Fatalna ljepotica

Počela je kao balerina u NDH, njezina obitelj spašavala je Židove i Rome. Nikad nije priznala koliko puta se udavala, a njezinoj ljepoti divio se i Krleža


Ines Madunić
17.08.2019.19:30
Počela je kao balerina u NDH, njezina obitelj spašavala je Židove i Rome. Nikad nije priznala koliko puta se udavala, a njezinoj ljepoti divio se i Krleža
Boris Kovačev/Cropix

sažeto

Zdenka Heršak radila je s našim najvećim legendama književnosti i kazališta 20. stoljeća, a uskoro slavi 91. rođendan


Ines Madunić
17.08.2019.19:30

Glumica Zdenka Heršak pojavila se u više od 60 filmova i serija u bogatoj karijeri, a ostvarila je značajne uloge i u kazalištu. Zagrepčanka je počela kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, i to u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

"NDH je bila divno vrijeme za umjetnost. Igrala se velika literatura. Tito Strozzi igrao je i režirao 'Fausta', a publika ga je toliko voljela da se mi balerine nismo mogle od gledatelja probiti do kazališnih vrata. Gledatelji su dočekali Strozzija i pratili ga do Frankopanske plješćući mu. Branko Gavella bio je u to vrijeme jako ljubomoran na Tita Strozzija. Kao balerina, svaki dan bila sam uz Lovru pl. Matačića, Jakova Gotovca, Mariju Crnobori, doista velike umjetnike. I na svakom koraku bilo je vidljivo da država stoji iza kulture. Međutim, nakon skokova na betonskom podu zgrade Akademije dobila sam upalu mišića na lijevoj nozi i otišla u glumce", rekla je za Jutarnji list.

Privatna arhiva/Cropix

Kad je Branko Gavella osnovao svoje kazalište u Frankopanskoj, bila je jedna od onih koji su otišli za njim iz HNK.

"Gavella je, među ostalim, u vrijeme NDH i ustaša osnovao kazalište i ja sam sa 14 godina trebala biti u njegovu cabaretu. Kad sam završila glumačku školu, prvo sam bila stalna glumica Jadran filma, zatim sam otišla u dubrovačko kazalište, pa je opet uslijedio poziv od Gavelle kada se osnivalo kazalište u Frankopanskoj. Čudne su bile prve godine Dramskog kazališta... Kad sam bila dijete, glumci su bili gospoda, gradski ljudi. S prevratom su među glumce došli neki iz prčvarnice, sa sela, sa svih strana. Nisu znali s vilicom i nožem, a trebali su igrati Molièrea. Akademija ih nije mogla naučiti nešto što nisu naučili kod kuće. Kako je Gavella bio veliki učitelj, on bi ih vodio po restoranima da ih nauči gdje sa salvetom, kako se drži čaša, vilica, nož. Tako je uz Gavellu glumac iz prčvarnice naučio igrati grofa", ispričala je.

Omiljeni joj je partner bio Fabijan Šovagović, s kojim je igrala u kazalištu i na filmu.

Privatna arhiva/Cropix

Njezine najvažnije uloge uključuju filmove "Kužiš stari moj", "Seljačka buna 1573", "Hoću živjeti", "U raljama života", "Ne daj se, Floki", "Leo i Brigita","Duga mračna noć" te serije "Naše malo misto" (glumila je Rozu), "Nepokoreni grad", "Smogovci", "Putovanje u Vučjak", "Bitange i princeze"...

Heršak je odrasla na Savici, gdje je njezin otac imao kafić u kojem se često pričalo o umjetnosti i kazalištu.

"Sjećam se i jedne Židovke koja se svaki dan skrivala u očevoj gostionici jer je trebala biti odvedena. Nikad je Gestapo nije našao. Otac je imao ciganski bend. Pamtim da su došli oprostiti se s nama. Plakali su tad, grlili se i bili su odvedeni. Nitko se nije vratio", ispričala je za 24sata.

Heršak se prvi put udala mlada, i to za Ratimira Previća. Iako su bili Židovi, svi su se pokrstili kako bi ostali živi. Iz tog braka ima sina Darka, koji danas živi u Izraelu.

Privatna arhiva/Cropix

"Živjeli smo u stanu u kojem je danas Radio 101. Prvo nam ga je NDH uzela, a potom Tito vratio. Ostavili smo ga s rokoko namještajem, a kad smo se vratili, našla sam tamo jednu kantu masti i dvije vreće brašna. Kad su me jednom sa Stojedinice pozvali na intervju, rekla sam: 'Tu sam se udavala, tu sam imala prvu bračnu noć, tu mi je bila kupaonica...'", rekla je.

Priznala je i želi pričati samo još o braku s redateljem Vančom Kljakovićem, s kojim ima sina Andreja. Ne zna se točno koliko puta se udavala, no kaže kako su muževi izabirali nju, a ne ona njih te da za muškarca u kojeg je bila najviše zaljubljena nije udala.

Odbila je i ponudu književnika Ranka Marinkovića, s kojim je imala prijateljski odnos, ali ga je odbila kad joj je ponudio brak.

"Žena mu je u to vrijeme živjela u Beogradu, već se rastao. Nasmijala sam se... Mi ne bismo funkcionirali, to bi bila igra Pigmaliona, on bi bio moj učitelj, a ja sam za učitelje prehirovita i znatiželjna. Koliko god je bilo brakova mojih i Rankovih, mi smo prije svega bili prijatelji i s njegovom sam ženom bila najbolja prijateljica. Međutim, sve što je Ranko ikad napisao ja nisam ni razumjela, niti prihvatila. Bio mi je kao pisac preintelektualan, prekonstruktivan", rekla je glumica. Udvarao joj se i Danilo Kiš, a ni njegovu književnost nije voljela.

Privatna arhiva/Cropix

"Upoznala sam Kiša na svom rođendanu. Nosio me na leđima, imao je predivnu kosu, plave oči, ljubio me u blizini mog muža. Poslije je taj poljubac opisao kao 'najslađa usta koja je ikad dotaknula njegova osobnost'. Muž Vanča Kljaković ništa nije rekao, dao mi je slobodu, da isprobam drugo. Divna gesta s njegove strane, koju ja nisam razumjela sa svojih 35 godina", otkrila je.

Miroslav Krleža rekao joj je da je najljepša glumica, no u njezino vrijeme, kako je rekla, to i nije bilo dobro.

"Razvila sam se u ženu u vrijeme kad je sve bilo okrenuto naopačke. Tad se smatralo da je lijepa žena glupa, a one ružne su dominirale. I u kazalištima su igrale velike uloge, bile u komitetima, vodile su kolo. Nije bilo puno nas ljepših. Bile smo voljene i gledane, ali ne i zaštićene. U to su vrijeme glumci bili debeli, brkati, a sad su svi jednaki, podšišani, lijepi. I glumice su sve iste", zaključila je.

Boris Kovačev/Cropix

Heršak je, osim uspješne glumačke karijere, postala i književnica pa je tako dosad objavila 15 knjiga. Sve je samo financirala, a iako je prestala glumiti prije više od deset godina, još uvijek piše.

glumica

Zdenka Heršak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter