Nikad to nije prežalila

Prva je glumica koja je opsovala na sceni, trebala je glumiti s Burtonom, ali su je odbili jer je bila - ružna. Sve ih je napala, a čak i Tito joj je rekao da je opasna


100posto
10.09.2019.18:00
Prva je glumica koja je opsovala na sceni, trebala je glumiti s Burtonom, ali su je odbili jer je bila - ružna. Sve ih je napala, a čak i Tito joj je rekao da je opasna
Screenshot

sažeto

Ružica Sokić imala je teško djetinjstvo i zato nije htjela imati djecu, ali je imala veliku karijeru


100posto
10.09.2019.18:00

Ružica Sokić u povijesti jugoslavenske kinematografije ostala je upamćena po značajnim ulogama, ali i po brutalnoj iskrenosti i sukobima s redateljima i drugim glumcima.

Njezin je obiteljski život također bio turbulentan u djetinjstvu i tinejdžerskim godinama.

Rođena je u Beogradu, a kad je bila djevojčica oca su joj Talijani osudili na smrt zbog verbalnog delikta - on se u vrijeme okupacije našao u Splitu. No, uspio je izbjeći smrtnu kaznu i vratiti se u Beograd. Ipak, ni nakon oslobođenja nije im bilo lako jer su mu oduzeta sva građanska prava. Dijelili su trosobni stan s drugim obiteljima koji su im se rugali.

"Otac je volio život, kavane, bio je boem. Kad je došlo oslobođenje bilo je stvarno strašno, taj period djetinjstva mi je baš bio tragičan. Tata ništa nije radio, nije se mogao zaposliti. U trosoban stan ubacili su nam obitelj nekog frizera jer je to bila ruska formula stanovanja", rekla je Ružica, koja je vrlo mlada počela glumiti. Ipak, to joj nije bio prvi izbor fakulteta.

"Zanimljivo je da su sva tatina braća, pa i moj otac, bili prilično strogi i konzervativni. Recimo, jedna od mojih sestrični bila je jako talentirana za glazbu, divno je svirala klavir, ali otac joj nije dozvolio da se time bavi. Tjerao ju je da se uda, a ona ga je poslušala pa se poslije razvela. I moj otac Petar je bio protiv da se bavim glumom", ispričala je Ružica, koja je prvo upisala francuski jezik i književnost, zatim se prebacila na jugoslavensku književnost, a kad se konačno odlučila za glumu, nije uspjela iz prvog puta.

Nije odustajala pa je ipak upisala akademiju. Radila je u Savremenom pozorištu i Ateljeu 212.

"To je bio pravi preporod. Svi smo bili istih godina, a ja sam prva opsovala na sceni i to: 'Jebeš mi mater.' I naravno, svi su se za to uhvatili. Počeli su psovati i ta je psovka daleko otišla, a Zoran Radmilović ju je odveo do patetike. Inače, glumci nikad nisu bili korektni prema nama glumicama, a mi smo se međusobno više poštovale. Govorili su nam da smo nužno zlo i da su oni glavni", rekla je Ružica. Sukobljavala se najviše s Batom Stojkovićem i Borom Todorovićem, a imala je i svađe s upraviteljicom Ateljea 212, Mirom Trailović.

Srebrnu Arenu dobila je za svoju prvu filmsku ulogu u "Gorkom delu reke", postala je popularna nakon "Djevojke s tri oca", a najveći su joj uspjesi filmovi "Kad budem mrtav i beo" te "Žuta".

"Napravila sam simpatičnu i kvalitetnu ulogu u tom filmu, ali i tu sam imala problema sa skidanjem. Sva sreća da je to bilo na kraju jer sam odbila skinuti se potpuno. Možda bi mi oduzeli ulogu da sam odmah na početku odbila, ali kako smo većinu filma snimili, nije imao kuda. Onda smo našli rješenje - da budem obnažena samo u gornjem dijelu", ispričala je.

Priznala je kako je često bila nesigurna u sebe, no uvijek je potporu imala u suprugu, ekonomistu Miroslavu Lukiću. To joj je bio drugi brak, u prvom, s Pubom Stejićem, bila je 15 godina.

Nikad nije imala djece jer je njoj gluma bila prioritet.

"Možda bi se to moglo na neki znanstveni način objasniti, ali htjela sam biti slobodna jer sam odrasla u jako teškim uvjetima. Znam da to mnogi neće pozdraviti, ali nisam željela djecu", rekla je.

Najveći skandal u njezinoj karijeri bila je situacija s filmom "Sutjeska".

Naime, iako su joj prvo dali ulogu i snimila je neke scene s Richardom Burtonom i Hardyjem Krügerom. Isprva su joj rekli kako je tu ulogu trebala odigrati Elizabeth Taylor, ali bila je iznenađena kad je dobila scenarij na engleskom jeziku. Burtonu je ispričala kako je nervozna jer pred njim mora pričati engleski, no on ju je pokušao opustiti i nasmijati svojim anegdotama s glumom na njemačkom.

Nakon što je snimila nekoliko scena, vratila se u Beograd zbog obaveza u kazalištu. No, nazvao ju je producent "Sutjeske" i rekao kako izgleda užasno na snimci te da se odmah mora vratiti na snimanje, što je ona odbila.

Kasnije ih je prozivala u medijima jer je bila strašno uvrijeđena.

"Kada su me izbacili zbog toga što sam bila toliko ružna, počela sam ih pljuvati po novinama jer sam bila nemoćna i nisam imala nikakav autoritet. A Tito je pratio sva događanja oko filma i vjerojatno je to negdje pročitao. Sljedeće godine, kad sam dobila Zlatnu arenu u Puli za film 'Žuta', on je svima čestitao na završnoj svečanosti, a kod mene se zadržao, uzeo me za ruke, pogledao u oči i rekao: 'Sokićka, mnogo si opasna!'", rekla je kroz smijeh glumica.

Glumila je u više od 40 filmova i serija i dobila je najvažnije nagrade, no karijeru je prekinula dijagnoza Alzheimerove bolesti.

"Nije shvaćala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i uslijedila je neugodna situacija. Trebalo je ići na rehabilitaciju i tada više nije igrala. Pokušala je još jednu predstavu odigrati u siječnju 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije se mogla sjetiti teksta pa je imala šaptača. Bilo je jasno da više neće moći igrati i da se s njom nešto događa. Ali smo mislili da se to događa ljudima u tim godinama i da se javlja zaboravnost. Nekad se to zove demencija, nekada Alzheimer. Vodio sam je na razne preglede. Tek krajem 2013. godine na klinici se jasno vidjelo da je jako bolesna. Nažalost, ili hvala bogu, nije dugo trajalo", ispričao je njezin suprug. Preminula je 2013. godine.

glumica

jugoslavenski film

ružica sokić

newsletter

Prijavite se na Newsletter