'Modna diplomacija'

Predsjednica oduševljava regiju, Srbi se ispričavaju jer ne žele biti seksisti, ali stvarno im se sviđa


Ines Madunić
11.04.2019.14:00
Predsjednica oduševljava regiju, Srbi se ispričavaju jer ne žele biti seksisti, ali stvarno im se sviđa
Goran Mehkek/Cropix

sažeto

Hrvatska predsjednica požalila se više puta kako doživljava seksističke napade


Ines Madunić
11.04.2019.14:00

Što god mislili o njezinoj politici i djelima, Kolinda Grabar Kitarović medijima je od početka svog mandata bila zanimljiva jer se izborom za prvu predsjednicu Hrvatske ne samo upisala u našu povijest nego i našla u uskom krugu svjetskih šefica države ili diplomacije.

Seksistički komentari nažalost su neizbježni jer da ih je manje bilo bi više žena na vrhu u cijelom svijetu. No, to je rijetkost, pogotovo u malim zemljama jugoistočne Europe.

Biljana Blivajs/Cropix

Prošle je godine svojim strastvenim navijanjem oduševila Ruse i cijeli svijet na Svjetskom nogometnom prvenstvu. I naravno da nije u redu komentirati samo njezin izgled ili modne odabire, ali i to je neizbježno - ljude jednostavno više zanimaju lagane teme nego o čemu su političari pričali. A da budemo pošteni, i sama je predsjednica dala lifestyle intervju za ruski Marie Claire u kojoj je pričala o svojoj ljubavi prema modi.

I u tome nema ništa loše, pogotovo zato što predstavlja hrvatski dizajn, i na tome joj treba čestitati. Je li to primjereno za predsjednicu, to je već druga priča, za neku drugu rubriku.

I dok je političare i njihova odijela prilično dosadno komentirati, Kolinda Grabar Kitarović u posljednjih nekoliko mjeseci oblači se jako dobro. I naravno da će se o tome pisati.

Primjerice, u srijedu se sastala s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća NR Kine. Nosila je pritom kreaciju Grete Gudelj, dizajnerice s kojom često surađuje u posljednje vrijeme.
Crveno-crvenom kombinacijom oduševila je i kolege iz susjedne Srbije.

Ronald Goršić/Cropix

U tekstu na portalu Žena.rs objavljen je tekst s naslovom "U Kolindine nove slike gleda se i ne trepće".

"Predsjednica Hrvatske je nedavno izjavila da je komentiranje njene linije i frizure seksističke prirode jer u drugi plan stavlja njene političke aktivnosti. Politički aspekt ovakvih susreta uvijek je najvažniji, ali njihove prateće komponentne, poput stila i promjene izgleda, nikada nisu bile zanemarljive, često su i u službi 'modne diplomacije'. Promjene izgleda Kolinde Grabar Kitarović, koja je s kineskim premijerom razgovarala o kulturnoj i ekonomskoj suradnji dvije zemlje, više su nego očigledne pa kao takve i neizbježne za komentiranje", stoji u članku.

Predsjednica je u posljednjih nekoliko pojavljivanja u javnosti pokazala istančan stil koji je itekako u skladu s njezinom funkcijom. Haljine koje je nosila dužine su uglavnom ispod koljena, zatvorene i primjerenih boja pa je sve unutar protokola.

Goran Mehkek/Cropix

Za to također zaslužuje pohvalu jer je na početku mandata imala nekoliko kikseva koji nisu bili samo modni, nego i protokolarni.

Seksističko izvještavanje nikako ne bi smjelo biti norma, a pogotovo pokušaji diskreditiranja političarke na temelju toga što je žena. Poštena kritika trebala bi se moći napisati argumentirano, bez seksističkih upadica, a tako bi trebalo i odlučivati za koga ćete glasati. Zato, kad birate modne uzore pratite odjevne kombinacije, a kad birate na izborima čitajte političke programe. 

hrvatski dizajn

Kolinda Grabar Kitarović

predsjednica RH

modni stil

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter