ULOGE KOJE SU IH SKORO UBILE

'Počeo sam gubiti razum, sve to je utjecalo na moju psihu.... Bilo je večeri kada sam zaista mislila da ću umrijeti, bila sam potpuno izgubljena i tjeskobna'


Ines Madunić
09.10.2019.11:40
'Počeo sam gubiti razum, sve to je utjecalo na moju psihu.... Bilo je večeri kada sam zaista mislila da ću umrijeti, bila sam potpuno izgubljena i tjeskobna'
Profimedia

sažeto

Drastično mršavljenje ili debljanje za ulogu glumcima često donese Oscara, ali i ozbiljne fizičke i psihičke probleme


Ines Madunić
09.10.2019.11:40

Mišljenja oko toga je li "Joker" dobar ili loš film još su podijeljena, no sve više saznajemo o načinu na koji se Joaquin Phoenix pripremao za ulogu u filmu Todda Phillipsa. Poznato je kako je morao puno smršaviti, a iako on tvrdi da to "nije bilo toliko mnogo", otkriveno je kako se radilo o skoro 24 kilograma!

Za ulogu su istraživali efekte uzimanja tableta pa je glumac predložio da se udeblja za ulogu jer je mislio da bi mu to bilo lakše, no redatelj je htio da Joker izgleda "gladno poput vuka".

"Radio sam to i prije i rekao sam si da nikad više neću to ponoviti. Ali, to je bilo jako važno za lik i utjecalo je na mene na načine na koje nisam mogao predvidjeti", rekao je Phoenix.

Između ostalog, povukao se u osamu jer je shvatio da se svako druženje s prijateljima vrti oko hrane i pića. No, ubrzo je shvatio da je mršavljenje jako važan dio izgradnje lika.

Profimedia

"Jako je utjecalo na moju psihu. Počneš gubiti razum kad izgubiš toliko kilograma u tako kratkom vremenu. Bio sam i jako umoran, nisam se mogao popeti uz stepenice. S druge strane, koliko god me to plašilo, bio sam ugodno iznenađen načinom na koji sam se odjednom mogao kretati. Imao sam nevjerojatnu kontrolu nad svojim tijelom", rekao je Phoenix.

Postao je i pomalo opsjednut - izjavio je kako je svaki dan pratio svoju težinu i bio opterećen time je li izgubio ijedan gram, kao da je razvio poremećaj u prehrani.

Liječnici i nutricionisti nedavno su rekli kako bi normalan period u kojem bi osoba mogla izgubiti 24 kilograma minimalno godinu dana te da su sve ovo što je Phoenix opisao - društvena izolacija, umor i opsesivno brojanje kalorija i kilograma - simptomi poremećaja u prehrani. 

On nije jedini glumac koji se borio sa psihičkim i fizičkim posljedicama naglog gubitka i dobitka kilograma. Možda najpoznatiji po tome u Hollywoodu britanski je glumac Christian Bale, koji je to radio nekoliko puta i svaki put sve drastičnije.

Prva velika promjena bila je 2003. godine, kad je izgubio 28 kilograma za "Machinista".

Bale je poznat po tome što se ekstremno uživi u likove koje glumi pa su ga navodno producenti filma morali zamoliti da prestane gubiti težinu jer bi to moglo imati vrlo ozbiljne posljedice za njegovo zdravlje, odnosno doslovno bi završio u bolnici.

Njegova se dijeta, da bi postigao jezivu mršavost, sastojala od toga da u danu pojede jabuku i popije jednu kavu, uz povremeni viski i puno cigareta.

"Savjetovao sam se s nutricionisticom koja mi je rekla do koje težine mogu ići da bih ostao zdrav. U jednom sam trenutku zaključio da mogu ići još pa sam izgubio desetak kilograma više. Moja supruga je bila prilično zabrinuta za mene", rekao je Bale.

Objasnio je kako je jako htio tu ulogu jer dugo nije radio zato što mu se nijedan scenarij nije sviđao. Kad je ovaj naišao, morao ga je prihvatiti.

Drastični gubitak kilograma utjecao je na njegovo fizičko zdravlje - primjerice, počeo je gubiti elastičnost u mišićima jer više nije bilo masnoće u tijelu koje bi mogao izgubiti; a priznao je i kako je postao depresivan.

Nakon završetka snimanja imao je jedva 54 kilograma, a onda je prihvatio ulogu u "Batman: Početak". Imao je samo šest mjeseci kako bi došao do savršene fizičke forme da bi mogao igrati Brucea Waynea.

U pola godine "natukao" je 30 kilograma visokoproteinskom dijetom i napornim vježbanjem. I tu su ga morali zaustaviti - redatelj mu je rekao da je pretjerao s nabijanjem mišićne mase i da skine barem desetak kilograma prije početka snimanja.

Profimedia

Bale je neko vrijeme bio u prosječnoj formi, a onda je došla ponuda za "Borca", film za koji je dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu.

U njemu je glumio bivšeg boksača i ovisnika te je ponovno morao smršaviti, ovaj put ne toliko drastično, ali svejedno se posvetio tome.

Oscar je došao, a onda i ponuda za novi film - "American Hustle". Za tu je ulogu ponovno morao dobiti kilograme, i to njih 20.

"Jeo sam puno krafni, cheeseburgera i, zapravo, svega što sam mogao", rekao je. Nagrada je bila još jedna nominacija za Oscara, kojeg ipak nije dobio.

Vratio se nakon toga opet u normalu, ali nije mogao propustiti ponudu za "Vice", film u kojem je portretirao bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja. Kako ga je utjelovio u mladosti, ali i kasnijim, srednjim godinama, u tijeku snimanja dobio je ponovno dvadesetak kilograma. Da bi izgledao što uvjerljivije, radio je posebne vježbe kako bi mu vrat izgledao veće, odnosno deblje, a svaki je dan jeo što više je mogao.

Profimedia

"Volim se držati rutine pa sam najčešće jeo rižu i jaja. Na kraju je došlo do toga da jedem 15 jaja s rižom. Ispočetka je bilo zabavno jer si stalno sit, ali s vremenom dođu i zdravstveni problemi, npr. bol u leđima i slično", rekao je Bale. Ponovno je nagrađen nominacijom za Oscara, ali je i priznao kako mu je prilično dosta oscilacija u težini.

"Ne mogu to više raditi, zaista ne mogu. Smrtnost me gleda ravno u lice", rekao je Bale.

Koliko fizička transformacija može utjecati na psihičko zdravlje na svojoj je koži osjetila Anne Hathaway, koja je za ulogu Fantine u "Jadnicima" izgubila 11 kilograma u samo dva tjedna.

Prije snimanja izgubila je 4 kilograma drastičnim postom, a zatim je tijekom snimanja gubila težinu dijetom koju je nazvala "skoro izgladnjivanjem". Svaki je dan jela jednu porciju zobenih pahuljica na dan ili je samo jela zelenu salatu - bez začina.

Profimedia

"Morala sam izgledati kao da sam na samrti", rekla je Hathaway, koja je glumila Fantine koja u filmu zaista umire od tuberkuloze.

"Bila je toliko mršava i krhka da je slomila ruku kad je pala s bicikla", rekla je njezina kolegica u filmu Isabelle Allen.

Kasnije je priznala kako je mjesecima bila u depresiji, što je bilo vidljivo kad je primila svoj Oscar.

"Nisam znala ništa o prehrani. Iscrpljivala sam svoje tijelo i moj je mozak jedno vrijeme morao podnijeti teret toga. Bila sam potpuno izgubljena i tjeskobna. Taj gubitak težine nije dugoročno bio dobar za moje zdravlje i trebalo mi je stvarno dugo da se oporavim od toga. Bila sam jako bolesna zbog svega, baš sam bila loše. Tek sam navršila 30 godina, udala sam se. Nisam mogla uživati u uspjehu ni jednog trenutka", rekla je Hathaway. 

Kroz slično je prošla i Natalie Portman za ulogu balerine u "Crnom labudu". Izgubila je desetak kilograma, jela je bademe i mrkve po cijele dane, a trenirala osam sati dnevno.

"Nekih sam večeri zaista mislila da ću umrijeti. To je bilo prvi put da sam shvatila da te neka uloga može toliko ubiti u pojam i deprimirati", rekla je glumica. 

Profimedia

Dodala je kako nije mogla izbaciti ulogu iz svoje glave, čak ni kad je snimanje prestalo.

"Ne znam kako ljudi s obiteljima mogu izvesti tako nešto. Radila sam 16 sati na dan, šest dana u tjednu i kad bih došla kući, još uvijek mi je sve to bilo u glavi", rekla je Portman.

Redatelj Darren Aronofsky u jednom je trenutku postao zabrinut za nju.

"Vidio sam ju s leđa, bila je toliko mršava. Rekao sam joj da počne jesti i pobrinuo se da uvijek ima hrane u njezinoj sobi", rekao je.

mršavljenje

christian bale

debljanje

Joaquin Phoenix

Anne Hathaway

natalie Portman

gubitak kila

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter