'Stani u Lici'

Poznata HRT-ovka o novom putopisnom serijalu: 'Počeli bi snimati i onda u pol` snimanja neko bi viknuo 'ajmo nazdraviti'! Nakon zdravice više ništa ne bi bilo isto!'


Barbara Marinović
14.11.2018.14:00
Poznata HRT-ovka o novom putopisnom serijalu: 'Počeli bi snimati i onda u pol` snimanja neko bi viknuo 'ajmo nazdraviti'! Nakon zdravice više ništa ne bi bilo isto!'
Foto: PR

sažeto

Andrea Buča nagrađivana je novinarka, voditeljica, reporterka... Snimala je proteklog ljeta serijeal 'Stani u Lici', kojim otkriva dijelove tog nedovoljno istraženog, osebujnog kraja...


Barbara Marinović
14.11.2018.14:00

Novinarka i voditeljica Andrea Buča može se pohvaliti dugogodišnjom uspješnom karijerom i nagrađivanim prilozima, a sada na HRT-u kreće i njezin serijal 'Stani u Lici'. Povodom toga za 100posto dala je intervju, a u kojem objašnjava zašto baš Lika, otkriva koliko joj znače priznanja vezana uz posao, što želi svojim sinovima i kako ih odgaja...

Kreće na HRT-u vaš putopisni serijal 'Stani u Lici'! Otkud želja i inspiracija da snimate baš to područje? Svi su nekako okrenuti Dalmaciji, Istri, je li Lika nepravedno zapostavljena?

Upravo ste dali odgovor, svi su okrenuti Dalmaciji i Istri, otud želja. Kroz Liku projure, dive se pogledu, ali to je samo mali komadić onoga što je Lika. Jedan Perušićanin mi je rekao: Kad su gradili autocestu rekli su ona će nam ona dovesti svijet, a ona nam je svijet odvela. Turisti projure, malo tko se zaustavi. MI jesmo, i to ni više ni manje nego na mjesec dana.

Rekli ste da ste odlučili poslušati blogera Krulu i njegovu rečenicu - 'Nemoj biti pi**ka, stani u Lici'. Što vas je najviše oduševilo, kako su izgledala snimanja?

Dugo je kuhala ideja o ovakvu serijalu, točno sam znala kako će izgledati, ali ne i gdje ću ga smjestiti - Zagora, Bukovica, Lika, ili sve tri u jedan? S prvim usponom na Zavižan, s prvom feštom kod Macole, škripavcem, ličkim polama, šljivovicom i sve širim krugom ličkih prijatelja, u Lici sam se udomaćila. I tako je krenulo istraživanje i slaganje prvog, ličkog putopisa. Mjesec dana, umjesto ljeta na plavom Jadranu, mi smo ljetovali u zelenoj Lici. Naradili smo se jer je priča mnogo, trebalo je sve organizirati, izrežirati, snimiti, sa svakim se podružiti i tako svaki dan. Stotine odrazgovaranih razgovora, sunčanica, glavobolja, ali srce kao kuća!

Foto: PR

Rekli ste da u Lici sve započinje i završava rakijicom. Je li tako bilo i u vašem slučaju?

Počeli bi snimati i onda u pol` snimanja neko bi viknuo 'ajmo nazdraviti'! Nakon zdravice više ništa ne bi bilo isto!

Kakvi su Ličani, a kakav život tamo? U kojim segmentima je on, kako ste rekli, surov, a u kojima predivan? Biste li se jednog dana mogli zamisliti, recimo, u nekom ličkom selu, kućici u cvijeću?

Već sam to spominjala, zamislite da živite u Lovincu. Budite se s pogledom na Velebit ili Žir, imate pred sobom čudesne pejzaže, a trgovina vam radi do 14 sati, nemate trafiku, liječnik je u Gospiću, 30 kilometara udaljenom, a do kojeg dvaput dnevno vozi autobus, umalo su im ukinuli i vlak. I naravno da je teško opstati i ostati. Mogla bi zamisliti da imam kuću s pogledom na Velebit. Tko to ne bi mogao, taj ne zna što vrijedi..

Iza vas je niz uspješnih projekata, što mislite, čime osvajate gledatelje? Kažu da vas kao autoricu ističe intiman pristup, uspijete li se na toj razini povezati sa svakim sugovornikom?

Nezahvalno je pisati o sebi, prepustit ću to drugima, pa ako kažete da me hvale - hvala im.

Nagrađeni ste za svoj rad 2016. godine nagradom 'Joško Martinović'. Koliko vam znače priznanja?

Nagradu sam dobila za reportažu 'Obrovac jučer, danas, sutra', objavljenu u emisiji Labirint. Obrovac je to zaslužio. Osobito me razveselilo što nagrada nosi Joškovo ime jer me emotivno vraća na početak karijere kada sam tesala zanat, a on je bio tu... i neopisivo nedostaje kao čovjek i kao kolega.

Foto: PR

Mnogi pričaju o stanju na HRT-u. Kakvim ga ocjenjujete? Poznato je da na televiziji postoje razne struje - pripadate li ikakvoj ili ste individualac?

Ovo potonje. Mozak bi mi eksplodirao da je drukčije.

Vrlo ste rječita i energična žena poslovno. Kakva je Andrea privatno, što bi vaši prijatelji rekli o vama?

Da sam rječita i energična žena.

Kako vam je sjeo život u Zagrebu? Koje su razlike u odnosu na život u Zadru? Mijenjali ste okolinu više puta, je li vam to stresno? Kako je bilo doći u novi grad, s malim djetetom? Kako ste se snalazili sama, usto i kao novinarka?

Većinu svog života sam ovdje, tu su mi prijatelji, životna obitelj, ovaj grad je moj dom bez obzira na to što tu nisam rođena. Zadar je samo prekrasna kulisa...

U međuvremenu, postali ste prije par godina majka još jednog dječaka, kako je s dva dečka? Biste li htjeli da momci jednog dana krenu vašim stopama?

Demian voli snimanje, na zadnjoj klapi serijala je bio asistent, zanima ga i montažni proces, mislim da bi mogao raditi na filmu jer ima snažan osjećaj za vizualno. Ja bi voljela da izrastu u sretne i slobodne ljude, s čime će se baviti manje je bitno.

Foto: PR

Ne zna se puno o vašem ljubavnom životu. Kakvo je ljubavno stanje danas? Može li se uz dinamičan posao koji nosi i putovanja i montaže i izbivanja - ostvariti uspješna veza/brak?

Naravno da može, stvar je odluke.

Imate li, uza sve obveze, vremena za sebe? I kako najradije provodite to vrijeme, što vam puni baterije?

Dan je prekratak za sve moje želje i potrebe, ali ako uzmete da radim ono što volim vrijeme koje je radno je ujedno i vrijeme u kojem punim baterije. I naravno , djeca... Njihov širok osmijeh i zlatan zub!

Kolike su vam ambicije, gdje se vidite jednog dana - u poslovnom, ali i privatnom smislu?

Znači, film. Dokumentarni film. I Bučino bučino ulje.

Scena intervju

HRT

Andrea Buča

Stani u Lici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter