Foto: U potrazi za pričom ni vlada ju nije ušutkala

Prva žena vlasnica novina koja je riskirala svoju karijeru da bi javnosti iznijela spektakularno otkriće


Mirjana Filipović
09.01.2018.13:00
Prva žena vlasnica novina koja je riskirala svoju karijeru da bi javnosti iznijela spektakularno otkriće
PR fotografija

sažeto


Iz osobe koja je samo naslijedila novine od svojeg oca, Katharine (Kay) Graham pretvorila se u istinskog vođu među novinarima


Mirjana Filipović
09.01.2018.13:00

Tijekom američke povijesti bilo je katalitičkih trenutaka kad su obični građani morali odlučiti hoće li staviti sve na crtu – svoje karijere, reputacije, status, čak i slobodu – kako bi učinili ono što je pravilno i potrebno te tako zaštitili američki Ustav i obranili slobodu. U filmu Novine Steven Spielberg istražuje upravo takav trenutak. Zahvaljujući tome, dobili smo napetu dramu koja se temelji na istinitim događajima kad su The Washington Post i The New York Times postali pragmatični saveznici nakon velikog otkrića The Timesa o postojanju takozvanih „Pentagonskih papira“.

Makar ih je The New York Times pretekao u otkrivanju istine, The Washington Post preuzeo je priču zbog koje se Bijela kuća obrušila svom svojom moći i s pravnim prijetnjama na The Times, iz potrebe da šokirana nacija bude upoznata s time što njezina vlada skriva. Sudbina milijuna, uključujući i tisuće američkih vojnika koji su se borili u ratu, za koji njihova vlada nije vjerovala da u njemu može pobijediti, visjela je u zraku. Tijekom nekoliko dana te krize, neiskusna izdavačica The Posta, Katharine Graham, koja je ujedno i probijala put drugim ženama u novinarstvu, morala je odlučiti je li joj važnija njezina savjest od novina koje je naslijedila, istovremeno dobivajući na samopouzdanju i uvjerenju da ima ono što je potrebno kako bi upravljala novinama; a urednik Ben Bradlee također je morao povesti svoj tim u borbu, znajući da bi mogli biti optuženi za izdaju zato jer rade svoj posao. Ali Katharine i Ben time postaju ujedinjeni u borbi za nešto što je važnije od njih samih – u bitci za svoje kolege i Ustav – što naglašava potrebu za slobodnim medijima koji će nadgledati rad demokratski izabranih vođa.

Spielberg je za Novine okupio izvanredne i talentirane glumce. Samo središte priče su ipak nastupi Meryl Streep i Toma Hanksa kao Graham i Bradlee – Streep je netestirani vođa koji tek uči kako se nositi s time da je žena u svijetu koji se tek mijenja, a kojim su dotad dominirali muškarci, dok je Hanks odlučni novinar koji od urednika kojeg samo zanima što će sljedeće objaviti postaje borac za same principe istine – koji otkriju da znaju kako motivirati jedan drugoga da budu bolji i daju sve od sebe. Spielberg je također okupio talentirani tim iza kamere – direktora fotografije Janusza Kaminskog, montažera Michaela Kahna, dizajnera produkcije Ricka Cartera i skladatelja Johna Williamsa te legendarnu kostimografkinju Ann Roth. S ovim filmom Spielberg se prvi put okrenuo Americi u 1970-tima, vremenu kad je tek postajao jedno od najpoznatijih imena američke filmske industrije.

PR fotografija

To je neumoljivo napeta priča o hrabrosti i povezanosti koja se može razviti između dvije osobe, ali i o svijetu novinarstva kad je njihovo istraživanje bilo ključno za Ameriku i cijeli svijet, te o industriji koja je na rubu promjene s rastućom moći žena i dolaskom korporacija. Najviše od svega, to je priča koja pruža fascinantni kontekst bezvremenskom pitanju: u kojem trenutku jednostavno moramo prozboriti kako bismo otkrili veliku opasnost za našu naciju, makar znamo da su ulozi nepojmljivo visoki?

PR fotografija

Priča Pentagonskih dokumenata zapravo sadrži nekoliko priča – o tome kako su četiri predsjednika lagali naciji o okolnostima rata koji se vodio više od 20 godina, o tome zašto je bivši američki marinac i vojni savjetnik Daniel Ellsberg odlučio to otkriti javnosti, o tome kako je The New York Times odlučio iznijeti to spektakularno i osjetljivo otkriće, a zatim i o brzom djelovanju vlade koja je odmah krenula s tužbama kako bi ih sve ušutkala, o implikacijama za medije, Prvi amandman i demokraciju. Ali napeti scenarij koji je napisala Liz Hannah obradio ih je sve na novi i svježi način, usmjerivši se na ljudsku stranu priče i karizmatične ličnosti odgovorne za odluku The Washington Posta da se uključi u bitku oko objavljivanja istine.

PR fotografija

Katharine (Kay) Graham početkom 1970-tih borila se protiv struje i postala prva žena koja će upravljati velikom nacionalnom novinskom organizacijom. Iz osobe koja je samo naslijedila novine od svojeg oca pretvorila se u istinskog vođu među novinarima. Riskirala je karijeru i novine i nastavila objavljivati Pentagonske dokumente nakon što je sud naredio The New York Timesu da s time prestane.

PR fotografija

U radu na scenariju priključio se i Josh Singer koji je bio i dio 'Spotlighta', filma nastalog na potresnoj istinitoj priči o Pulitzerom nagrađenoj priči Boston Globea koja je je itekako uzdrmala crkvenu instituciju.

PR fotografija

Singer je film 'Novine' doživio kao priliku da se prikaže druga strana novinarstva - hrabrost ne samo tražiti priče koje privlače pažnju javnosti nego i odvažnost objaviti ono što moćnici ne žele da izađe na vidjelo te smionost tražiti od vlasti da odgovaraju svojim građanima. Novine nisu film o tome kako se objavljuje neka velika vijest, jer to je napravio The New York Times, nego o tome kako je The Washington Post podržao The Times i odlučio nastaviti objavljivati istinu, makar su zbog toga mogli nastradati.

PR fotografija

Kritičari diljem svijeta koji su pogledali ovaj film, ne kriju svoje oduševljenje viđenim. Scott Mendelson iz Forbesa kaže da film pogađa u sridu, Stephanie Zacharek iz 'Timea' sigurna je da ove godine nećete pogledati bolji film od ovoga, a Richard Lawson iz Vanity Fairy usudio se reći da je ovo najbolja uloga Meryl Streep u zadnjih

Film Novine, u distribuciji Blitza, u CineStar i ostala kina stiže 11. siječnja, a ulaznice možete kupiti na blagajni kina ili online na: https://www.blitz-cinestar.hr/trazilica/novine/5042/

star vibes

film

nagrada Oscar

novine

The Post

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter