Umjetna oplodnja

Premijerka Srbije s partnericom će dobiti dijete, a i drugi su parovi pokušali proširiti obitelj nakon godina neuspjeha


Ines Madunić
04.02.2019.14:00
Premijerka Srbije s partnericom će dobiti dijete, a i drugi su parovi pokušali proširiti obitelj nakon godina neuspjeha
Darko Tomas, Peđa Milosavljević/Cropix

sažeto

Nevena Rendeli Vejzović jedna je od rijetkih koje su pričale o poteškoćama koje je proživljavala zbog neplodnosti


Ines Madunić
04.02.2019.14:00

Regiju je danas obišla vijest kako će srpska premijerka Ana Brnabić s partnericom Milicom Đurđić dobiti dijete.

Brnabić nije htjela ništa komentirati, no srpski mediji doznaju kako je liječnica Đurđić trenutno na porodiljnom dopustu u Centru za radiologiju i magnetnu rezonancu. U beogradskoj klinici prošla je kroz proces izvanmaterične oplodnje, a tko je donor nije poznato.

Njih su dvije osam godina u vezi, a upoznale su se preko zajedničke prijateljice u gay klubu u Beogradu. Premijerka ne želi pričati o privatnom životu u javnosti iako njezina seksualna orijentacija i veza s Milicom za njezinu obitelj i prijatelje nisu nikakva tajna. Milica često prati premijerku na službenim putovanjima u zemlji i inozemstvu, no posljednjih nekoliko mjeseci to je izbjegavala.

Medicinski potpomognuta oplodnja, koja se često naziva "umjetnom", u Hrvatskoj se izvodi često, no pričanje o tome još je veliki tabu.

Jedna od rijetkih koja se otvorila oko toga bila je voditeljica Nevena Rendeli Vejzović. Ona je godinama htjela postati majka.

"Ostati trudna za mene je godinama bio pothvat. Osim što nisam mogla zatrudnjeti, imala sam i jednu izvanmaterničnu trudnoću. Samo najstrpljiviji izlaze kao pobjednici. Razlozi su razni, ali najčešće vam nitko ne zna reći zašto baš vi ne možete zatrudnjeti prirodnim putem. Na kraju su moje curice začete pomoću medicinski potpomognute oplodnje. Dan kada sam doznala da sam trudna, najsretniji je u mojem životu. U meni su se izmjenjivali osjećaji sreće i nevjerice, bilo me strah to izgovoriti da se ne bih urekla", rekla je u intervjuu za Story.

Djevojčice Lea i Mara rodile su se krajem 2017. godine, a kad su imale osam mjeseci Nevena je saznala da je ponovno trudna - ovaj put prirodnim putem.

"Spoznaja da sam spontano ostala u drugome stanju kada su naše blizanke Lea i Mare imale osam mjeseci bila je, u najmanju ruku, golemo iznenađenje i Maku i meni. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da mi je prva trudnoća bila rizična i da su moje curice začete pomoću medicinski potpomognute oplodnje", otvorila se Nevena. Prošle je godine tako rodila Vitu, a iako njoj i suprugu Maku Vejzoviću nije lako s tri male bebe, nikad nisu bili sretniji.

Medicinski potpomognutom oplodnjom začela je i Jadranka Štefanec Papić koja je rođenjem blizanki Ele i Tare u braku s redateljem Krstom Papićem postala najstarija rodilja u Hrvatskoj. Imala je 57 godina.

Arhiva Cropix

Nažalost, Papić je preminuo kad su djevojčice imale samo osam godina, a Jadranka je preminula od teške bolesti dvije godina kasnije. Za djevojčice je brigu preuzeo obiteljski prijatelj, dramaturg Mate Matišić.

Da je pokušala dobiti dijete s Igorom Kojićem otkrila je u dramatičnom intervjuu Severina. Pričala je o borbi za skrbništvo nad sinom Aleksandrom koju godinama vodi s bivšim partnerom Milanom Popovićem. Kroz suze je pjevačica tada ispričala kako je zbog stresa izgubila dijete začeto medicinski potpomognutom oplodnjom.

Severina

nevena rendeli

umjetna oplodnja

Ana Brnabić

medicinski potpomognuta oplodnja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter