Tragična priča pjevačice

Petero članova uže obitelji joj je poginulo, a cijelog života žalila je za jednim: 'Pjevala sam samo kako bih mogla platiti nadgrobne spomenike'


Ines Madunić
09.08.2019.19:25
Petero članova uže obitelji joj je poginulo, a cijelog života žalila je za jednim: 'Pjevala sam samo kako bih mogla platiti nadgrobne spomenike'
Screenshot

sažeto

Milena Plavšić nikad ne skida osmijeh s lica iako je prošla kroz prave tragedije


Ines Madunić
09.08.2019.19:25

Pjevačica narodne glazbe Milena Plavšić osamdesetih je godina bila na vrhuncu slave. Bez ijednog skandala, došla je do statusa prave zvijezde, a bila je jedna od rijetkih izvođača narodne glazbe čije je albume izdavao Jugoton. Bila je omiljena u svim dijelovima bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj, a prije početka rata 1991. godine napunila je zagrebački Dom sportova.

Milena je rođena u Banja Luci, u obitelji u kojoj pjevačka karijera nije bila poželjna. No, ona je oduvijek znala da će biti pjevačica.

"Rođena sam u uglednoj radničkoj obitelji u kojoj se bavljenje pjevanjem nije baš smatralo ozbiljnim zanimanjem nego više kao dodatni posao. Da bih pokazala ocu da je pjevanje ozbiljna profesija, svoj prvi honorar koji sam zaradila s 14 godina dala sam njemu. Bila je to velika svota novca", rekla je Milena. S 15 godina snimila je prvu ploču s dvije pjesme koje je sama napisala, no njezina profesionalna karijera krenula je kad je imala 20 godina.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @estradnimuzickivremeplov on Aug 6, 2019 at 6:03am PDT

Kako bi umirila roditelje, završila je ugostiteljsku školu, a onda se ozbiljno posvetila glazbi.

"Meni uvijek zamjeraju da sam skromna prema sebi, ali zaista nisam. Samo pokušavam biti realna. Ne mogu reći da sam bila najpopularnija, ali jesam bila odmah iza onih pjevača koji su bili najveće zvijezde. Tiraže mojih albuma su bile velike, preko 100.000 primjeraka, mnoge ploče bile su zlatne, platinaste, dijamantske", kaže Milena.

Neki od njezinih najvećih hitova su "Ti ne znaš, a ja te volim", "Pisma ću tvoja čuvati", "Ko će da me sakrije od kiše", "Jaka žena"...

No, nakon velike slave došle su devedesete, koje su za nju bile tragične.

"Najprije, 1989. godine u prometnoj nesreći poginuo mi je nećak, sin moje sestre. Potom je dvije godine kasnije moj rođeni brat tragično nastradao. Pregazio ga je kamion u ulici gdje je živio, takoreći ispred kuće. Nisam se stigla ni oporaviti od tog šoka i bola, a već sljedeće godine, 1992., ubijen je njegov sin od 15 godina i to na istom mjestu gdje je poginuo i moj brat. Ubio ga ja školski prijatelj, druge nacionalnosti. Tada je rat u Bosni već buktao, međuetnički odnosi su bili vrlo napeti. Sud je u presudi zaključio da je to bila dječja igra i da nitko nije kriv", ispričala je pjevačica.

Od prvog se muža razvela 1996. godine, a prije toga prodala je stan u Beogradu pa je živjela kao podstanarka, i to zato da bi mogla sahraniti brata. No, izgubila je novac koji je čuvala u banci jer je banka propala i ostala je na prosjačkom štapu.

"Kad mi je ubijen nećak morala sam pjevati da bih zaradila novac za njegov nadgrobni spomenik. Tad mi je bilo najgore", ispričala je. Nakon svega, izgubila je i oba roditelja.

"Oni su od tuge umrli. Otac je preminuo 1994., a majka dvije i pol godine kasnije. Tada sam sebi rekla 'Ima li kraja mojim tragedijama?' Ali, nekako sam i pored svega toga uvijek ponavljala riječi: 'Budi jaka, izdrži.' Tako sam i napisala stihove: 'Svaku buru i oluju koju život sprema, srce moje izdržat će, ja sam jaka žena.' To je autobiografska pjesma. Ja sam iz svega ovoga izašla jača, ožiljci su ostali, ali se ne predajem", rekla je prije nekoliko godina.

Udala se kasnije za svog drugog supruga, s kojim živi u Beogradu, no jedna joj je želja ostala neispunjena.

"Cijelog života željela sam imati dijete, a Bog mi je tu ljepotu uskratio. Puno sam patila zbog toga, pokušavala, a onda se pomirila sa sudbinom. To je moja najveća rana. Bog ne da sve. Imala sam dvije izvanmaterične trudnoće, a u braku s Duletom izgubila sam blizance. Evo, i sada plačem kada se toga sjetim. Tješim se mišlju da je Bog imao dobar razlog da mi nije dao djecu. Što kaže naš narod, bolje željeti, nego žaliti. Ako je trebalo da imam dijete, pa da ga žalim kao neke moje kolege, bolje je što ga nemam jer ne bih mogla živjeti s tim", izjavila je Milena.

pjevačica

narodnjačka glazba

Milena Plavšić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter