Sve tajne Bollywooda

Poljupci na filmu su im prevulgarni, ali skandali su gori nego u Hollywoodu: Seks u zamjenu za ulogu i optužbe za silovanja su česti, a kazne rijetke


Ines Madunić
24.01.2019.11:00
Poljupci na filmu su im prevulgarni, ali skandali su gori nego u Hollywoodu: Seks u zamjenu za ulogu i optužbe za silovanja su česti, a kazne rijetke
Profimedia

sažeto

Bollywood je jako nevin izvana, ali iznutra vrvi skandalima i užasnim pričama


Ines Madunić
24.01.2019.11:00

Kad su glumice krajem 2017. godine počele javno pričati o seksualnom zlostavljanju u Hollywoodu, prvenstveno o Harveyju Weinsteinu, svijet je bio u šoku. Svaki dan pojavljivale su se nove, još mučnije priče o stravi koja se događala iza kulisa najpoznatije tvornice zabave na svijetu.

Kao protuteža Hollywoodu tu je indijska verzija, čiji su filmovi puno čedniji i prepuni cenzure, ali i bajkovitih prizora, plesnih scena, raskoši i sretnih završetaka.

U indijskoj filmskoj industriji godišnje se proizvede gotovo 2000 filmova, zbog čega je ona najveća na svijetu. Bajkoviti zapleti, likovi podijeljeni na dobre i loše te cenzura koja ne prikazuje više od čeznutljivog pogleda glumaca jer je i poljubac prevulgaran - sve je to Bollywood, ali ispod površine kriju se mnoge gadarije koje su u Hollywoodu nezamislive.

Weinstein bi tamo bio samo sporedan lik jer gotovo da nema redatelja koji nije bio optužen za ucjenjivanje glumica seksom kako bi im dao ulogu.

Glumica Payal Rohatgi za to je optužila redatelja Dibakara Banerjeea još 2011. godine. Navodno su neko vrijeme bili prijatelji, a nakon jedne audicije za njegov film "Shangai", došao je kod nje u stan kako bi raspravili detalje.

"Rekao mi je da sam se udebljala, što je mene zbunilo. Zatim je predložio da dignem majicu kako bi mi mogao vidjeti trbuh. Rekla sam mu da to ne dolazi u obzir i da ode", više puta je ponovila Payal u intervjuima. Optužbe nikad nisu dokazane na sudu.

Rijetko kojeg redatelja nisu optužili za tako nešto, ali jednog nazivaju "indijskim Weinsteinom". Radi se o Shaktiju Kapooru, glumcu i producentu protiv kojeg su mnoge glumice svjedočile kako im je eksplicitno rekao da u zamjenu za seks mogu dobiti ulogu u njegovom filmu. A onda se pojavila snimka na kojoj je Kapoor i novinarka koja se pravila da je glumica koja dolazi na casting. Na snimci se čuje kako Kapoor traži seks dok razgovaraju o potencijalnom angažmanu.

Profimedia

Nakon što je snimka objavljena na India TV-u, redatelja su odmah izbacili iz udruženja filmskih i TV producenata, no on se branio kako mu je sve namješteno te kako mu je novinarka prije slala poruke da će se ubiti ako ne dođe u njezinu hotelsku sobu. Nikakve optužnice nisu podignute.

Manekenka i glumica Rina Golan objavila je autobiografsku knjigu "Dear Mr. Bollywood: How I Fell In Love With India, Bollywood and Shah Rukh Khan", u kojoj je otkrila kako su joj redatelji Subhash Ghai i Anees Bazmi, kao i pjevač Anoop Jalota nudili angažmane uz eksplicitnu zamjenu za seks.

"Ne znam zašto su ljudi još šokirani kad se priča o tome. Tijekom karijere vidjela sam mnogo djevojaka i mladića koji su bili iskorišteni na takav način", rekla je Golan.

Ispričala je kako je prišla redatelju Aneesu Bazmeeju za ulogu u filmu "Thank You". On ju je pozvao na večeru i rekao da će "malo zabaviti". Subhash Gai pokušao ju je odvući u spavaću sobu. Oba su redatelja, naravno, negirali njezine tvrdnje i, pogađate, nikad ih nisu optužili ni za što.

Velika zvijezda u usponu devedesetih je bila glumica Mamta Kulkarni, no karijera joj je zamrla nakon što je optužila slavnog redatelja Rajkumara Santoshija za seksualno zlostavljanje. Mnogi su pričali o tome da je i druge zlostavljao, ali nitko nije izašao u javnost s time. Ona više nikad nije dobila ulogu, a on je nastavio raditi.

Glumca Vishala Thakkara televizijska voditeljica optužila je za zlostavljanje koje se, kako je rekla, događalo kroz duži vremenski period. Nakon što je priča objavljena, još jedna glumica prijavila ga je za isto, a iako su optužnice podignute, on nikad nije kažnjen.

A jedna od najbizarnijih priča svakako je ona o glumici i manekenki Preeti Jain i redatelju Madhuru Bhandarkaru.

Profimedia

Ona ga je još 2004. godine optužila da ju je silovao 16 puta između 1999. i 2004. Policija je 2011. godine potvrdila optužnicu i počelo je suđenje, no Vrhovni je sud odbacio optužbe već iduće godine. Kasnije se saznalo da je Preeti unajmila čovjeka da ubije Bhandarkara, no on to nije učinio pa je ona tražila svoj novac natrag. Njega je to razljutio i sve je ispričao policiji.

Dobio je nagodbu, a Preeti i još dvojica muškaraca osuđeni su na tri godine zatvora, ali su izašli na uvjetnu kaznu.

Iako redatelj nikad nije osuđen, Preeti još uvijek tvrdi da ju je silovao i ne odustaje od borbe.

Silovanja su u industriji česta, a mnoge superzvijezde optužene su za to nedjelo.

Perspektivni glumac Shiney Ahuja optužen je za silovanje 2009. godine. Njegova sluškinja prijavila ga je policiji i slučaj je brzo završio na sudu.

Profimedia

Ahuja je prvo tvrdio da je nevin, podršku mu je dala supruga, a iako je sluškinja u jednom trenutku povukla svoj iskaz i rekla da je seks bio dobrovoljan, on je uspio izjaviti da "nije bio svjestan da je silovanje tako ozbiljan prijestup". Unatoč promjeni iskaza sluškinje, sudac ga je osudio na sedam godina zatvora, on se žalio, ali ipak je morao iza rešetaka na neko vrijeme.

"Nevin sam pa je boravak u zatvoru bio dio mog karmičkog putovanja", rekao je glumac, koji je nakon izlaska iz zatvora pokušao vratiti slavu koju je imao prije, ali njegova je reputacija potpuno uništena.

Glumac Aditya Pancholi jedan je od najkontroverznijih u Bollywoodu. Poznat po ulogama negativaca, uskoro je javnost shvatila da je takav i u stvarnom životu. 

Prvi je skandal bio kad je mlada glumica Kangana Ranaut otkrila da je s njim imala aferu. Pancholi je u braku sa Zarinom Wahab u to vrijeme. Mlada glumica ispričala je sve o aferi koja je trajala mjesecima, kao i da je Pancholi bio agresivan te ju je fizički zlostavljao, između ostalog tukao po glavi.
Pancholi i supruga podignuli su tužbu za klevetu.

Profimedia

Ima nekoliko uhićenja zbog fizičkih obračuna, uglavnom u alkoholiziranom stanju, i to sa susjedima, avionskim osobljem i zaštitarima u klubu, za što je jednom dobio godinu dana zatvora.

No najveći skandal bio je kad ga je 15-godišnja sluškinja njegove tadašnje djevojke Pooje Bedi optužila za silovanje. On je isprva tvrdio kako je seks bio dobrovoljan. Par je ubrzo prekinuo, a optužbe su se pokazale točnim i on je osuđen. Ipak, izvukao se samo s uvjetnom kaznom i plaćanjem određenog iznosa.

seksualno zlostavljanje

silovanje

skandali

Bollywood

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter