VIDEO: FILIP VIDOVIĆ VODI NAS KROZ TAJNE HODNIKE HNK

'Prvu ulogu dao mi je Šerbedžija kad sam imao 12 godina, zbog slavnih roditelja osjećao sam pritisak na Akademiji, ali želim sam graditi karijeru'


Ines Madunić
27.10.2018.17:00
'Prvu ulogu dao mi je Šerbedžija kad sam imao 12 godina, zbog slavnih roditelja osjećao sam pritisak na Akademiji, ali želim sam graditi karijeru'

Ines Madunić
27.10.2018.17:00

Nakon što je zablistao u hit predstavi "Ciganin, ali najljepši" uz Ninu Violić i za ulogu pokupio nagrade, dobio je još jednu glavnu ulogu u nacionalnoj kazališnoj kući. Prije premijere "Mačke na vrućem limenom krovu" Filip Vidović (27) je, između proba, saznao da je dobio stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb. Sam kaže da je tek kasnije, nakon što je prošla prva izvedba, shvatio što se tu uopće dogodilo.

"Zahvalan sam jer nije tako često da mladi glumci dobiju ovakvu priliku", rekao nam je dok smo šetali hodnicima HNK Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO:

Filip Vidović jedan je od predstavnika nove generacije hrvatskih glumaca koji svoje prilike iskorištavaju do maksimuma i polako, ali sigurno preuzimaju scenu. On je, također, od malih nogu u glumi, u kazalištu je praktički odrastao, jer njegovi su roditelji Ivica Vidović i Gordana Gadžić. Kako je uopće bilo odrastati u takvoj glumačkoj obitelji, pitanje je koje mu se uvijek postavlja, a njemu to pitanje baš i nije najjasnije.

"Nije to ništa neobično bilo, bio sam kao i svako drugo dijete. Možda je bilo malo neobično jer ih često nije bilo zbog turneja, ali meni je to bilo normalno. Do 12. godine nisam ni znao čime se to oni konkretno bave. Pitao sam jednom tatu mogu li doći na probu da vidim što to oni rade. Bilo mi je jako zanimljivo, a kako je njima tad u predstavi trebalo dijete Rade Šerbedžija pitao me želim li glumiti. Tad je krenula ta ljubav prema glumi", kaže Filip.

Teško je ne zavoljeti taj posao kad su ti kolege u prvoj predstavi Ivica Vidović, Rade Šerbedžija, Zijah Sokolović i Pero Kvrgić. Bila je to predstava "Playbeckett" u Teatru Ulysses i tako je sve krenulo.

Kao najvrijedniji savjet ističe onaj pokojnog oca, koji ga je podučio koliko je važno dati si vremena i dopustiti da ti uloga "sjedne" kako treba. Ali, osim činjenice da je odrastao uz legendu hrvatskog glumišta, Filip je imao sasvim normalno djetinjstvo i mladost.

Prema vlastitom priznanju zaljubljive je prirode, a iako je danas već godinu i pol u sretnoj vezi, o kojoj ne može pričati bez da mu se razvuče iskreni osmijeh, sjeća se i nekih prvih ljubavi.

Marko Ercegović

"Prvi put sam se zaljubio u vrtiću. Sjećam se da sam vidio kako roditelji imaju prstenje i, kao i sva djeca, htio sam ih kopirati, mislio sam da to tako ide. U Kinder jaju sam dobio prsten i zaprosio sam svoju simpatiju", priča kroz smijeh Filip. Simpatija ga je tad odbila, a bilo je još nekih situacija sa slomljenim srcem. No, danas je to sve iza njega.

Kao i svaki pravi milenijalac, i Filip priznaje da je imao krize identiteta nakon što je završio Akademiju.

"Kad završiš faks odjednom si bačen van, u stvarni život, i sad bi trebao početi zarađivati za život, ali najčešće nemaš posla. Osjećao sam određeni pritisak jer sam se našao u situaciji da pola godine nisam ništa radio. Osim što ti treba novac da bi pokrio neke osnovne životne troškove, počneš se preispitivati - jesi li ti stvarno za taj posao, što želiš u životu... Mislim da je najbolje takve krize proći kroz rad na sebi i pokušati odlučiti što stvarno želiš", priznaje Filip.

Kao dijete slavnih roditelja koje se počinje baviti istim poslom kao i oni, neminovno je osjećao pritisak i zbog toga, no kaže da to ima svoje dobre i loše strane.

"Možda će ti netko dati više prilika zbog toga, ali znalo je biti i previsokih očekivanja, pogotovo na Akademiji. Očekivanja i pritisci koji nisu dobri za mladu osobu. Naravno da se putevi mojih roditelja i mene isprepliću, ali ja želim biti svoj čovjek i imati svoj put", kaže maldi glumac.

glumac

Scena intervju

kultura

kazalište

HNK Zagreb

Filip Vidović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter