KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

Pola Europe prošla u potrazi za frajerom! 'Od sramote se ne može umrijeti! Frend mu ima košaricu 32B i prazan stan'


Gala Svilan
11.02.2019.11:00
Pola Europe prošla u potrazi za frajerom! 'Od sramote se ne može umrijeti! Frend mu ima košaricu 32B i prazan stan'
Foto: Neja Markičević/CROPIX

sažeto

U novoj kolumni Gala Svilan otkriva zašto je dobro 'njegovati svoja ludila' i otkriva što je naučila nakon susreta s dečkom kojeg je upoznala putem Tindera


Gala Svilan
11.02.2019.11:00

Tko se pukim slučajem spotaknuo na moju prošlotjednu kolumnu ili je nasjeo na clickbait naslov kojeg prefrigano izvuče moj urednik, već zna da sam se prošlog vikenda zaputila u lumpanje po Njemačkoj. Na bus sam sjela kako bi par dana provela s dečkom kojeg sam upoznala putem notornog Tindera, a kad je već cijeli vikend potrošen samo na zezanciju, pive i kobasice (pun intended), odlučila sam barem nešto produktivno iz toga izvući i pretočiti zaključeno u tekst.

Oduvijek sam voljela ovakve neplanirane eskapade u nepoznato jer bi me svakog puta nepogrešivo nagrađivale iskustvom koje bi iskakalo od svega naučenog. Upoznavanje navika, običaja i općenito tuđih života ogolit će vas svega što ste do sada smatrali 'normalnim'. Bacanje same sebe u ovakve situacije, solo putovanja, upoznavanje ljudi na po mnogima još nekonvencionalne načine, naučilo me par stvari.

Od sramote se ne može umrijeti

Houston, we have Gala Svilan. Ako je smrt najveći čovjekov strah, onda je sramoćenje definitivno drugi najveći. Ništa me u životu nije toliko obeshrabrilo od nekog nauma ili ideje kao što je strah da od sebe ne napravim budalu. Zbog njega sam odbijale poslovne ponude, nova poznanstva i avanture. Kao da ćemo zbog nespretne rečenice ili poteza biti životno obilježeni, naši failovi će se prepričavati generacijama, a na nadgrobnom kamenu će nam uklesati 'pozvala ga je na kavu, a on ju je seenao'. Priroda je sjebala sve kad je odlučila da trbuh krulji kad je prazan, ali glava ne.

Kada sam shvatila da jedini način da nešto novo naučim jest da skočim za prilikom, pogriješim, osramotim se i onda sve to još dva puta ponovim, taj strah je brzo nestao.

Poruka: Njegujte svoja ludila.

via GIPHY

Kada vas netko zaista želi vidjeti, naći će 10 razloga, načina i prijevoznih sredstava da to i napravi. Kada ne želi ili mu je svejedno, naći će 10 puta više isprika. Za razliku od frajera žene u ljubavnom diskursu vode se logikom: Ako izgleda kao svinja, ako se ponaša kao svinja, ako rokće kao svinja, zasigurno mu samo fali malo ljubavi.

Frendica: Ali rekao je da ne stigne jer ima trening.

- Nisi mu napeta dovoljno

Frendica: Ali rekao je da ne stigne jer mu mama sutra slavi rođendan.

- Pati za bivšom

Frendica: Ali morao je otkazati jer ga je frend zamolio da mu pomogne nositi stvari.

- Frend mu ima košaricu 32B i prazan stan

Poruka: Kad je usputna ljubav tražiš dlaku u jajetu. Kad je prava ljubav ne vidiš ni dlaku, ni jaje, ni kokoš, a niti magarca.

via GIPHY

Koliko god se smatrala otvorenom, nitko od nas nije imun na stereotipe koje gajimo i nesvjesno zrcalimo na druge ljude u svakodnevnom životu.

Kada u Zagrebu izađem na piće s novom osobom, koliko god se trudila biti tabula rasa pri upoznavanju, već nakon prvih par rečenica o osobi ću, podsvjesno razviti neko mišljenje. Tako rečenica 'studirao sam indologiju, živim na Gornjem gradu, pokrećem svoj start-up, a u slobodno vrijeme puštam ploče po klubovima' u mojoj glavi zvuče ovako nekako: 'nisam upao na anglistiku pa sam upisao treći izbor, roditelj su mi kupili stan, daju mi džeparac jer sam sa startupom u teškom minusu, a ploče puštam jer sam emocionalno nezreo za djevojke svojih godina pa ciljam na male koje su tek izašle s faksa i pale se na preponente tipove s kompleksom manje vrijednosti'. Naravno da ne mislim ništa od navedenog ljudima gore navedenim, ovo je samo ilustracija koliki smo zapravo zatočenici naučenih obrazaca iz svoje okoline.

Kada pak na pivu odem van naših granica, s nepoznatom osobom, sve naučeno o tome što 'je ili nije kul' više mi nije od pomoći i tek tada zapravo mogu osobu upoznati onakvom kakvom ona zaista je. Stereotipe učimo od malena, a ostatak života provodimo kako bi se od istih odučili.

Poruka: Svi bi mi bili puno veći da smo malo manji.

via GIPHY

Sigurnost u nesigurnosti

Kada negdje odlutate samo s ruksakom na leđima, iza sebe ostavljate sigurnosnu mrežu. Bila ona u obliku prijatelja, zdravstvene i kreditne kartice ili znanja gdje se nalazi najbliži wc (ovo je jako bitno). Koliko god se pripremali za svaku situaciju, neki oblik kaosa će vas zadesiti kad-tad. Prvog i drugog puta paničarit ćete i zapitati se zašto vam ovo u životu uopće treba, ali trećeg puta naučit ćete lekciju. Ta lekcija ne dolazi u obliku švicarskog nožića, rječnika osnovnih fraza jezika zemlje u koju putujete niti broja policije.

Naučit ćete se nositi s nesigurnošću. Putovanja općenito, naučit će vas koliko je život nemoguće isplanirati te da su štucavice po putu normalna stvar. Postat ćete sigurniji u svojoj koži i u neplaniranim scenarijima probleme ćete naučiti rješavati po putu. Te situacije vam više neće stvarati problem već uspomene, a sve naučeno, pretočit će se i na pogled na život.

Poruka: Ti si snažna žena možeš sve sto poželi. Šteta se tegle ne otvaraju na telekinetiku.

Scena kolumna

Gala Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter