čime ste se u međuvremenu bavili?

Dojadila mi je čitava ta priča javnog života, postao sam dosadan sam sebi, gore od toga valjda ne može. U međuvremenu sam otvorio restoran i sportski bar, a za koji dan otvaram i uljepšanu i ušminkanu terasu Arheološkog muzeja. Bez nepotrebne zadrške, tvrdim da je to najljepša terasa u gradu.

Nedostaje li vam život u centru pozornosti javnosti?

Niti najmanje, preporodio sam se otkad sam se maknuo od svega. Niti gdje izlazim, niti hodam po ikakvim događanjima, niti sam na ikakvim javnim društvenim mrežama. Bavim se svojim restoranom, družim se sa svojim sinom i gledam svoja posla.

Promo

Okrenuli ste se zdravom životu, kako ste donijeli tu odluku i što je najviše na vas utjecalo?

Prestao sam pušiti, ujutro prije posla odigram tenis, skoro pa redovno, i to je sve. Dođu neke godine kad skužiš da moraš promijeniti životne navike inače seliš na Mirogoj.

Koliko vam se život promijenio otkad ste ostavili cigarete?

Postao je puno ljepši, osjećam se bolje, o lovi ne treba niti pričati.

Ušli ste u novi posao, recite nam ukratko o čemu se radi i kako ste se našli u tome?

Ugostiteljstvo je moja branša, već se nekoliko godina bavim njime. To ili ne voliš, pa se makni od toga, ili to obožavaš, pa se ne mičeš iz lokala. Ima tu puno posla, radiš obračune, tučeš se s dobavljačima, zaprimaš robu, radiš inventure, satnicu rada za djelatnike, pa se onda hrvaš s inspekcijama, onda navečer dočekuješ goste. Svaki dan dođu novi problem, riješiš ih i ideš dalje.

Koliko se Zagreb promijenio u posljednjih desetak godina u pogledu turističke ponude i što mislite u kojem smjeru bi se trebao još razvijati?

Živim u strogom centru grada i oduvijek pratim ugostiteljsku ponudu. Realno, prije deset godina imao si dva bara i dva poštena restorana. A danas sam ponosan na moj grad. Samo u centru imamo desetak dobrih restorana i barova, a ono što se otvara po vežama i dvorištima, pa to je čudo kreativnosti. Moj je doprinos u terasi Arheološkog muzeja koju otvaram za koji dan. Već je otprije poznata Zagrepčanima, ali sada je dodatno uređena i ušminkana, mislim da će domaći gosti biti oduševljeni, o stranima da ne pričam.

Jeste li se sasvim ostavili pisanja?

Nisam, bit će jednom u životu vremena i za to. Neka miruje ta priča, neka mi sin malo naraste, neka svi poslovi zažive i donesu plodove, ima vremena.

Što je s putovanjima, putujete li još uvijek?

Kako da ne, ugostiteljstvo ima svoju dinamiku, deset mjeseci u godini ja nemam slobodnog dana, samo radim. Ali onda dođu oni mrtvi mjeseci, siječanj i veljača, tada putujem. Bio sam u zadnje vrijeme u Gambiji, Gvineji Bisau, Gvineji, u Kirgistanu, Kazahstanu, Uzbekistanu, idem okolo.

Promo

Koliko se vaš život promijenio u posljednjih desetak godina i što biste rekli koja je danas najveća strast u vašem životu?

Sve se promijenilo, hvala bogu. Najveća strast su posao i putovanja, podjednako. Najveći mir je moj sin. Ništa mi više ne treba.

Koliko vas je očinstvo promijenilo?

Popeglalo me i posložilo, taman kako treba.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Planovi su držati kvalitetu posla na razini na kojoj je sada, obići sve zemlja svijeta i gledati sina kako raste. Puno je to i malo, ovisi kako čovjek gleda.

Scena intervju

restoran

putopis

Hrvoje Šalković

pisac

ugostiteljstvo

promjena karijere

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter