Ispovijest omiljene glumice

Progovorila o problemima na prijemnom na Akademiji, ali i nepoznatoj ljubav iz mladosti! Gorana Navojca skoro su pretukli zbog nje: 'Bila sam ludo zaljubljena u njega, šetali smo i...'


Barbara Marinović
24.09.2019.19:45
Progovorila o problemima na prijemnom na Akademiji, ali i nepoznatoj ljubav iz mladosti! Gorana Navojca skoro su pretukli zbog nje: 'Bila sam ludo zaljubljena u njega, šetali smo i...'
Foto: Arhiva, Bruno Konjevic /CROPIX

sažeto

Barbara Rocco uspjela je vrlo brzo izboriti se za vlastiti glumački status, što nije bilo baš toliko lako obzirom na njezin obiteljski pedigre. Ova velika hrvatska glumica u intervjuu za 100posto progovara o obitelji, poslu i životu na selu


Barbara Marinović
24.09.2019.19:45

Treća je generacija glumica u svojoj obitelji, no nije ostala u sjeni svoje slavne bake Nade Klašterke i isto toliko poznate majke. Niti oca. Nekada su je gledali kao 'onu malu od Nade i Davora', no Barbara Rocco uspjela je tijekom plodne karijere izboriti se za sebe i svoj glumački status. Cijenjena je kazališna i televizijska glumica, žena koja iza sebe ima niz izvrsno odigranih likova. Karizmu je pokazala vrlo rano, svojom se pojavnošću nametnula u 'Smogovcima', seriji u kojoj je igrala temperamentnu Vlastu. Tada je postala popularna i više nego što je to sama očekivala, a posebno je zanimljiv način na koji je to shvatila!

No, ni u jednom trenutku karijere slava Barbaru nije ponijela. Dapače, kao da od nje na neki način bježi. Ne promovira se nepotrebno, živi na selu, a o svom braku i djetetu ne priča skoro nimalo. Čuva svoju privatnost i jako je ponosna na takav način života.

Nakon deset godina - suradnja s Novom TV

Gledatelji je odnedavno imaju prilike gledati u novoj seriji Nove TV - 'Drugo ime ljubavi', a povratak je to na Novu TV nakon čak deset godina. Ipak, kaže Barbara u intervjuu za 100posto - tih deset godina prošlo je za tren. Prošle je godine igrala u RTL-ovom 'Pogrešnom čovjeku' i ta uloga bila joj je draga, kaže, jednako kao što joj danas zadovoljstvo pričinjava rad s ekipom Nove TV.

'Deset godina me nije bilo u serijama Nove TV, a deset godina, zapravo, jako brzo prođe. Lijepo mi je ponovno se susresti s nekim kolegama s kojima sam i tada surađivala, ali jako je puno novih, mladih ljudi. Svi oni, zajedno, čine složnu ekipu s kojom je jako ugodno raditi. Glumačka ekipa serije 'Drugo ime ljubavi' je zanimljiv spoj potpuno različitih osoba koje zajedno savršeno funkcioniraju, što me veseli, jer se ne događa često. Zahvaljujući tome, atmosfera na snimanju je dobra, ugodna i produktivna, a vjerujem da se to odražava i na rezultat', priča nam glumica.

Foto: PR

Televizija joj nije nedostajala u periodu u kojem na istoj nije radila. 'Televizija mi uopće nije nedostajala, ali mi je drago da se opet malo pojavila. Moj lik, Ksenija, dobra je i čvrsta osoba koja puno zna, ali većinu toga drži za sebe. Ima lijep odnos sa svojom kćeri, pun topline. Valentinu glumi Maja Jurić i zajedno se trudimo postići da se ta povezanost majke i kćeri vidi i prepozna', dodaje Barbara.

Foto: PR

Kazalište je ljubav iz djetinjstva

I dok Rocco bez televizijskih projekata može funkcionirati godinama, s kazalištem je srasla. U HNK Varaždin aktivno stvara, a u predstave se zaljubila još kao djevojčica. Majka Nada je naša slavna glumica, a otac Davor život je posvetio stvaranju scenske glazbe. Stvarao je kroz karijeru glazbu za filmove, dokumentarce, eksperimentalne i animirane filmove, predstave i radio drame. U takvom okruženju Barbara je odrastala i zaljubila se u kazalište. 'Otkada sam počela udisati kazališnu prašinu spavajući kao dijete po kazališnim garderobama, čekajući da mojim roditeljima završi proba ili predstava', rekla je nakon što smo je pitali otkada datira njezina ljubav prema kazalištu i filmu.

Nastavno je pitam jesu li joj tu ljubav prema umjetnosti prenijele majka ili baka, a ona veliki dio pripisuje i svom ocu. 'Pa vjerojatno jesu svi pomalo, ali možda najviše tata. Pratila sam sve predstave u kojima su sudjelovali moji roditelji, a s tatom sam puno putovala, jer je on u to vrijeme radio zaista mnogo i to po cijeloj bivšoj državi. Tako sam zavoljela i kazalište i putovanja', sjeća se Rocco.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Na prijemnom joj je prezime bilo - uteg: 'Bilo je grozno'

Jesu li joj uspješni roditelji bili uteg? Tvrdi nam glumica da nisu, no osjetila je problem kada se pojavila na prijemnom na Akademiji. 'To mi je predstavljalo problem jedino na prijemnom ispitu za Akademiju, jer me nisu doživljavali kao mene, kao osobu, nego kao 'onu malu od Davora i Nade'. Tada mi je to je zaista bio teret, bilo je grozno. Inače, mislim da je divno biti treća generacija glumica u obitelji. Baš cool pedigre', ponosna je glumica.

Hoće li i njezina kćer jednog dana slijediti korake svoje mame, bake, prabake? Barbara je po tom pitanju jasna. 'O svojoj kćeri ne pričam za medije, ne bi bilo fer. Još je prerano znati čime će se baviti i hoće li odabrati zanimanje koje je medijski eksponirano. Ako da, onda ćete je jednom to sami pitati'.

Foto: Dubravko Darabus/CROPIX

Prvu ulogu dobila je sa svega osam godina

Sama Rocco karijeru je počela kao osmogodišnja djevojčica, kada se pojavila u filmu 'Gospođica'. Tog se iskustva danas ne sjeća, sjeća se samo Sarajeva i finih tufahija. 'Gospođica' mi je bila prvi susret s kamerom, ali tada sam imala osam godina i sjećam se samo okusa finih tufahija i svog prvog susreta sa Sarajevom, jer se film tamo snimao. Kao prave početke glume pamtim sudjelovanje u predstavama 'Oslobođenje Skoplja' i 'Jadnici', iako sam još uvijek bila dijete. Profesionalna karijera mi je započela ulogom u ITD-ovoj predstavi 'Opasne veze'.

Ljubav s Navojcem i uloga u 'Smogovcima'

U tom periodu pojavili su se i 'Smogovci', bila je tada studentica Akademije, a ulogom je osvojila gledatelje. Nije toga bila svjesna sve dok ona i Goran Navojec nisu doživjeli simpatičnu epizodu. Otkrila nam je Barbara u anegdoti mali kuriozitet iz svoje ljubavne prošlosti. Naime, svojedobno su Barbara i Navojec bili u ljubavnoj vezi, a klincima koji su religiozno pratili 'Smogovce' to i nije baš najbolje sjelo. 'Bila sam na Akademiji i ludo zaljubljena u svojeg tadašnjeg dečka Gorana Navojca. I jedan dan hodamo nas dvoje zagrljeni po cesti, a pred nas skoče neka dječica i prijeteći se izviču na Gorana: 'Debeli, pusti je, tužit ćemo te Cobri!', sjeća se komične situacije Rocco.

Iako je otada pa sve do danas prepoznatljiva, slava je ne fascinira. Nije niti sigurna, kaže nam, što je to točno - pogotovo u Hrvatskoj. 'Ne mislim da živim samozatajno, živim normalno, ali da, slava me ne fascinira i prilično je upitno što je to uopće slava. Pogotovo u ovoj našoj maloj sredini, gdje u svakoj šetnji gradom sretnete barem nekoliko celebrityja', komentira glumica.

Foto: Arhiva/CROPIX

Ovisnica je u prirodi, prodala je svojedobno stan u centru Zagreba i kupila kuću na selu

A nju samu biste prije nego u šetnji gradom, prije sreli u prirodi. Ovisnica je o boravku na svježem zraku. 'Da, priroda me fascinira, liječi, puni mi baterije, i totalni sam ovisnik o njoj. Velebit mi je otkrila moja mama, i ona je totalni prirodnjak. Zahvalna sam joj na tome, jer me naučila cijeniti prirodu i u njoj uživati. Na Velebitu čovjek ide spavati sa Suncem i budi se sa Suncem, ne zvuči li to kao čarolija?  Mislim da je najveći problem našeg vremena upravo otuđenje od prirode'. Stoga joj svojedobna selidba iz centra Zagreba u varaždinsko gorje nije nimalo teško pala. 'Nije mene život odveo u varaždinsko gorje, odvela sam se sama svojim autom. Dugo sam tražila poziciju gdje ću živjeti, a uvjet je bila priroda. Da, mnogi su se čudili kada sam prodala stan u Zagrebu i kupila kuću na selu, ali mislim da nikada nisam napravila ništa pametnije', jasna je Barbara.

Foto: Andrej Svoger/Cropix

S inspicijentom Sanjinom Rožićem u braku je već dugi niz godina, a zajedno i rade

Kuća je danas dom njezine obitelji. Sa suprugom Sanjinom Rožićem u braku je 18 godina tijekom kojih su dobili kćer, a detalji njihovog odnosa do danas su samo njihova stvar. Tako će i ostati. Stoga smo se pitali samo je li joj problematično surađivati sa suprugom na poslu, a budući da su u tako bliskom privatnom odnosu. 'Ne može biti problematično surađivati s čovjekom koji je veliki kazališni znalac i jedan od najboljih inspicijenata uopće. Imati Sanjina u ekipi je blagoslov'.

Uz glumu, obožavala je svojedobno pjevati jazz, a bavi se i režijom. Različite interese pripisuje Barbara svojoj znatiželjnoj prirodi. 'Zadnji put sam pjevala dok sam bila trudna, jer nisam mogla glumiti zbog kostima u koje više nisam stala. Dakle, bilo je to davno. Režije su povremeni izleti koji me vesele. Znatiželjna sam osoba s puno energije, a to su glavni preduvjeti da se stigne sve što se želi', zaključuje glumica.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Goran Navojec

barbara rocco

nada rocco

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter