Intervju: Boris Štok

'Primijetio sam da imam većinski žensku publiku, naravno da mi to laska, ali ne bih rekao da sam slavan'


Ines Madunić
22.05.2019.08:00
'Primijetio sam da imam većinski žensku publiku, naravno da mi to laska, ali ne bih rekao da sam slavan'
Vanja Tataj

sažeto

Riječki glazbenik oduševio nas je prvim albumom, a već je krenuo raditi na drugome. Ispričao nam je sve o godini iza njega i planovima za dalje


Ines Madunić
22.05.2019.08:00

Boris Štok na glazbenoj je sceni već 15-ak godina, ali tek je prošle godine objavio prvi solo album. Nakon raspada grupe Quassar odlučio je kako je vrijeme da sam stane na pozornicu. I hvala mu na tome jer hrvatska je scena time dobila snažno pojačanje, a publika još jednog jakog pop izvođača kojeg estrada nimalo ne zanima. Žanr u kojem sigurno pliva mogao bi se nazvati alternativnim popom, no takve su definicije ionako nepotrebne. Štok je u kratkom vremenu postao prepoznatljiv jednostavno po tome što radi kvalitetnu glazbu, a dokazao se i na nastupima uživo.

Prvi album "Ispod kože" oduševio je kritiku i publiku te donio neke od najboljih singlova prošle godine, kao što su "Dodiri", "Tišina" i "Kao mi" te naslovni "Ispod kože", a tek što je dobio Porin za najbolji album alternativne glazbe počeo je raditi na novom materijalu. Upravo je objavio singl i spot za "Samo trag", a i dalje je koncertno aktivan. Pričali smo zato s njim o njegovim daljnjim planovima, a rekao nam je i kako je izgledala jako uspješna godina koja je iza njega.

Predstavio si nedavno novi singl i spot. Reci nam nešto o snimanju pjesme i spota i pripremaš li već novi album?

Tako je, radi se o pjesmi "Samo trag". Prvi singl kojim najavljujem rad na novom albumu i jednom novijem zvuku, ali, naravno, prepoznatljive estetike na koju su moji fanovi već navikli.
Režiju i scenarij za spot potpisuje talentirana autorica iz Splita Marcella Zanki, a u spotu se pojavljuje i mlada glumica Katarina Nikšić. 

Snimali smo na jednoj super lokaciji u blizini jezera Peruča, totalna pustoš i vrlo zahvalno za stvaranje "road movie" atmosfere. Napravili smo crno-bijelu ljubavnu priču.

Hoće li se i kako novi materijal razlikovati od dosadašnjeg?

Već sam napravio nekoliko pjesama, puno radim i uvijek nastojim izaći iz svojih "comfort" zona, eksperimentirati. U zadnje vrijeme slušam opet staru Lykke Li, nešto gospela itd. Pa sam onda i koketirao s elementima malo drugačije ritmike i perkusija, puno back vokala, drugačija produkcija i sl. Vidjet ćemo što nosi budućnost jer svakoj pjesmi pristupam kao mogućem singlu.

Tvoj prvi album jako je dobro prihvatila publika i kritika, za njega si dobio i Porin. Jesi li zadovoljan?

Naravno. Nadaš se najboljim reakcijama, ali zapravo je jako teško novim pjesmama dobaciti daleko. Puno toga lijepog se dogodilo u kratko vrijeme otkad sam solo izvođač, poput koncerta u velikom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu, support velikim izvođačima poput LP, rasprodani klubovi i Porin za najbolji album alternativne glazbe te puno lijepih medijskih članaka o mojoj glazbi. Sve mi je to velika nagrada i daje satisfakciju jer postoji feedback. Nije uvijek lako "plivati uzvodno" iz Rijeke, ali za sada se čini da ide sve nekim svojim lijepim putem. Dobro znam gdje mi je mjesto na domaćoj sceni i kakav brand stvaram.

Koliko su ti inače važne nagrade, kako ih doživljavaš?

Radim jer imam veliku potrebu biti kreativan, stvarati mjuzu ne razmišljajući tržišno. Ali nagrade su lijepa satisfakcija za rad, pogotovo kada dolazi od kolega glazbenika i medija poput Porina. Ne možeš ih naplatiti na terenu, ali jasno ti daju do znanja gdje pripadaš. Iz te perspektive, zadovoljan sam. Osim Porina dvije godine zaredom, bio sam nominiran i za RockOff nagradu.

Iza tebe je zahtjevna godina, puno si nastupao. Koji ti je koncert ostao najviše u pamćenju?

Nekoliko njih, spomenuti ću promociju u Tvornici kulture, bila je odlična publika i gosti Josipa Lisac i Chui, nastup prije LP u Šibeniku na prekrasnom mjestu, tvrđavi Svetog Mihovila s prekrasnom publikom, promociju albuma u pogonu kulture u Rijeci gdje su me podržali prijatelji i obitelj, pa čak i nastup na Porinu lani jer je produkcija bila odlična.

Dosad si surađivao s mnogim kolegama i kolegicama sa scene. Jesu li u planu nove suradnje?

Naravno. Imao sam tu sreću da surađujem i pjevam s odličnim muzičarima i pjevačicama poput Josipe Lisac, Yaye, Chui, Mrle i Ivanka, itd. To mi imponira i laska. Ali suradnje ne planiram već čekam da se dogodi pjesma koja traži takav senzibilitet ili estetiku.

Osim glazbe, koju i produciraš, imaš i svakodnevni posao. Kad sve to stigneš i što ti je najizazovnije?

Haha... Za sada sve uspijevam balansirati, iako nije uvijek jednostavno. Traži puno multitaskinga, ali uz dobru organizaciju i ogromnu volju može se puno toga. Najveći izazov je imati energiju za raditi muziku na kraju dana ili biti na dvije lokacije.

Na kojim još projektima radiš trenutno?

Radim na novom albumu, već sam snimio par pjesama i spotova, a usput sviram i neke veće festivale poput Citygroovea u Podgori, Fibrafesta u Splitu, koncert u Sisku itd. Uskoro bih trebao imati neke angažmane kao suvoditelj par emisija na HRT-u povodom EPK Rijeka, a nedavno sam kao predstavnik Hrvatske sudjelovao na projektu Alliance 4 Europe i s mnogim europskim izvođačima pjevao pjesmu "Friends will be friends" grupe Queen, svojevrsni band aid povodom europskih izbora, projekt iza kojeg je stao sam Brian May.

Često si na popisu najbolje odjevenih muškaraca. Pratiš li trendove i kako se razlikuje tvoj svakodnevni stil od onoga za pozornicu?

Hvala ti lijepo na komplimentu. Vjerujem da imam neki svoj stil, odrastao sam gledajući Davea Gahana, Nicka Cavea, Michaela Hutchencea, Bowieja, itd... Pa mi je estetika vrlo važna. Ali, naravno da se pozornica razlikuje od posla i svakodnevice.

Poznat si kao ljubitelj ženskog dijela publike. Prilaze li ti djevojke uživo, dobivaš li poruke na društvenim mrežama i kako se nosiš s tim dijelom slave?

Nekako sam i ja primijetio da je u publici većinom ženski dio. Naravno da mi to sve laska jer mislim da žene imaju daleko više ukusa. Ali, nema tu govora ni o kakvoj slavi niti ičemu van proporcija, sve je za sada vrlo pristojno.

glazba

Scena intervju

glazbenik

porin

Boris Štok

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter