Velika životna škola

Poziv sudbine stigao joj je '83., nije ni slutila što će joj se otad sve dogoditi! Sanja Doležal progovorila i o odnosu s Dujmićem: 'Prije desetak godina postalo je jako teško'


Barbara Marinović
11.09.2019.20:00
Poziv sudbine stigao joj je '83., nije ni slutila što će joj se otad sve dogoditi! Sanja Doležal progovorila i o odnosu s Dujmićem: 'Prije desetak godina postalo je jako teško'
Foto: Igor Sambolec/CROPIX

sažeto

Sanja Doležal u velikom intervjuu za 100posto otkriva sve o počecima svoje sjajne karijere, odnosu s Rajkom Dujmićem, svojoj uspješnoj djeci i privatnom životu


Barbara Marinović
11.09.2019.20:00

'Ostani svoja i bit će sve u redu', zaključila je Sanja Doležal na kraju našeg intervjua, odgovorivši na pitanje o savjetu koji bi sebi udijelila da se može vratiti te 1983. godine u prošlost. Teško je sumirati sve što je velika pjevačica prošla tijekom dugogodišnjeg estradnog iskustva, silne slave, svega lijepog i tužnog što je doživjela do sada. Jedno je sigurno - Sanja je bila i ostala vjerna sebi, svojim principima, a slava joj baš nikada nije udarila u glavu. Upravo je u tome veličina ove glazbene dive. U intervjuu za 100posto otvoreno priča o vjeri, karijeri, djeci, televiziji i glazbi. Osvrnula se i na ružnu situaciju koju su u bendu doživjeli s Rajkom Dujmićem, zbog kojeg je Doležal danas jednostavno - tužna.

Snima se dokumentarac o 'Novim fosilima'

Bend ovih dana slavi 50. rođendan, a Sanja je oduševljena kako idu pripreme za nastupe samim početkom listopada. 'Sretna sam jer je prvi koncert rasprodan, a uskoro i drugi koji je planiran 03. listopada. Odlučili smo ispričati priču o 50 godina grupe 'Novi fosili'. Uz pjesmu, priču i kraće filmove. Krenule su probe, kontaktirali smo skoro sve ljude koji su stvarali grupu 'Novi fosili'. Od prvih, muških izvođača, Jelene i Nataše koje su pjevale jedan period u grupi. U publici će biti većina tekstopisaca koji su pisali tekstove pjesama. Uglavnom, puno je posla, ali jako se veselim. Koncert će režirati Petra Radin, predivna i talentirana mlada žena, koja je i sama odrastala uz pjesme 'Novih fosila'. Također, snima se i dokumentarac, za koji se nadamo da će ugledati svjetlo dana sljedeću godinu', rekla je Doležal. Atmosfera na probama je sjajna, kaže Sanja, kondicija se nabija, vježba se punom parom, a usto se događanju i vesele prepirke oko redoslijeda pjesama na samom koncertu.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Sanja je u bend stigla ranih osamdesetih, nije bila svjesna što je sve čeka

Nije mogla biti ni svjesna s nepunih 20 godina što će sve doživjeti s bendom koji je 1969. godine osnovao pokojni Slobodan Momčilović Moka. Nije bila svjesna do kraja odgovornosti koja joj slijedi nakon sjajne Đurđice Barlović, koja je te godine napustila bend. 'Kad me pokojni šef grupe, bubnjar Slobodan Momčilović Moka pozvao u bend, imala sam nepunih dvadeset godina. Bila sam premlada da bi bila svjesna odgovornosti i kako kažete, velikog zalogaja. Znala sam naravno, tko su 'Novi fosili', ali nisam bila svjesna da je to toliki pogon i profesionalizam. Zato uvijek kažem da su 'Novi fosili' moja velika škola. I životna i profesionalna', rekla nam je Doležal. Slava kakvu je tada doživjela, nije vidjela kao nešto bitno i veliko. Niti se ikada vidjela drugačijom od ostalih.

'Nikad nisam smatrala da sam nešto posebno ili da sam drugačija od drugih. To je bio moj posao. Teško je savjetovati (mlade izvođače, op.a.), ali uvijek se sjetim one stare izreke : Tko visoko leti, nisko pada', priča Sanja. Kad je dobila poziv da uđe u bend, bila je taman brucošica na Filozofskom fakultetu, upisala je sociologiju. Upravo stoga, na glazbeni svijet gledala je kao na izlet. 'U početku sam mislila da će to biti izlet uz faks, i da neće dugo trajati. Ispalo je drugačije, i nije mi žao'.

Foto: Andrej Svoger / CROPIX

Rajko neće slaviti s bendom kojem je toliko dao, njegovi problemi zadnjih godina su bili neizdrživi

Među onima koji će slaviti 50 godina kultnog benda, neće biti Rajka Dujmića. Karizmatični glazbenik zbog svih problema koji mu se događaju zadnjih godina i mjeseci, ali i zbog narušenih odnosa s ostalim članovima benda, neće biti uz 'Nove fosile'. S njegovim problemima dugo su bili upoznati, no posljednjih je godina postalo zaista teško funkcionirati uz Dujmića. 'Naravno da smo znali za Rajkove probleme, odavno. Ipak, tek prije desetak godina to je postalo jako teško i stvaralo nam je svima velike probleme - i privatno i profesionalno. Nismo s njim u kontaktu, iako smo preko odvjetnika pokušali doći do nagodbe. Žao nam je da nismo uspjeli i da neće barem na neki način biti na proslavi obljetnice', dodala je Sanja.

Najteže su joj, pak, kada je bend u pitanju, pali trenuci u kojima su izgubili neke od svojih članova. Sve ono lijepo je, kaže, teško sumirati, no sjećanja na putovanja i bezbroj predivnih koncerata - ostaju zauvijek.

Na televiziju došla 1991. godine, a tempo joj je zbog obitelji odgovarao puno više nego onaj estradni

'Kad smo se 1991. godine kao bend razišli, već sam počela raditi na televiziji. 'Jel me netko tražio', 'Sedma noć', mnogi drugi projekti. Tada sam i rodila djecu, pa mi je televizijski posao puno više odgovarao uz obitelj. Volim televiziju, svaki novi projekt mi je novi izazov. Razveselila sam se kada su me iz Nove TV pozvali u IN magazin za 'Kuhanje je IN'. Kuhanje je moja velika ljubav od malih nogu, u maminoj kuhinji. Kuham za svoju obitelj već tridesetak godina, kuhanje me opušta i veseli. A kako volim jesti, tako mi nije teško isprobavati nova i drugačija jela'.

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Osim na svoje dvije uspješne karijere, Sanja može biti zaista ponosna na svoju djecu. Njezina kći Lea studira u inozemstvu na jazz akademiji, dok joj sin Luka studira matematiku. Iznimno je ponosna Sanja na njih, usto i sretna jer imaju prilike slijediti svoje snove. Zanimalo nas je kako su se nosili s činjenicom da su djeca poznatih roditelja. 'Često smo pričali o tome, u javnosti nikada nisu isticali čija su djeca. Oni traže svoj put i svoje mjesto pod suncem. Kćer studira na jazz akademiji i otišla je van, upravo zato da je ne povezuju samnom'.

Danas dane obožava provoditi u prirodi, miru i samoći. Slobodno vrijeme Sanja rezervira za šetnju šumom, uz rijeku ili pak dobru knjigu.

Vjera joj je, uza sve, jako važna. Ona joj je utjeha i smisao. Snagu je u njoj našla i nakon što je izgubila svog voljenog supruga Nenada Šarića. Zajedno su proveli dugi niz godina i kada je naglo otišao, Sanja je bila slomljena. No, snagu je pronašla i uspjela se izboriti. Kaže nam, pravog savjeta za sve one koji kroz to prolaze nema. 'Bol je bol, svatko se s njom nosi na svoj način. Nije lako. Ali, kada ima djecu, moraš dalje', ističe. 'Meni je vjera jako važna. Znam da ovaj život nije sve za što smo stvoreni. Ona mi je i utjeha i smisao', zaključila je legenda hrvatske glazbe.

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Sanja Doležal

Rajko Dujmić

Novi fosili

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter