Fatalna i nesretna u ljubavi

Postala je seks simbol sa samo 18 godina, a snovi o sretnoj obitelji nisu dugo trajali. Najljepša jugoslavenska glumica zbog svega je završila na liječenju


Ines Madunić
28.09.2019.18:00
Postala je seks simbol sa samo 18 godina, a snovi o sretnoj obitelji nisu dugo trajali. Najljepša jugoslavenska glumica zbog svega je završila na liječenju
Profimedia

sažeto

Beograđanka Beba Lončar bila je velika europska glumačka zvijezda, a najviše ju je razočarala ljubav


Ines Madunić
28.09.2019.18:00

Iako je priznala kako je gluma zapravo nikad nije zanimala, Desanka Beba Lončar cijelo je djetinjstvo i mladost provela na snimanjima. Velika zvijezda postala je s 18 godina, kad se pojavila u filmu "Ljubav i moda". Bila je tek gimnazijalka, ali je postala seks simbol bivše Jugoslavije. Kultni film njoj je bio tek igra.

"Došli su kod mene i rekli mi - snimat ćeš jedan film, vozit ćeš vespu, nosit ćeš divne haljine, vozit ćeš se avionom... To je bilo kao san", rekla je. Nakon velikog uspjeha, postala je najtraženija glumica bivše države, a počele su i inozemne ponude.

Nakon "Ljubavi i mode" snimila je još jedan hit, "Deveti krug", a zatim su je izabrali da u holivudskom filmu "Dugi brodovi" glumi uz Richarda Widmarka, Sidneya Poitiera i Rosannu Schiaffino. Billo je to 1963., a iduće godine pojavila se u talijanskom filmu "La donna è una cosa meravigliosa".

Zbog talenta, ali i atraktivnog izgleda, prozvali su je jugoslavenskom Brigitte Bardot. Došle su ponude iz Londona, Pariza, Los Angelesa... A Beba se odlučila za Rim. Glumeći u talijanskim filmovima, postala je prava europska zvijezda.

Od prvog većeg honorara kupila je automobil, i to Mercedes.

"Dvosjed, kabriolet... To je najluksuzniji auto koji sam imala. Bila sam klinka, sad to vidim kao tipično dječji potez. Meni je taj auto bio poput neke igračke, a isto sam tako kupila i bundu. Uopće nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje", izjavila je.

Profimedia

A galantnog frajera upoznala je na Stradunu i za njega se udala nakon nekoliko mjeseci veze. Bio je to Josip Radeljak Dikan, tada tek poduzetnik na početku karijere. Splićanin je često dolazio kod Bebe u Rim, a kad su se vjenčali, odlučili su tamo živjeti. Ona je nastavila karijeru, a on je krenuo u biznis s nekretninama.

Njih su dvoje svojedobno bili najpopularniji par u Jugoslaviji. Početak braka bio je bajka, a Bebi je nakon nekog vremena bilo dosta karijere i željela je obiteljski, smireniji život. Sina Lea rodila je u 39. godini. Tad je bila na vrhuncu slave i industrija je bila šokirana njezinom odlukom da se umirovi.

"Nije bilo teško odlučiti se na takav korak. Počela sam raditi sa sedam-osam godina. Djetinjstvo i mladost provela sam na snimanjima. Sa skoro 40 godina snimala sam jedan film u Alžiru o križarskim ratovima, nosila sam užasnu periku od 15 kila, vani je bilo sto stupnjeva, pustinja oko mene, mučila sam se i psihički i fizički.

Stala sam ispred ogledala i rekla sebi: 'Šta radiš ti ovdje? Je l' za novac radiš? Ne! Je l' za karijeru? Ne!' Nisam više imala motiv ni da zarađujem novac ni da pravim karijeru. U glavi mi se upalila lampica i odlučila sam iz korijena promijeniti život. Rodila sam dijete, promijenila sam zanimanje, državu...", rekla je.

No, brak nije izdržao. Nakon 23 godine Dikan ju je ostavio jer se zaljubio u Enu Begović, tada mladu glumicu.

Profimedia

"To se zove zamor materijala. Sjećam se da smo živjeli fantastično i poslije smo počeli ići na živce jedno drugome. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem. Seks je najvažniji dio te igre. Ali ljubav, nažalost, nije vječna, ma koliko mi žene to romantično željele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više riskiraju. To je zato što živimo u muškom svijetu. Njima se preljub oprašta, a kojoj bi ženi bilo oprošteno da ostavi muža s djecom i nađe 20 godina mlađeg frajera? Pa stavili bi je na stup srama. Samo, tko smo mi da sudimo ljubavi", rekla je o razvodu kasnije.

Bio je to veliki skandal. Dikan je tražio potpuno skrbništvo nad sinom, obećavajući joj da će mu pružiti najbolje obrazovanje, ali uz uvjet da Beba ne viđa sina. Pričalo se i da ju je ucijenio, i to zato što je zbog ovisnosti o alkoholu završila na liječenju na psihijatriji.

Beba je to kasnije demantirala.

Arhiva Cropix

"Nije istina da me je Radeljak ucjenjivao i tako dobio skrbništvo nad Leom. Moj sin je s 18 godina otišao u Englesku gdje se školovao. Viđala sam se s Leom tada, a uskoro dolazim vidjeti ga u Zagreb. Svaki dan se čujemo telefonom i moji odnosi sa sinom su najnormalniji. Problemi oko toga da ja viđam Lea odnose se na neka davna vremena", rekla je.

Preselila se u Beograd gdje i danas živi, a Dikan ju je pokušao uključiti u skandal s Vlatkom Pokos. Naime, voditeljica ga je tijekom ružnog i jako javnog razvoda optužila da joj nije vratio skupocjeni nakit - ogrlicu i naušnice s biserima i briljantima te ogrlicu od briljanata i bijelog zlata - na što je Dikan izjavio da nakit nije Vlatkin, nego Bebin te da joj ga zato ne da.

"Bože moj! Taj nakit nema veze sa mnom. Što bi moj nakit radio kod Radeljaka? Mi smo se rastali prije 13 godina. Ništa moje nije kod njega. Nakit sam imala prije, ali i poslije Radeljaka. Taj je nakit on kupio Eni Begović ili Vlatki. Pa ja godinama živim s drugim čovjekom", rekla je tada za 24sata.

Sa sinom Leom ima dobar odnos i danas, a kaže i da je sretna što živi u rodnom Beogradu, u kvartu u kojem je i odrasla te da joj slava nimalo ne nedostaje.

glumica

Josip Radeljak Dikan

Beba Lončar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter