Ispovijest Tonyja Cetinskog

Prošao je kroz najteže životne trenutke, a preživio je zahvaljujući dvjema stvarima: 'Uopće nije važno koliko mislimo da imamo sve pod kontrolom, i kako mi, kao imamo planove. Ma nemamo mi ništa...'


Barbara Marinović
12.10.2019.08:00
Prošao je kroz najteže životne trenutke, a preživio je zahvaljujući dvjema stvarima: 'Uopće nije važno koliko mislimo da imamo sve pod kontrolom, i kako mi, kao imamo planove. Ma nemamo mi ništa...'
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

sažeto

Tony Cetinski u intervjuu otkriva kako se nosio s najtežim životnim situacijama i što mu je pomoglo da preboli tragediju


Barbara Marinović
12.10.2019.08:00

'Obitelj i vjera. To mi je utjeha, ali i pokretač, koji me u teškim trenucima diže i gura naprijed, da se ne predaš i ne poklekneš', priča nam Tony Cetinski u intervjuu za 100posto. Prekaljeni glazbeni profesionalac, čovjek koji je izgradio veliku karijeru i vlasnik jednog od najvećih vokala u Hrvatskoj. Nije to tek konstatacija, već činjenica - svojedobno je Michael Bolton govorio o velikim vokalnim gabaritima Tonyja Cetinskog. Čovjek je koji može otpjevati sve, talent je naslijedio od svog oca Mirka, a glazbom se želi baviti otkako zna za sebe. Danas rado pomaže i mladim nadama, kojima je njegov savjet zlata vrijedan.

Zahvaljujući talentu i radu uspio je, a u karijeri prošao sve. Velike početke, stagnaciju i silaznu putanju, povratak na scenu... Sve je to dio života i posla, a Cetinski to jako dobro zna. Kao da ga u svakom mogućem smislu prate stalne mijene između sjajnih i jako teških životnih perioda. U svemu mu, kaže, puno pomaže vjera. I obitelj. Snaga je to koja Tonyja tjera naprijed. Jasno je koliko mu je obitelj važna jer je zbog njih spreman sukobiti se sa svima. Temperamentan je čovjek i ne zna drugačije.

Nakon 30 godina - konačno u Australiji!

A sa svojom poslovnom obitelji nedavno je boravio u Australiji gdje je napravio koncerte za pamćenje. Ne voli se toliko odvajati od svojih najbližih, no sretan je što su koncerti prošli sjajno. Iako je potražnje za njih u Australiji u proteklih 30 godina karijere itekako bilo, čekao je pravi trenutak. 'Jednostavno sam čekao pravi trenutak i da sve bude kako treba. Želio sam doći s kompletnom ekipom i produkcijom, a to nije svima lako za organizirati. Napokon se sve posložilo i bila je glazbena priča, kakva i treba biti', priča Tony.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Prošao je u par dana svirke u Melbourneu, Sydneyu i Perthu. Nije lako toliko putovati, a onda i nastupati - no, kaže nam, kad izađe pred svoju publiku, umor nestane! 'Nije bilo lako, ali kad izađemo na binu, pred svoju publiku, umora nema. Kada vidite zadovoljna, nasmijana lica i raspjevane fanove, obuzme vas dodatna energija. Ostalo je sve stvar organizacije. Sada cijela ekipa ima nekoliko dana odmora, a onda se cijela turneja #samoljubav, 'seli' u Ameriku i Kanadu', priča Cetinski. Atmosfera je zaista bila fenomenalna. 'Nismo znali što nas očekuje i koliko se uopće slušaju naše pjesme. Postoje informacije, trebaš biti siguran u sebe i svoju ekipu, ali uvijek se prije jednog takvog nastupa nekako pitaš, kako će izgledati, kakva će biti reakcija publike. Na kraju mogu samo ponoviti, odlično, fantastično, ugodno smo iznenađeni od prijema do reakcija publike. Jednostavno, svaka čast', sretno će glazbenik.

Posebnih sastojaka za pripremu svirke i turneje nema! Ono što mu je najteže, kaže, putovanja su na daleke destinacije jer je onda dulje vrijeme odvojen od doma i svojih najbližih. 'No, raditi se mora i nema kukanja, takav je posao'.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

'Mislim da su me dobre svirke izvlačile i kada sam bio u silaznim putanjama'

Našao je vremena i za predstavljanje singla 'Čudu se nadam uzalud'. Cetinski uvijek publici ponudi nešto sjajno pa je tako bilo i ovog puta. No, zanimalo nas je postoji li svojevrsni pritisak kada nosite titulu glazbene kreme u Hrvatskoj i regiji. Tony kaže da radi bez pritiska i da baš otada sve sjeda na svoje mjesto. Hitova je dovoljno, a sjajnih svirki i zadovoljne publike posvuda. 'Sviranje klavira na deset metara dubine, definitivno se ne viđa često, a sve to publika ima priliku vidjeti u video izdanju, za novu pjesmu 'Čudu se nadam uzalud', koja dolazi s aktualnog i iznimno hvaljenog albuma 'Kao u snu'. Jedna od dvije pjesme za koju aranžmane i produkciju potpisuje naš proslavljeni i dobri kolega Elvis Stanić. Baš smo guštali dok smo snimali pjesmu koju autorski potpisuje draga Aleksandra Milutinović, pa smo tako odlučili zajedno uživati i u snimanju video spota', govori Tony. Radi, kaže, bez pritiska. 'Otkada radim bez pritiska sve sjeda na svoje mjesto. Imamo dovoljno hitova, a najbitnije su nam dobre svirke i da je publika zadovoljna. Mislim da su me dobre svirke izvlačile i kada sam bio u silaznim putanjama. Taj minuli rad je najbitnija stvar u našem poslu'. Osvrće se i na eru YouTubea i pregleda kojima se svi hvale i dokazuju navodnu kvalitetu uradaka (iako je to najčešće miljama daleko, op.a.). 'YouTube također nije mjerilo uspjeha ili popularnosti, već isključivo koncerti. YouTube je samo 'proteza' i može pomoći, ali ako ljude ne znate zabaviti i nemate im što pružiti uživo na koncertima, svi ti pregledi i trendovi vam neće dovoljno pomoći', zaključuje Cetinski glazbeni dio našeg razgovora.

O privatnosti teško i rijetko priča

A onaj privatni uvijek je teži. Poznato je da Cetinski o životu kojeg svjesno živi podalje od žiže, medija i fotoaparata - ne želi pričati, no progovorio je o nekim svojim odlukama, teškim situacijama i okretanju prema vjeri i duhovnosti.

Sa svojom suprugom Dubravkom odlučio je nakon dugo 'zagrebačkih' godina vratiti se u svoj Rovinj. Bila je to, kaže, obostrana odluka i stigla je u pravo vrijeme, uživaju u svakom zajedničkom danu. 'Rekao sam sebi da idem tamo gdje je mirnije i gdje vrijeme sporije prolazi. A valjda su to i godine. Odluka je bila obostrana, jednostavna i u pravo vrijeme. U svakom slučaju uživamo u svakom danu'.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Na nepravdu ne može šutjeti, no kaže, ne govori koliko bi imao za reći

Tamo uživa uz svoju obitelj, kojoj se postavlja i kao dijete i kao zaštitnik u isto vrijeme. Temperamentni glazbenik 'alergičan' je na nepravdu oko sebe i jednostavno nekada, kaže, ne može šutjeti. Pitam ga je li ga to nekada koštalo, no on tvrdi da ga to i ne zanima niti pati od toga da se svima mora svidjeti. 'Ne žalim ni za čim i ne patim od toga da se moram svakome svidjeti, kao ni da me svatko treba razumjeti ili voljeti. Vjerojatno stoga, ni ne kalkuliram. Uvijek ću reagirati kad osjetim nepravdu u društvu, a u ovom našem društvu nepravda je kao dobar dan. Tako da kada sve vidim i čujem, nekako se još i dobro držim, koliko bih toga imao za reći. Nekada je šutnja stvarno zlato, no nekada i nije'!

'To mi je utjeha, ali i pokretač, koji me u teškim trenucima diže i gura naprijed'

Dogodila mu se i samome nepravda, ona kozmička. Jer kako drugačije opisati situaciju u kojoj se čovjek može samo zapitati: 'zašto baš meni'? Sjeo je za volan i doživio prometnu nesreću u kojoj je čovjek izgubio život. Cetinski je i na sudu oslobođen krivnje, no nije zato lakše nositi se s time. Nemoć, tuga, nevjerica... Emocije su to koje su se prožimale u danima i tjednima nakon nesreće, one koja se može dogoditi zaista svakome. Prihvatio je nakon svega, kaže nam, da nemamo ništa pod vlastitom kontrolom, niti vlastiti život, niti planove.

'U cijeloj toj situaciji sam shvatio da uopće nije važno koliko mislimo da imamo sve pod kontrolom, i kako mi, kao imamo planove. Ma nemamo mi ništa. Samo dragi Bog zna zašto se sve događa', kaže. U teškim danima najveća su mu potpora bili obitelj i vjera. 'Obitelj i vjera. To mi je utjeha, ali i pokretač, koji me u teškim trenucima diže i gura naprijed, da se ne predaš i ne poklekneš'.

Pitam ga koliko se okrenuo duhovnosti. Nameće se takav dojam. Sa suprugom često sudjeluje u humanitarnim akcijama i pokušava pomoći, a posljednje vrijeme često istupa i na polju duhovne glazbe. Jasno je da mu je vjera važna. 'Da nema vjere u društvu bi vladala anarhija, no kod nas, ako uopće spomeneš vjeru, odmah te prozivaju, linčuju i optužuju da si fanatik. Hvala Bogu ima još normalnih ljudi koji znaju razmišljati i jako dobro znaju razliku između vjere, običaja i crkve kao institucije. O vjeri se ne treba puno govoriti, nego je treba živjeti', zaključio je veliki glazbenik.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Tony Cetinski

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter