Kaos u palači

Princ Charles spava s plišanim medvjedićem, stražari dolaze na posao pijani i okidaju selfieje na kraljičinom tronu u noćnoj smjeni


Ines Madunić
11.08.2019.17:00
Princ Charles spava s plišanim medvjedićem, stražari dolaze na posao pijani i okidaju selfieje na kraljičinom tronu u noćnoj smjeni
Profimedia

sažeto

Nama izvana sve izgleda jako raskošno i uzvišeno, ali iznutra je posve drugačije


Ines Madunić
11.08.2019.17:00

Posao u britanskoj kraljevskoj obitelji mnogima zvuči kao posao iz snova. Ne zato što netko sanja o tome da služi druge nego zbog mogućnosti da živite u dvorcu i iz prve ruke saznate kako izgleda život jedne od najpoznatijih obitelji na svijetu. Zato Buckinghamska palača svake godine ima navalu kandidata za neke od poslova unutar kraljevske obitelji.

Naravno, pomaže i pristojna plaća te sve moguće povlastice i dobra mirovina.

I dok kraljica Elizabeta II, njezina djeca i njihove obitelji trebaju pomoć oko odnosa s javnošću i vođenja financija, nama pučanima najzanimljivije izgledaju poslovi - sluga. Oni su ipak najbliži obitelji, viđaju ih u svakodnevnim situacijama kojima nema svatko pristup i njihove su priče najsočnije.

Dakako, svi moraju potpisati ugovor o tajnosti te se obvezuju da ništa neće dijeliti s javnošću, no interes javnosti često dobije primat pa neke stvari isplivaju na površinu.

Najpoznatija je priča novinara Daily Mirrora, Ryana Perryja, koji je 2003. godine dobio posao kao pomoćnik kućanstva u Buckinghamskoj palači iako nije imao nikakvog prijašnjeg iskustva na sličnim poslovima.

Profimedia

Njegova je priča bila ne samo zabavna - jer je otkrio kako Elizabeta II ujutro voli jesti pahuljice koje drži u Tupperware kutijicama - nego i vrlo važna jer su otkriveni ozbiljni propusti u sigurnosti. Ako je novinar tabloida bez ikakvih problema dobio posao i približio se članovima kraljevske obitelji, što sprječava neke opasnije individualce da naprave isto?

Od tih zabavnijih priča, Perry je podijelio kako je izgledala njegova soba u palači te koje su mu bile svakodnevne dužnosti. Smještaj je bio "osnovan, kao u studentskom domu"; u sobi je imao krevet, ormar i umivaonik. Radnici su svako jutro brisali podove, a nisu smjeli paliti usisavače prije 10 ujutro kako ne bi probudili članove obitelji.

Svoja su iskustva u palači podijelili i butleri pokojne princeze Diane i princa Charlesa, a on je bio i najzanimljiviji.

Ken Stronach radio je s Charlesom deset godina i bio mu desna ruka, a šokantnu knjigu o svojim iskustvima objavio je dok je još bio zaposlen u Buckinghamskoj palači. Navodno se htio osvetiti Charlesu jer je bio primoran skrivati njegovu aferu s Camillom Parker-Bowles dok je ovaj bio u braku s Dianom.

Kaže kako je svako jutro morao čistiti Charlesovu pidžamu jer je bila zamrljana blatom i travom. Princ se navodno iskradao svaku noć kako bi se našao s Camillom.

Stronach je ispričao i kako se bojao princa jer je imao nekontrolirane ispade bijesa

Profimedia

Jednom, dok su bili na odmoru u obiteljskoj vili na jugu Francuske, Charlesu je u umivaonik upalo dugme za manšetu. U potpunom ludilu, iščupao je umivaonik iz zida i tražio dugme. Zatim se okrenuo prema Stronachu, i zgrabio ga za vrat.

Butler se uspio osloboditi i pokušavao je izaći, no kako nije bio upoznat s kućom, otvorio je vrata ormara, a ne sobe. Navodno je ostao u ormaru pola sata dok se princ nije smirio.

S druge strane, princ je i prilično osjetljiva duša pa tako navodno spava s plišanim medvjedićem u krevetu. Buckinghamska palača nije komentirala medvjedića niti druge navode njegovog bivšeg sluge.

Deset je godina u kraljevskoj službi radio i Paul Page, i to kao član policijske zaštite i straže. Page je u tom vremenu razvio razgranatu prevarantsku mrežu kako bi financirao svoju ovisnost o klađenju i alkoholu, a o njegovim iskustvima u palači knjigu je napisao Michael Gillard.

Primjerice, testovi kroz koje su morali proći da bi uopće bili primljeni bili su prilično lagani, pogotovo nakon što su dobili pitanja unaprijed od ljudi koji su ih već položili.

Profimedia

Kad bi se pojavili pijani ili mamurni na poslu, nitko im ništa ne ni rekao, štoviše - mogli su uzeti oružje i otići na svoje radno mjesto, a samo ponekad, ako je situacija baš bila kritična, zamolili bi ih da odu odspavati dok ne dođu do sebe.

U noćnim je smjenama bilo posebno zabavno. Osim što su kartali za novac i drogu te dilali iz svoje svlačionice,Page je ispričao kako su po noći voljeli ići u sobu gdje je tron kraljice Elizabete II i tamo fotkali selfieje sa svojim oružjem, u gangsta stilu.

Kad su ga na suđenju pitali zašto bi riskirao otkaz da bi opalio selfie na tronu Ujedinjenog Kraljevstva, odgovorio je: "Da možeš kasnije pričati o tome, primjerice svojim unucima."

Page je uhvaćen ne zato što je bio pijan na dužnosti s napunjenim oružjem - jer to očito nikoga nije smetalo - nego zato što je organizirao prevarantsku mrežu i trošio milijune funti investitora koji su mislili da ulažu u perspektivnu tvrtku na drogu i alkohol.

Na kraju je osuđen na šest godina zatvora, a na kraju svega samo je izjavio: "Nijedan zaštitar iz dobrih, starih dana ne bi priznao ovo. Kraljica će biti prilično ljuta kad sazna za ovo."

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter