Salma prvi put o Weinsteinu

'Prijetio mi je da će me ubiti i natjerao da snimim scenu seksa sa ženom'


Ines Madunić
13.12.2017.22:20
'Prijetio mi je da će me ubiti i natjerao da snimim scenu seksa sa ženom'
Getty Images

sažeto

Glumica je detaljno ispričala kako ju je producent godinama zlostavljao i maltretirao


Ines Madunić
13.12.2017.22:20

"Harvey Weinstein je i moje čudovište", naslov je teksta koji je Salma Hayek (51) napisala za The New York Times. Meksička glumica posljednja je u nizu koja je progovorila o producentu kojeg je više od 50 žena iz filmske industrije optužilo za seksualno zlostavljanje. Salma je napisala kako je ispočetka htjela da Weinstein i njegov Miramax rade na njezinom filmu "Frida" jer je on tada bio na glasu kao najoriginalniji i najbolji studio u Hollywoodu.

"U svojoj naivnosti, mislila sam da mi se ostvario san. Potvrdio je sve što sam radila posljednjih 14 godina. Dao mi je šansu - meni, koja sam bila nitko i ništa. Rekao je 'da'. Tada nisam znala da će to biti početak mojih mnogih 'ne'. Ne otvaranju vrata hotelske sobe u noći, gdje bi se pojavio nenajavljeno. Ne tome da se tuširam s njim. Ne da mu dopustim da me gleda dok se tuširam. Ne tome da me masira. Ne tome da me njegova naga prijateljica masira. Ne tome da mi pruži oralni seks. Ne tome da se skinem pred drugom ženom. Ne, ne, ne...", stoji u potresnoj ispovijesti slavne glumice. Weinstein joj je prijetio da će je ubiti, a Hayek kaže da vjeruje da ju je samo prijateljstvo s Georgeom Clooneyjem i redateljem Robertom Rodriguezom spasilo od silovanja.

Kad je shvatio da neće dobiti ništa od Salme, Weinstein se razljutio i počeo je uništavati njezinu karijeru.

"Ne postoji ništa na ovom svijetu što je Harvey mrzio više od riječi 'ne'", napisala je Salma. Htio joj je uništiti film "Frida", na kojem je ona radila kao producentica i okupila cijeli tim. Mijenjao je ugovor, htio prodati film drugim producentskim kućama, htio ju je maknuti iz projekta...

"Jedan dan došao je na snimanje i počeo se žaliti zbog Fridinih bujnih obrva i šepanja. Rekao mi je: 'Sve što ti imaš je tvoj seksepil, a u ovom filmu toga nema. Zaustavit ću snimanje jer nitko te ne želi vidjeti u toj ulozi.' Ponudio mi je jednu opciju da nastavim snimanje. Morala sam snimiti scenu seksa s drugom ženom i pokazati golo tijelo. Morala sam pristati jer sam znala da će zaustaviti sve", napisala je Salma. Detaljno je ispričala kako se tresla, nekontrolirano plakala i povraćala taj dan kad je morala snimati scenu s Ashley Judd.

"Kad je vidio gotov film, rekao je da nije dovoljno dobar da ide u kina te da će ga poslati ravno u video distribuciju. Redateljica Julie Taymour nagovorila ga je da napravimo testnu projekciju u jednom kinu, a ako ocjena publike bude dobra mora nas pustiti u kina. Prošli smo i on je potpuno poludio", stoji u Salminom tekstu. "Frida" je kasnije dobila dva Oscara.
Weinsteina je srela godinama kasnije, kad joj je rekao da je prestao pušiti jer je imao srčani udar, da ima novu suprugu te da je "potpuno drugi čovjek".

"Zašto toliko nas umjetnica mora proći kroz rat kako bismo rekle naše priče kad imamo toliko toga za reći? Zašto se moramo boriti do kosti kako bismo zadržale dostojanstvo? Mislim da je to zato što su nas, kao žene, toliko umjetnički srozali i spustili na dno da je filmsku industriju prestalo zanimati što želi gledati ženska publika. Naši glasovi nisu poželjni. Muškarci su zlostavljali jer su mogli. Žene danas progovaraju jer u ovom vremenu konačno možemo", napisala je glumica i producentica. 

Na društvenim mrežama podržali su je mnoge kolegice i kolege te obožavatelji. 

seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein

Salma Hayek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter