Misterij nestanka marokanske Hurem

Prva je kraljeva žena koja se pojavljivala u javnosti, ali već godinu i pol nema joj ni traga ni glasa: Gdje je princeza Lalla Salma?


Ines Madunić
26.02.2019.17:00
Prva je kraljeva žena koja se pojavljivala u javnosti, ali već godinu i pol nema joj ni traga ni glasa: Gdje je princeza Lalla Salma?
Getty Images

sažeto

Marokanka se posljednji put u javnosti pojavila krajem 2017. godine


Ines Madunić
26.02.2019.17:00

Meghan Markle i princ Harry u službenom su posjetu Maroku, a njihov je dolazak i susret s kraljem Muhamedom VI ponovno pokrenuo priče o misteriju s dvora. Naime, Meghan i Harry upoznali su kralja i njegovog sina, 15-godišnjeg Moulaya Hassana, no njegovoj ženi ponovno nije bilo ni traga ni glasa.

Princeza Lalla Salma posljednji put u javnosti je viđena krajem 2017. godine u Maroku, a onda se samo prestala pojavljivati. S kraljem je posljednji put viđena u travnju 2017., kad su putovali u Miami. Iz palače nema nikakvih vijesti, nikad ništa nisu komentirali, a nju nikad više nisu vidjeli. Marokanski mediji također šute o svemu, no zato svjetski pišu o misteriju "marokanske Hurem".

Profimedia

Rođena je kao Salma Bennani u marokanskom gradu Fesu, u uglednoj obitelji. Majka joj je preminula kad je imala tri godine pa ju je odgajala baka te je odrasla i obrazovala se u Rabatu. Po struci je inženjerka.

Kralja Muhameda, 15 godina starijeg od nje, upoznala je 1999. na privatnom tulumu kad je on još bio princ, a vjenčali su se dvije godine poslije. Salma je prva supruga marokanskog kralja u povijesti koja se predstavila javnosti i koja je dobila titulu - dotad su sve živjele u tajnosti i daleko od očiju javnosti. Praktički nitko nije znao tko su.

Getty Images

Salma i Muhamed imali su i javno vjenčanje koje je trajalo danima i uključivalo nekoliko ceremonija. Princeza je bila jako aktivna u javnom životu te se uključila u rad više organizacija, primarno onih koje su se bavile liječenjem i brigom o pacijentima koji boluju od raka te od HIV-a/AIDS-a. Osnivačica je humanitarne udruge za prevenciju i liječenje raka. Postala je ambasadorica Svjetske zdravstvene organizacije te je od njih dobila zlatnu medalju za svoje napore u prevenciji HIV-a i AIDS-a u Africi.

Također je podupirala rad ženskih organizacija i emancipaciju u islamskom Maroku. Predstavljala je Maroko i kraljevsku obitelj na raznim međunarodnim susretima. U svjetskim medijima crvenokosu Salmu doživljavali su kao ženu koja će doprinijeti modernizaciji Maroka svojim progresivnim stavovima, a u domovini je jako popularna. Smatralo se da je uzor ženama u cijeloj državi - obrazovana je, društveno angažirana, dobra supruga i majka te na savršenoj liniji tradicionalne i moderne žene.  

S Muhamedom ima dvoje djece, sina Moulaya Hassana (15) i kćer Lallu Khadiju (12).

Getty Images

Nakon što se nije pojavila na nekoliko državnih posjeta, svjetski mediji počeli su se pitati što se događa, ali najveći je skandal izbio kad je kralj Muhamed VI završio na operaciji srca u Parizu. Na fotografiji iz bolnice oko njegovog kreveta bila su njihova djeca, kraljev brat Rashid i njegove sestre, princeze Meryem, Asma i Hasna. Njegove supruge Salme nije bilo.

Nakon toga, u španjolskim medijima pojavila se neslužbena informacija da su se princeza i kralj razveli nakon 16 godina braka. Iz palače to nikad nije potvrđeno, no činjenica je da se princeza nije više pojavila. Njezino mjesto na međunarodnim susretima preuzela je kraljeva sestra Meryem.

Iako postoje indicije da se skriva u Maroku, neki prenose kako je moguće da živi na grčkom otoku Kea s kćeri dok je stariji sin, inače budući marokanski kralj, kod oca. Drugi prenose kako princeza živi u Italiji, no ništa od toga nije potvrđeno. Ne postoje ni paparazzi fotografije - jednostavno je nestala s lica zemlje.

Komentatori kažu da je situacija delikatna jer je ovo prvi put da je javnost znala tko je kraljeva žena pa ne postoji nikakav protokol koji bi mogli pratiti. Većina vjeruje kako se par rastao.

Getty Images

"Vjerojatno su joj dali kuću, određeni iznos novca i rekli joj da se makne iz javnosti i o svemu šuti. Ovo je nova situacija za kraljevsku obitelj i svi su vrlo oprezni. Mislim da je Salma jako dobro odrađivala svoj posao kao prva vidljiva žena kralja. Sve je napravila kako treba, ali ne smijemo zaboraviti da je između njih dvoje 15 godina razlike", rekla je novinarka Netty Leistra, koja godinama prati kraljevsku obitelj.

S obzirom na to da je princeza visoko obrazovana u računarstvu te je prije vjenčanja radila u struci i govori arapski, francuski, engleski i španjolski, vjerojatno bi mogla pronaći "civilni" posao, no teško da će se to dogoditi.

U međuvremenu, marokanski mediji još uvijek ignoriraju činjenicu da je princeza nestala iz javnosti, a sve informacije dolaze iz španjolskih i talijanskih medija.

Getty Images

Ono što se ne piše u medijima, ali je poznato insajderima i, jasno, rašireno u narodu, su tračevi da kralj "igra za drugu ekipu", odnosno da je homoseksualac te da je njihov brak bio dogovoren kao poslovna transakcija. Nakon što je napravila svoje - rodila mu nasljednika i još jedno dijete te modernizirala monarhiju svojim pristupom i nastupom, Salmi je navodno dosadilo pretvarati se pa je tražila razvod.

No, sve ovo su samo nagađanja, a službenu potvrdu od marokanskog dvora vjerojatno nikad nećemo dobiti.

kraljevska obitelj

nestanak

misterij

Maroko

kralj Muhamed VI

marokanska princeza

princeza Lalla Salma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter