Nije zadovoljan

Poznati pjevač otkriva tajne estrade ili su to teorije urote? 'Planski su uništili hrvatsku glazbu, zato danas svi slušaju cajke'


Ines Madunić
16.02.2019.12:00
Poznati pjevač otkriva tajne estrade ili su to teorije urote? 'Planski su uništili hrvatsku glazbu, zato danas svi slušaju cajke'
Ante Čizmić/Cropix

sažeto

Matko Jelavić na društvenim mrežama gotovo svakodnevno piše o stanju hrvatske glazbe


Ines Madunić
16.02.2019.12:00

Splitski pjevač Matko Jelavić na glazbenoj je sceni već 40 godina, ali posljednjih nekoliko nije baš zadovoljan stanjem industrije. Na Valentinovo je trebao imati veliki koncert na splitskim Gripama, ali ga je otkazao iz, kako je objasnio, financijskih razloga.

"Otkazujem jer od nikoga ni u Splitu ni u Hrvatskoj nemam financijske podrške za moj koncert. Kao što sigurno znate, radi izgubljenog povjerenja publike u hrvatsku glazbu, sada su potrebni sponzori za velika događanja. Nevjerojatno je kako ostali gradovi i županije Hrvatske ipak pomažu svoje pjevače, a još nevjerojatnije kako Grad Split i Županija to izbjegavaju. U gradu koji je rasadnik hrvatskih zvijezda", rekao je za Slobodnu Dalmaciju. Jelavić već neko vrijeme na društvenim mrežama izražava svoje frustracije vezane uz hrvatsku glazbu te tako stalno govori o tome kako "90 posto Hrvata sluša cajke".

Iako uvijek napomene kako nema ništa protiv kolega iz Srbije koji dolaze u Split i tu nastupaju, kaže kako se radi o posljedici "planskog uništavanja hrvatske glazbe".

"Sustavno razaranje hrvatske glazbe počelo je 1993. Na mene se sručila kuka i motika jer sam nekoliko mjeseci prije uspio na velikom koncertu, bez dozvole 'elite'! Smetao sam njihovim planovima za hrvatsku glazbu. Vrhunac napada je bio 1997. zbog moje pjesme 'Ti, samo ti'. Kompletni hrvatski mediji su me pribijali na križ. Umjesto zahvale za izvrsnu pjesmu.

Tadašnja važna osoba s HTV-a mi je u lice rekla da u programu neće više dopuštati takve note. Zamislite bahatosti osobe koja to kaže u lice skladatelju i pjevaču najomiljenije hrvatske pjesme u svijetu!? Ali, tako je i bilo, cenzura novog doba je počela. I krenula je akcija razbijanja prvenstveno hrvatske zabavne glazbe, što znači da su točno znali što rade. Kad razbiju zabavnu, temeljnu, nije bilo teško pretpostaviti da će s vremenom propasti i drugi stilovi. To je bio cilj – uništenje cijele glazbe! Nažalost – uspjeli su", napisao je Jelavić.

Jelavić kaže kako on, unatoč svemu, još živi od glazbe, ali samo zahvaljujući nastupima u inozemstvu, gdje pjeva za hrvatsko iseljeništvo.

U Splitu je nedavno trebao nastupati Saša Matić, folk zvijezda koja na svakom nastupu izvodi baš Jelavićevu uspješnicu "Majko stara". Splićanin kaže da mu to drago i da nema ništa protiv Matića, kao i da nije zbog njega otkazao svoj koncert na Valentinovo.

"Drago mi je kad moji srpski kolege pjevaju tu pjesmu, jednako kao što mi je drago kad vidim da to rade i 2 Cellos po cijelom svijetu. Ne dijelim ljude po krvnim zrncima, zašto ne bi i Srbi to pjevali. Svoj koncert nisam otkazao radi Saše Matića jer Split je moj grad i ne bojim se nikoga. Jednostavno se, nažalost, dogodilo da u svom rodnom gradu nisam naišao na potporu. Ne govorim tu isključivo o novcu, već o popustu na neke troškove koji idu gradu Splitu poput najma dvorane na Gripama i slično. Obratio sam se za pomoć političarima, poduzetnicima i menadžerima, ali nitko mi od njih nije dao neko konkretno rješenje. Ili ne žele ili ne mogu pomoći. A u isto vrijeme dolaze uvozni pjevači, a mi se ne znamo ponašati niti čuvati hrvatsku glazbu kako treba jer 90 posto Hrvata sluša cajke", rekao je Jelavić.

pjevač

glazbenik

turbo folk

cajke

Saša Matić

Matko Jelavić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter