Poslovi prije karijere

Prodavali u buticima, konobarili, svirali po sprovodima pa čak i radili kao grobari: Put do slave i uspjeha nije bio lagan, ali talent i rad su presudili


Ines Madunić
30.07.2019.14:00
Prodavali u buticima, konobarili, svirali po sprovodima pa čak i radili kao grobari: Put do slave i uspjeha nije bio lagan, ali talent i rad su presudili
Arhiva, Damjan Tadić, Kristina Fažinić/Cropix

sažeto

Čime su se bavili slavni domaći celebovi prije nego što su dobili priliku pokazati svoj talent


Ines Madunić
30.07.2019.14:00

Prošlu je godinu na domaćoj glazbenoj sceni definitivno obilježio Vojko V. Splićanin je albumom "Vojko" rasturio i publiku i kritiku, imao vjerojatno više koncerata od svih izvođača, pokupio tri Porina i općenito izdominirao. Vojka mnogi znaju iz prijašnjih projekata, kao što su Dječaci i Kiša metaka, ali Andriju Vujevića neki znaju i kao programera.

Željko Puhovski/Cropix

Naime, osim u glazbi, radio je i u struci, ali dobio je otkaz u vrijeme najveće krize. Srećom, u to su vrijeme Dječaci rasturali, nastupali su svaki vikend i Vojko je, kako je ispričao mnogo puta, shvatio da mu "dnevni" posao ni ne treba jer ionako više zarađuje od glazbe. Diplomu ima, kaže, pa čeka neka druga vremena. Svakako, ako do albuma "Dvojko" i "Trojko" ni ne dođe, ne mora se brinuti za svoju budućnost. 

A nije jedini koji je prije probijanja radio nešto posve drugačije. Svatko mora negdje početi i nekako zarađivati prije nego što se otkrije njihov talent.

Tarik Filipović za vrijeme studiranja na Akademiji u Zagrebu džeparac je zarađivao kako god je mogao i znao.

Dragan Matić/Cropix

"Čovjek radi svašta da preživi, misliš da ćeš doći na studij pa će mama i tata slati pare, a ti ćeš studirati i uživati, ali osim studiranja - sve je ostalo palo u vodu. Radio sam u kafiću, prao sam automobile, kolporter sam bio. Baš sam radio dosta poslova dok nije došlo do prve predstave u ITD-u, dok nisu sjeli ti prvi honorari, poslije Kerempuh...", ispričao nam je uz intervjuu Tarik. 

Njegov kolega Enis Bešlagić otišao je u Njemačku kad je u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini počeo rat. Imao je tamo rodbinu pa je nekoliko mjeseci pokušavao nešto zaraditi jer, kako je rekao, nije htio primati socijalnu pomoć. Imao je tada 16 godina i počeo je raditi kao čistač u jednoj firmi, a onda je dobio posao kao grobar u Münchenu.

"Radio sam na održavanju groblja, od čišćenja lišća do pripremanja za pogrebe. Radio sam s neuglednim ljudima koji su dotakli dno života, koji su nekad imali sve, ali ih je ubio alkohol ili kocka. No imali su čiste duše, bili su Nijemci, razumio sam ih svaku petu riječ, ali su me voljeli bez obzira na to što sam bio musliman. Stalno sam za nekog od njih morao malo više povući da ne dobije jadan otkaz jer je bilo onih koji su se do dvanaest već ponapijali i nisu bili ni za što. Satnica mi je bila marku i sedamdeset", ispričao je Bešlagić, koji je o svemu tome snimio i film "Danke Deutschland".

Damjan Tadić/Cropix

U jednom je intervjuu za Jutarnji list izjavio i kako zapravo nema razlike u poslu grobara i njegovom današnjem pozivu.

"Ne žalim ni za čim, ali ta dva posla u konačnici se previše ne razlikuju. Sve vam to na kraju dođe na isto. Biti glumac znači kopati, raditi, svaki put ispočetka nešto novo. Biti glumac nije nikakav privilegij u životu, štoviše, možda vam to nekad i odmaže. Pogotovo na ovim prostorima, gdje naši glumci mogu samo sanjati o statusu koji u svijetu imaju njihovi inozemni kolege. Svi mi, bili glumci ili grobari, pokušavamo živjeti od svog posla, s tim da je glumački posao javan", rekao je Bešlagić.

Indira Levak oduvijek je bila povezana s glazbom pa je već s 12 godina postala članica limene glazbe u rodnoj Županji. Svirali su, između ostalog, i na sprovodima, a prije nego što je postigla uspjeh s Colonijom, jedno je vrijeme radila i u uredu za opću upravu grada Vinkovaca.

Kristina Fažinić/Cropix

Colonia se probila 1996. godine i otad je Indira potpuno u glazbi. 

Glumac Robert Ugrina uopće nije planirao upisati Dramsku akademiju. Sa starijim bratom Kristijanom počeo je pjevati u Trešnjevačkim mališanima, no Kristijana je već tad više zanimala gluma. Robert je ostao u zboru gdje je ostao solist, a da se posveti glumi nagovorio ga je brat. 

Bruno Konjević/Cropix

"Završio sam srednju školu za automehaničara i neko vrijeme prijateljima u fušu popravljao motore i aute. Kao klinac sanjao sam da ću jednog dana otvoriti ovlašteni servis za Ferrari", rekao je Robert. Na nagovor brata upisao je Akademiju, koju su završili u otprilike isto vrijeme, iako je Kristijan krenuo sa sedam godina prednosti.

Poznata je priča o tome kako je talent Nine Badrić prepoznao Dino Dvornik kad je ušao u jedan zagrebački butik u kojem je ona radila kao prodavačica. Nina je, kao i uvijek, nešto pjevušila uz radio, a Dvornik ju je zamolio da ga ugasi i ponovno otpjeva. Zatim ju je uzeo za ruku i krenuo s njom obilaziti diskografske kuće u Zagrebu.

Davor Pongračić/Cropix

Dino je prije velikog uspjeha prvog albuma bio član nekoliko bendova, a druge je poslove, osim glazbe, radio u Londonu, gdje je otišao sa svojom tadašnjom djevojkom, a kasnije suprugom Danijelom. Ona je nekoliko godina radila u britanskoj prijestolnici i jedne ga godine nagovorila da ide s njom. Radio je kao konobar u kafićima i restoranima.

"Nije uspijevao dobiti nikakav malo teži i bolje plaćen posao. Na svim težim poslovima ostajao bi u prosjeku oko jedan sat. Razbijao bi čaše, brkao narudžbe, zaboravljao što su ljudi naručili. Nije bio talentiran za to. Na kraju je završio u dnevnom restoranu koji radi na od 9 do 17 sati, u blizini Notting Hilla. Ondje je radio u kuhinji, prao suđe i činio najmanje štete. Njegovom smo plaćom pokrivali stanarinu, a od moje smo živjeli. Tijekom dana je radio, a navečer me dočekivao svirajući gitaru na kojoj je uvijek nešto tandrkao. Tada mi je prvi put odsvirao 'Ti si mi u mislima'", ispričala je Danijela, a ostalo je - povijest.

Nina Badrić

Indira Levak

Tarik Filipović

Vojko Vrućina

Dino Dvornik

Enis Bešlagić

prvi posao

Robert Ugrina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter