'Koja je ovo država' predstavljena u Todorićevoj kuriji

Premijer Plenković pomogao je savjetima Brešanu i ekipi kad su snimali novi film u Banskim dvorima


Ines Madunić
25.10.2018.21:00
Premijer Plenković pomogao je savjetima Brešanu i ekipi kad su snimali novi film u Banskim dvorima
Goran Mehkek/Cropix

sažeto

Spektakularno predstavljanje nove komedije Vinka Brešana bilo je u Kulmerovim dvorima, a objavljen je i trailer


Ines Madunić
25.10.2018.21:00

Na pitanje jesu li namjerno organizirali predstavljanje novog filma u Kulmerovim dvorima baš na dan odluke o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj, redatelj Vinko Brešan odgovorio je negativno.

"Nismo za to znali kad smo dogovarali, ali kad te ide, onda te ide", rekao je kroz smijeh.

I baš tako se dogodilo da je londonski sud odlučio da se Gazda treba vratiti u domovinu, a Vinko Brešan najavio je u njegovom domu crnohumorni hit "Koja je ovo država" koji će premijeru imati 17. prosinca, a u kina dolazi 3. siječnja 2019. godine.

POGLEDAJTE TRAILER ZA FILM 'KOJA JE OVO DRŽAVA':

"Kako je ovo svojevrsna komedija apsurda, razmišljali smo dosta o tome gdje bismo voljeli imati predstavljanje filma. Imali smo nekoliko lokacija na umu, ali smo na kraju zaključili kako je ovo trenutno, pogotovo danas, najapsurdnija prostorija u državi", rekao je Brešan sjedeći na stilskoj fotelji Ivice Todorića. Uostalom, apsurd je u Hrvatskoj neiscrpno vrelo inspiracije, kako je istaknuo redatelj, a time su se inspirirali on i scenarist Mate Matišić, koji je, usput, rekao kako mu je ovo možda najbolji filmski scenarij dosad. A kad to kaže čovjek koji je odgovoran za "Fine mrtve djevojke" i "Svećenikovu djecu", možemo biti sigurni da imamo novi veliki domaći kino hit.

Producent Ivan Maloča kaže da je on dogovarao lokaciju press konferencije s Ivom Balent, koja je bila "izrazito susretljiva".

Goran Mehkek/Cropix

"Obišli smo lokaciju i na kraju odabrali ovaj prostor, a sve smo dogovorili u tjedan dana. Ne mogu pričati o detaljima, unajmili smo samo dio rezidencije. Gospođu Balent znam otprije pa sam ja dogovarao detalje", rekao je Maloča.

U traileru koji smo pogledali u udobnosti glavnog salona Kulmerovih dvora vidimo kako ministar (Krešimir Mikić) dolazi u obilazak zatvora, a onda se namjerno zaključava u ćeliju i ne želi izaći. Otamo ga pokušavaju maknuti njegova supruga, državni odvjetnik, premijer, upravitelj zatvora, šef tajnih službi... Uz tu, odvijaju se još dvije paralelne priče, jedna o Generalu i jedna o bijesnim umirovljenicima, a sve se povezuju do kraja filma, koji se snimao više og dvije godine te na kojem je radilo više od 300 ljudi.

Na predstavljanju su bili i neki glumci, a u filmu se pojavljuje cijela plejada najvećih hrvatskih zvijezda: Goran Grgić, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Alma Prica, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Luka Dragić, Sebastian Cavazza, Lazar Ristovski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran i Bojan Navojec, Dražen Kuhn, Goran Bogdan, Pjer Meničan, Milan Pleština...

Goran Mehkek/Cropix

Zanimljivo je da se film snimao na autentičnim lokacijama - u zatvoru u Lepoglavi i u Banskim dvorima, a tamo su imali i posebnog savjetnika.

"Moram se zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću koji ne samo da nam je dopustio snimanje u zgradi Vlade, nego nam je objasnio kako funkcioniraju sastanci i sjednice Vlade. Primjerice, gdje sjedi premijer u sobi za sastanke, gdje se sve sastanci mogu održavati i slično. A stvarno nema boljeg savjetnika od predsjednika Vlade", kaže Brešan.

S obzirom na to da se film počeo snimati prije nešto više od dvije godine te da radnja odvija u 2020. godini, Ured predsjednika smjestio je u rezidenciju Visoka jer je mislio da će dotad već biti tamo, napomenuo je.

Kratko su o svojim ulogama pričali glumci koji su došli na predstavljanje, između ostalih i Alma Prica, koja je zahvalila Matišiću i Brešanu na "humoru, senzibilitetu i hrabrosti", pa je novinare zanimalo zašto im je trebala hrabrost.

Goran Mehkek/Cropix

"Stvarno ne znam. Nikad nisam razmišljao o reakcijama kad sam radio filmove. Da sam o tome razmišljao ne bih napravio nijedan. Jednostavno radim ono što me zanima i što mislim da je relevantno", rekao je redatelj koji je sa svojim filmovima "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal" i "Svećenikova djeca" rušio rekorde gledanosti. Ništa manje ne očekuje se ni od novog filma, koji u kina stiže početkom iduće godine.

Autorski tim filma činili su direktor fotografije Branko Linta, za masku je bila zadužena Ana Bulajić Črček, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, montažerka filma Sandra Botica Brešan, dok je izvršna producentica filma Maja Vukić.

Goran Mehkek/Cropix

hrvatski film

domaći film

Kulmerovi dvori

Vinko Brešan

novi film

Koja je ovo država

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter