19 godina bez Ene

Postala je zvijezda zbog erotičnih scena, a onda se povukla u kazalište: 'Nisam ni puritanka ni nudistkinja, ali nemam ništa protiv skidanja'


Ines Madunić
14.08.2019.19:30
Postala je zvijezda zbog erotičnih scena, a onda se povukla u kazalište: 'Nisam ni puritanka ni nudistkinja, ali nemam ništa protiv skidanja'
Arhiva Cropix

sažeto

Jedna od najvećih glumica svoje generacije tragično je poginula prije 19 godina na Braču


Ines Madunić
14.08.2019.19:30

Tragična smrt Ene Begović pogodila je hrvatsku, ali i regionalnu javnost prije 19 godina. Glumica je prije samo 45 dana postala majka, nedugo prije toga udala se za Josipa Dikana Radeljaka, a s obitelji je bila na godišnjem odmoru na otoku Braču. Neiskusni Leo Radeljak, Dikanov sin koji je tada bio jedva punoljetan, vozio je oca, Enu, njezinu majku Terezu i nedavno rođenu Lanu kod prijateljice na ručak.

Promašio je kuću i nastavili su se voziti strmim putem pa je Dikan u jednom trenutku odlučio preuzeti volan od sina. Kad su obojica izašli iz auta, džip je počeo nekontrolirano kliziti unatrag i završio je u provaliji. Tereza Begović bila je neozlijeđena, kao i Lana, no Ena je ispala iz auta te zadobila teške ozljede glave. Ubrzo je preminula. Na suđenju je zaključeno kako je mjenjač automobila bio neispravan.

Ena Begović rođena je 1960. godine u Trpnju na Pelješcu kao najstarije dijete, a njezina sestra Mia tri je godine mlađa. Ena je uvijek bila povučenija i bila je jako bliska s roditeljima.

Tomislav Pavleka/Presnimka Cropix

Gimnaziju je pohađala u Dubrovniku, a uskoro joj se pridružila i Mia. Zbog nepodobnosti su izbačene iz đačkog doma pa su nastavile živjeti kao podstanarke.

"Za razliku od mene, u školu bi išla okolnim putem samo da ne bi morala proći Stradunom, da je netko ne primijeti", rekla je o sestri Mia.

Kad je bila maturantica, Lordan Zafranović ponudio joj je malenu ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika". Ona je tad bila članica amaterskog kazališta Lero. Pristala je, a u filmu se potpuno obnažila pa je tako zaokupila pažnju cijele filmske scene na Pula film festivalu.

Ipak, njoj nije bilo do glume. Došla je u Zagreb nakon mature i upisala Pravni fakultet. No, sreo ju je redatelj Ljubiša Ristić i ponudio joj ulogu u "Ivanu Goranu Kovačiću" uz Radu Šerbedžiju. Upravo on ju je nagovorio da ne zapostavlja svoj talent nego da upiše Dramsku akademiju.

Tomislav Pavleka/Presnimka Cropix

Tamo je nisu baš favorizirali jer je već bila poznata kao filmska glumica, a pogotovo nakon što se pojavila u Zafranovićevom "Padu Italije", gdje se također obnažila, a njezina scena izlaska iz mora postala je kultna.

Ena je bila ogromna zvijezda u cijeloj Jugoslaviji, a cijelo je to vrijeme živjela u unajmljenom stanu sa sestrom Mijom i Alkom Vuicom. Nikad nije bila poznata po ludim izlascima, a privatni život uvijek je čuvala za sebe. Navodno je dugo vremena bila u toksičnoj vezi s muškarcem koji ju je varao.

Nakon što je diplomirala na Akademiji, odlučila se povući i posvetiti kazališnoj karijeri. Dobila je angažman u zagrebačkom HNK, gdje je radila do smrti. Ostvarila je brojne važne uloge, od Desdemone u Otelu do barunice Castelli u Glembajevima. Ista uloga u ekranizaciji Antuna Vrdoljaka ponovno ju je vratila na velika platna i ona je opet postala kraljica hrvatskog filma.

Arhiva Cropix

Nagrađena je Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu, no odbila ju je jer je smatrala kako je Castelli glavni lik u Krležinoj drami. Arenu je prihvatila devet godina kasnije za "Treću ženu".

"Još je vrlo moderno skidati ženske u domaćem filmu pa je malo filmova u kojima se naše glumice ne razodijevaju. Postalo je gotovo pravilo da većina redatelja ne zna ili ne želi dati glumici pravu ulogu. Nekoliko je prvih scena dobro, ali nakon toga mora je skinuti. Ja znam da to privlači publiku, puni kino blagajne. Privatno nemam ništa protiv skidanja, nisam puritanka baš kao što po svojoj prirodi nisam ni nudistkinja. Ja sam ipak Dalmatinka koja je prilično konzervativno odgojena.

Ne želim više tumačiti ženske koje su uglavnom svedene na lijepe predmete ili ukrase koji vode ljubav, da se ovako blago izrazim. Zbog takvih uloga doživjela sam puno ružnih i neugodnih situacija. Nedavno sam ponovno odbila takvu ulogu. Trebala sam igrati ženu koja u filmu tri puta namigne, a u četiri scene - koliko ih ima - u jednoj je gola! Bilo je još takvih ponuda, ali sve sam ih odbila", rekla je Ena za Studio 1985. godine.

Jasmin Brajlović/Cropix

Njezin je veliki strah bio onaj od automobila i općenito putovanja.

"Strašno se bojala auta, kao da je predosjećala. Ni u avionu joj nije bilo ugodno. Sjećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letjeti", rekla je Alka Vuica svojedobno o prijateljici.

Jedan od razloga bio je i to što je 1996. skrivila prometnu nesreću u kojoj je poginuo motociklist Fatmir Miniri. U istoj nesreći ona je bila neozlijeđena, ali s njom je u autu bio tada 23-godišnji glumac Đorđe Kukuljica, koji je bio teško ozlijeđen. Tri tjedna bio je u komi, a morao je ponovno učiti hodati i govoriti.

Arhiva Cropix

Privatnu sreću pronašla je nedugo nakon toga. Počela se viđati s biznismenom Josipom Radeljakom, koji je u to vrijeme bio u braku s Bebom Lončar, koja mu je rodila sina Lea. Živjeli su u Italiji pa je Ena puno vremena tamo provodila. Dikan se ekspresno razveo od Bebe Lončar i zadržao skrbništvo nad sinom. Vjenčali su se u Zagrebu 2000. godine, kad je ona već bila u poodmakloj trudnoći.

Arhiva Cropix

Njezina je smrt najviše pogodila njezinu obitelj, pogotovo majku koja je bila u istom automobilu.

glumica

Ena Begović

Josip Radeljak Dikan

Mia Begović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter