Samozatajne žene

Prve dame hrvatskih središta: Obersnel 35 godina voli pedijatricu, a Bandić dizajnericu Vesnu, zbog koje je u Zagrebu i ostao!


Barbara Marinović
17.11.2018.17:10
Prve dame hrvatskih središta: Obersnel 35 godina voli pedijatricu, a Bandić dizajnericu Vesnu, zbog koje je u Zagrebu i ostao!
Foto: CROPIX

sažeto

Hrvatska ima prvog gospodina, no veći regionalni centri i dalje su rezervirani za prve - dame


Barbara Marinović
17.11.2018.17:10

Svi znamo tko je prvi gospodin Hrvatske, suprug Kolinde Grabar Kitarović prati svoju suprugu na svim važnijim događajima. Profesor Jakov Kitarović inače se može vidjeti i na javnim događanjima, ali i onima vezanima uz njihovo dvoje djece. I dok Hrvatska ima prvog gospodina, najveći hrvatski gradovi i regionalni centri i dalje imaju svoje prve dame. Pozornost su nedavno privukli Andro Krstulović Opara i njegova supruga Daniela kada su se pojavili na tradicionalnom Jadranovom balu. Uglađena liječnica i splitski gradonačelnik čine zaista uglađen i usklađen par, na svim poljima te i dalje izgledaju jako zaljubljeni. Jedan od idiličnijih brakova u domaćoj politici. Osim splitske, zanimljive su jedanko i zagrebačka, osječka, riječka prva dama. One su žene koje godinama iz sjene pomažu i podržavaju svoje supružnike u političkim utrkama i odgovornim foteljama. Čak i ako je u fotelji nekad neudobno sjediti.

Dugogodišnja prva dama Zagreba jest Vesna Bandić, supruga gradonačelnika Milana. Dok je Bandić nevjerojatno eksponiran čovjek koji pohađa sve - od krstitki do otvorenja, Vesna je u sjeni i supruga prati tek onda kada to nužno nalaže politički običaj. Primjerice, vidjet ćete Vesnu i Milana kada trebaju u predizbornoj kampanji izaći i glasati u općini, no neće se pojaviti na sveobuhvatnim Bandićevim aktivnostima tijekom dana, mjeseca i godine. U intimni svog doma prati Milana već više od 30 godina. O njihovom braku puno se tijekom godina pisalo, upisana je u njihovu ljubavnu povijest i rastava - navodno samo zbog nekretnina, no o tome nisu htjeli govoriti. O Vesni se ne zna previše, no poznato je da je s Bandićem od studentskih dana. Upoznali su se na plesnjaku, i otad se nisu odvajali. U to vrijeme - on je studirao na Fakultetu političkih znanosti, dok je Vesna bila učenica Škole primjenjenih umjetnosti, po zanimanju dizajnerica. Dok je Milan studirao, ona je radila, a navodno se upravo zbog nje Bandić odlučio u Zagrebu i zadržati. Roditelji su jedne kćeri, i tijekom cijelog niza godina Vesna je posvećena bila upravo njoj i njihovom obiteljskom domu i životu. Bandić se oduvijek hvalio kako je onaj tip supruga koji ženi svake subote nosi svježe cvijeće s Dolca te voli nekad za obitelj i skuhati.

Foto: CROPIX

Dok se Vesnu u medijima karakteriziralo prvenstveno kao domaćicu, majku i suprugu, Danielu Marasović Krstulović opisuje se kao ženu od obitelji, ali i karijere, obrazovanja, uspjeha. Žena širokih interesa, znanja, vještina - sve to je liječnica i docentica Daniela. Na svestranost zgodne Dalmatinke 'pao' je Opara također za vrijeme studentskih dana, a zbog nje se odlučio studij završiti u Zagrebu, a ne Zadru, gdje je upisao svojedobno fakultet. Studentske dane proveli su u Zagrebu, potom se vjenčali i zasnovali obitelj pa su danas roditelji troje djece. Najstarija kći odlučila je slijediti stope svoje majke te je upisala medicinu. Ugledna internistica voli kazalište, rock glazbu i lijepu odjeću, što će pokazati kada se sa suprugom pojavi na nekom od javnih događanja. Tako je bilo i nedavno na tradicionalnoj Jadranovoj noći. Veliku ljubav i dalje međusobno dijele, a podrška su si i u teškim trenucima. Jasno je da se međusobno poštuju, a da svoju suprugu cijeni i voli, Opara ne skriva. Uostalom, još je uvijek gleda s određenim divljenjem.

Foto: Paun Paunović/CROPIX

Već 35 godina vjeran je Vojko Obersnel svojoj supruzi Branki. Dugogodišnji riječki gradonačelnik sa suprugom je, naime, u braku od 1983. godine. Navodno su se upoznali u Sloveniji sedamdesetih godina. Ugledna plavokosa pedijatrica u braku s Obersnelom dobila je jedno dijete, roditelji su ekonomista Ognjena, koji se prošle godine oženio u Rijeci, nakon dugogodišnje veze s Majom Vukasović. Može se prvu damu i gospodina Rijeke vidjeti zajedno, kada su političke aktivnosti u pitanju, na glasanju povodom izbora, ili tijekom dočeka novih godina na Korzu.

Foto: CROPIX

Najdulji bračni staž definitivno imaju gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i njegova supruga Zora, inače diplomirana pravnica. Vjenčali su se 1971. godine, iste godine kada je tijekom hrvatskog proljeća krenuo i Vrkićev politički aktivizam. Studirao je u Zagrebu, gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju, a sredinom sedamdesetih diplomirao je i na Pravnom fakultetu u Osijeku. Težak je to bio period za mladi par jer je Vrkiću te godine oduzeta i putovnica, a zbog političke nepodobnosti nije mogao tri godine ni naći posao. Zora je i tada i sada uz njega. Najsamozatajnija je od svih spomenutih dama i jako ju je teško vidjeti uz supruga, koji svoje dužnosti oko Osijeka uvijek obavlja sam. Pojavili su se tek na glasanju tijekom izbora. Prema njegovom priznanju u medijima, supruga mu je svojevrsni psihoterapeut, pomaže mu u svemu, i drži sve kuteve obiteljskog doma, jer u kućanskim poslovima Osječanin baš i nije od pomoći. U braku su dobili kćer i sina, a roditelji su i troje unučadi. Upravo u obitelji Vrkić vidi najveći oslonac i, prema njegovim riječima, najviše vole kada ljeta provode zajedno na Viru.

Foto: CROPIX

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter