Životna priča žene koju zovu majkom estrade

Pisala je i za Mišu i za Olivera, iza sebe ima moćne balade! Život su joj ispunile tragedije, a odlazak sina nikad nije preboljela: 'Jednog jutra se nije probudio. Ja sam ga našla. Ušla sam u njegovu sobu, zatekla sam to što sam zatekla...'


100posto
02.11.2019.12:00
Pisala je i za Mišu i za Olivera, iza sebe ima moćne balade! Život su joj ispunile tragedije, a odlazak sina nikad nije preboljela: 'Jednog jutra se nije probudio. Ja sam ga našla. Ušla sam u njegovu sobu, zatekla sam to što sam zatekla...'
Foto: CROPIX

sažeto

Marina Tucaković veliku karijeru počela je krajem sedamdesetih, no osamdesetih je počeo pravi proboj na regionalnu estradu. Ostavila je neizbrisiv trag baladama i veselim pjesmama koje je pisala i za najveća hrvatska imena


100posto
02.11.2019.12:00

Mišo Kovač, Severina, Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Neda Ukraden... Znate li da je tekst za pjesmu 'Svi pjevaju, ja ne čujem' - napisala Marina Tucaković? Potpisuje i predivni singl 'Što to bješe ljubav', a surađivala je intenzivno i s Huljićem u doba 'starog' Magazina. Ostala su iz perioda osamdesetih brojne Marinine suradnje s hrvatskom estradom zapisane kao legendarne, kao evergreen izdanja koja i dalje ostaju osnovni dio tugovanja i radovanja.

Ova ugledna autorica slavi ovih dana 66. rođendan. No, za mirovinu još nije, čak i tijekom borbe s teškom bolesti Marina piše za beogradske izvođače punom parom. Posao je to koji je oduvijek obožavala i nije dopustila ni da ga problemi sa zdravljem poremete. Čim smogne snage, sjedne i radi. Tucaković je svoj poslovni put počela pjesmom 'Dodirni mi koljena' koju je napisala za grupu Zana. Kasnije je singl doživio prepjeve i reinterpretacije, a Marini je označio početak jedne velike u uspješne karijere. Tijekom godina svog rada doprinijela je proboju i uspjehu brojnih zvijezda u Hrvatskoj i regiji.

'Što to bješe ljubav' jedna joj je od najdražih balada koje je napisala

Nije ni sanjala, doduše, da će joj pisanje stihova postati karijera u kojoj će trajati preko 40 godina. Svojedobno je otkrila da je kao mala djevojčica htjela biti frizerka, a kasnije je studirala ekonomiju. 'Moja karijera traje 40 i više godina. Nije mi napamet padalo da ću ovo raditi cijelog života. Studirala sam ekonomiju, imala glupe dječje snove da budem frizerka. Tako je kako je... Postala sam to što sam. Tko uđe na estradu, to je neka vrsta droge, teško je pobjeći od toga', otkrila je svojedobno Tucaković u intervjuu koji je dala za makedonsku televiziju Jedan.

Karijeru je počela pišući za Olivera Mandića, Zanu, Slađanu Milošević, tada je karijera uzela maha. Danas će reći da joj je 'Što to bješe ljubav' jedna od najdražih pjesama koje je ikad napisala. Životnu priču dala je za makedonsku televiziju krajem 2018. godine. Prošla je sve i svašta, od velikog uspjeha do teških tragedija.

Foto: CROPIX

'Možda i više od 40 godina traje, ne mogu točno reći koliko tekstova sam napisala, ono što je prijavljeno u Autorskoj agenciji je preko tri tisuće pjesama, ali mislim da je realan podatak oko četiri, pet tisuća pjesama', rekla je Marina i otkrila da se glazbenicima možda sviđa njezin senzibilitet. Pokušala je tako objasniti otkud joj toliko suradnji. 'Uvijek pišem na melodiju i radim kako me ona povuče. E sad, u ovom poslu morate prilagoditi nešto i osobnosti onog za koga pišete. Ja uvijek pišem o sebi, svi ti tekstovi imaju negdje veze sa mnom, ali prilagodim muzici i pjevaču za kojeg radim. Morate više tih stavki poklopiti', dodala je Tucaković.

U sretnom je braku preko 30 godna

Tridesetak je godina u braku Aleksandrom Radulovićem i za svog muža voli reći da se radi o skladatelju koji je napravio neke od pjesama koje su za sva vremena. 'Počela sam s klincima iz kvarta, svirali smo nešto akustično, pa sam onda počela pisati za neke festivale... Valjda sam imala nešto novo u tim tekstovima, neki novi pristup, pa su me počeli zvati. Drugo, moje prezime se pamti... Tako je kako je, tako sam postala ovo što sam', ispričala je o svojim počecima. 'Mislim da sam počela dobro pisati tek kad sam počela raditi za Olivera Mandića, Zanu, Slađanu... Ovo sve drugo su bili prvi mačići koji se u vodu bacaju', dodala je.

Neobično je to što je Tucaković sama po sebi estradna pojava, nije to čest slučaj s tekstopiscima. Kada je 2008. izgubila sina, potresna objava obišla je cijelu regiju. 'Neke stvari treba zaista izdržati. Ne postoji ništa strašnije. Dogodilo se to što se dogodilo, imao je problema s narkoticima, i baš kad se sredio, četiri, pet godina... Jednog jutra se nije probudio. Ja sam ga našla. Ušla sam u njegovu sobu, zatekla sam to što sam zatekla. Imao je 24 godine', progovorio je o najgoroj situaciji u životu. Uvijek je, dodala je, imala strah. 'Uvijek sam imala strah da će mu se nešto dogoditi. Ide vam dijete na maturalac, pa se bojite kako će stići. Uvijek imate strah. Ali tu noć, bio je veseo, toliko smo se smijali, nisam mogla imati nikakav loš predosjećaj. Tada se dogodilo to što nisam očekivala, čemu se nisam nadala'.

Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Kaos nakon sinove smrti, čak ni teška dijagnoza nije je uznemirila: 'Izgubila sam dijete, što je gore što mi se može dogoditi'

Kaos je nastao nakon Miloševe smrti. 'Sve to još uvijek krijem u sebi i borim se protiv tih suza, a možda bi bilo dobro da ih onako pustim nekako'. Rezultate obdukcije nije saznala, nije željela. 'Što mi to znači, da li je bilo srce, da li ne što uzeo? Isto je, zar ne? Ne želim znati, niti je bitno'. Dodala je da je s djecom provodila 24 sata dnevno, priuštila im sve, brinula. Kasnije se pitala je li negdje pogriješila. 'Uvijek sebi svaljujem, gdje sam ja pogriješila. Ako je itko bio uz tu djecu, to sam onda ja. Neke stvari se jednostavno dogode, što koga strefi u životu, tu nema pravila'. Nekoliko mjeseci nije radila, no shvatila je da raditi mora, da joj je glazba u krvi.

Je li i tuga koju je nosila u sebi bila rezultatom opake bolesti koja joj se dogodila? Tko zna, ovisi u što vjerujete. No, dijagnoza ju je šokirala. 'Pakao sam prošla, ali nikakav strah nisam osjećala. Mislila sam si: Bit će što će biti, izgubila sam dijete, što je gore što mi se može dogoditi', rekla je Tucaković. 'Znala sam da će se to meni dogoditi, bilo mi je loše, stalno sam se nervirala... Znala sam da sam bolesna. Imala sam i drugih problema, i privatnih, čovjek se zanemari... Uvijek sam si bila na zadnjem mjestu, koliko god sam jaka i volim život', ispričala je autorica.

Uklopila se, kaže, i na onkologiju. U najtežim trenucima sin i suprug pomogli su joj najviše, no podrške nije nedostajalo ni s beogradske scene. Bolest joj je, kaže, vratila vjeru u ljude jer su je svi bodrili, davali joj snagu. Čak i tijekom bolesti odlučila je raditi, onoliko koliko može. 'Ne mogu raditi onoliko koliko sam nekad radila, puno manje stvari mi se sviđa. Ni ja nisam ista, nema to veze s onim što mi se dogodilo, jednostavno nisam ista. Trudit ću se da barem za ono što mi se sviđa uradim onoliko koliko mogu', rekla je Marina i dodala da se nekih tekstova sigurno i srami. 'Sigurno ima i gluposti, ali bilo je i genijalnih stvari', ispričala je Tucaković o svemu što je radila i prošla kroz svoj životni i poslovni put.

'Po svome tjeram, k'o neki jarac, glavom kroz zid uporno naprijed, naprijed, naprijed', zaključila je utjecajna autorica.

Foto: CROPIX

Marina Tucaković

newsletter

Prijavite se na Newsletter