'Mislila sam da ću umrijeti. Bio je ekstremno nasilan'

Priznao je silovanje 13-godišnjakinje, a onda pobjegao da bi izbjegao kaznu. Sada ga sustižu nove optužbe. Popis novih žrtava sve je duži


Ines Madunić
13.11.2019.10:20
Priznao je silovanje 13-godišnjakinje, a onda pobjegao da bi izbjegao kaznu. Sada ga sustižu nove optužbe. Popis novih žrtava sve je duži
Getty Images

sažeto

Roman Polanski ponovno je optužen za silovanje, ali svejedno snima filmove i industrija ga podržava


Ines Madunić
13.11.2019.10:20

Poljsko-francuski redatelj Roman Polanski, dobitnik Oscara i mnogih drugih nagrada za svoja ostvarenja, pobjegao je s premijere svog posljednjeg filma u Parizu jer su protiv njega organizirani prosvjedi ispred kina. Polanski je izašao na stražnja vrata i pobjegao jer to radi najbolje, a ekipa filma "J'accuse" ("Optužujem") prošetala je crvenim tepihom. Među njima je bila i njegova supruga Emmanuelle Seigner.

Prosvjedi su održani kao reakcija na još jednu optužbu za silovanje protiv slavnog redatelja, a koju je iznijela glumica i fotografkinja Valentine Monnier u novinama Le Parisien.

Profimedia

Incident se dogodio 1975. godine, kad je Monnier imala 18 godina, u Gstaadu u Švicarskoj. Tvrdi kako joj je Polanski dao tabletu i zatim je grubo silovao, a kasnije ju je molio da nikome ne kaže.

"Mislila sam da ću umrijeti. Bio je ekstremno nasilan", rekla je Monnier.

To je druga optužba za silovanje protiv Polanskog samo ovaj tjedan. Prije nekoliko danas Adele Haenel, također glumica, ispričala je kako ju je redatelj prvi put zlostavljao kad je imala 12 godina.

Osim njih, u posljednjih desetak godina s istim optužbama istupile su mnoge žene.

Britanska glumica Charlotte Lewis tvrdi da ju je Polanski zlostavljao kad je imala 16 godina, 1983. godine, dok je žena koja se željela predstaviti samo kao Robin M. Rekla da je također imala 16 godina kad ju je Polanski napao 1973.

Kalifornijska umjetnica Marianne Barnard kaže kako ju je napao 1975. godine te ju natjerao da mu pozira potpuno gola kad je imala samo 10 godina.

Njemačka glumica Renate Langer kaže da ju je redatelj silovao u svojoj kući, gdje je kao 15-godišnjakinja došla razgovarati s njim o potencijalnoj filmskoj karijeri.

Profimedia

"Nisam prije podnijela prijavu jer sam se sramila. Moja majka bi doživjela srčani udar da je saznala za to. Uništio mi je cijeli život", rekla je glumica. Polanski joj je zatim dao sporednu ulogu u filmu "Che?", a na snimanju u Rimu ponovno ju je zlostavljao.

U samo jednom slučaju Polanski je osuđen, i to još prije više od 40 godina, ali kaznu nikad nije odslužio.

Samanthu Gailey, tada 13-godišnjakinju, silovao je nakon što joj je dao tabletu za smirenje. Bilo je to 1977. godine.

Polanski je priznao jer je vjerovao da će tako dobiti blažu kaznu, ali je noć prije nego što će mu ona biti izrečena pobjegao iz SAD-a. Naime, mislio je kako će proći bez zatvorske kazne nakon što je proveo 42 dana na psihijatrijskoj evaluaciji. Pobjegao je u Pariz i otad se skriva od američkih vlasti.

Profimedia

Švicarska policija uhitila ga je 2009. godine, no odlučeno je da nema osnove za izručenje. Tad je proveo nekoliko dana u pritvoru, a holivudske zvijezde potpisivale su peticiju kojom su zahtijevale "hitno puštanje Polanskog na slobodu". Između ostalih, potpisali su je Harvey Weinstein i Woody Allen.

U obranu redatelja silovatelja stao je svojedobno i Quentin Tarantino, koji je u intervjuu "objasnio" što se zapravo dogodilo. 

"Nije silovao 13-godišnjakinju. Imao je odnos s maloljetnicom, to nije isto. Ne možete sve nazivati silovanjem. Ona je to htjela, hodala je s njim. Pričala je o tome svima, a sad kad je odrasla ima drugu priču. Znala je da će biti u nevolji zbog svoje mame. Pričao sam s njim o tome i njegova verzija zvuči puno uvjerljivije. Puno, puno realnije. Ona se htjela zabavljati, on se htio zabavljati. Ne vjerujem da je silovanje to s 13-godišnjim party curama", izjavio je Tarantino.

Nakon skandala s Harveyem Weinsteinom i Billom Cosbyjem, Polanski je prošle godine izbačen iz američke filmske akademije, ali nije prestao snimati filmove, a ima i podršku francuske industrije.

seksualno zlostavljanje

silovanje

Roman Polanski

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter