Samo urbano i cool

Prije Jandrokovića bio je Maras, njegov je stranački šef obožavao dramatične stihove legendi novog vala, a neki i u glazbi najviše vole desno


Ines Madunić
21.03.2019.17:00
Prije Jandrokovića bio je Maras, njegov je stranački šef obožavao dramatične stihove legendi novog vala, a neki i u glazbi najviše vole desno
Dragan Matić/Cropix

sažeto

Kako se približiti cool urbanoj ekipi glasača znaju ovi političari... Ili ne?


Ines Madunić
21.03.2019.17:00

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nasmijao je novinare citiranjem Vojka Vrućine kad su ga pitali za komentar slučaja ministrice Gabrijele Žalac.

"Ne znam... Možda netko ju sabotira i protiv nje lobira... Možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni", izvalio je Jandroković i počeo se smijati.

Tako se pridružio vojsci obožavatelja splitskog repera koji je u samo godinu dana uspio svojim pjesmama ući u svakodnevni govor Hrvata, i to s frazama kao što su "Kako to, kako to?" i "(Reka san) Ne može".

Svaka čast na prikupljanju bodova mlađih birača koji vole Vojka, no nije on jedini koji se služio glazbenim referencama, a čak ni prvi koji je citirao Vojkovu "Kako to". SDP-ovac Gordan Maras pojavio se u majici s tim natpisom na novinarskom prosvjedom početkom ožujka. Na putu prema okupljanju snimio je video u autu u kojem sluša baš tu pjesmu i stavio ga na Facebook.

Dakle, Maras je brijao na Vojka prije Jandrokovića.

Njegov bivši stranački šef Zoran Milanović nekoliko puta je opravdao svoj imidž "dečka s Trnja" i poslužio se citatima Darka Rundeka i Haustora.

"Izađi i bori se! U ovom gradu ima mjesta za sve nas, ali samo je jedna Vlada i to je naša Vlada", rekao je Zoran Milanović na predizbornom skupu koalicije 2015. godine. Radilo se o kultnom hitu "Šejn" Haustora.

Na istom je događaju citirao i Rundekovu "Ay, Carmela", antifašističku himnu, kad je poručio Tomislavu Karamarku i njegovom HDZ-u, od kojih je te izbore i izgubio, "mi smo protiv ugnjetavača i njihovih pomagača".

Nije mu pomoglo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je svojedobno kako najviše voli slušati "zabavnu glazbu, a na feštama narodno".

Spomenula je u intervjuu na početku mandata kako glazbu uglavnom sluša dok trči.

"Drži mi ritam. Imam posebno snimljenu seriju pjesama za trening - ima tu svega, od Celine Dion do Thompsona. Meni jedna od najdražih pjesama, koja me uvijek diže kad mi je teško, jest 'Vučica' Emine Arapović. 'Ja živim po svom, što mi donese novi dan. Sama i svoja, nikad se ne opravdavam. (...) Ne postoji bol tako duboka da slomi moju dušu na pola. Ja idem dalje, tvrdoglavo, iz prkosa, ja idem dalje kao ranjena vučica...'", izjavila je predsjednica.

Što se tiče glazbenog ukusa, Ivi Sanaderu možemo zahvaliti što je Jacquesu Houdeku ponudio da snimi himnu njegove tadašnje stranke, "HDZ zna". Danas kultna pjesma nastala je na vrhuncu Sanaderove popularnosti, a pjevač je kasnije izjavio da njegov angažman nije imao veze s njegovim političkim opredjeljenjem.

"Iskreno, tek kad su me novinari pitali je li to plagijat, došlo mi je do mozga da ja uopće ne znam tko je autor pjesme - kaže Jacques i dodaje: - Ja sam samo posudio glas. Apolitičan sam. Pjevao bih za sve koji mi plate. Ako me to čini plaćenom kurvom, neka", rekao je kad se ispostavilo da je "HDZ zna" vjerojatno plagijat pjesme "Dimmi di si" talijanskog benda Pooh.

Kolinda Grabar Kitarović

političari

Zoran Milanović

Gordan Jandroković

Marko Perković Thompson

Vojko Vrućina

Gordan Maras

slušanje glazbe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter