Od navijačice do pop ikone

Paula Abdul savršena je plesačica i s 54, a tajila je da boluje od rijetke bolesti


Ines Madunić
19.06.2017.11:05
Paula Abdul savršena je plesačica i s 54, a tajila je da boluje od rijetke bolesti
Getty Images

sažeto

Američka pjevačica proslavila se osamdesetih, bila je koreografkinja Jacksons Fiveu, a skoro cijeli život trpi kronične bolove


Ines Madunić
19.06.2017.11:05

Paulu Abdul većina zna po njezinih hitovima "Opposites Attract" i "Straight Up", a u novije vrijeme i kao članicu žirija u "Američkom idolu" i "X Factoru". Nagrađivana pjevačica u ponedjeljak proslavila je 54. rođendan, i to radno. Trenutno je na američkoj turneji s Boyz II Men i New Kids On The Block, a na pozornici se našla nakon 25 godina.
Paula se rodila u Kaliforniji, a vrlo rano počela se baviti plesom. Na prvoj godini fakulteta postala je navijačica u slavnoj skupini Laker Girls, koje su plesale u pauzama na utakmicama NBA tima LA Lakers. Izabrali su je među 700 kandidatkinja, a u roku od godine dana postala je glavna koreografkinja. Na jednoj od utakmica vidjeli su je Jacksons Five i angažirali za svoj spot "Torture".

"Bila sam jako mlada i stvarno ne znam kako sam uspjela, bilo mi je jako teško. Zamislite mene kako govorim Jacksonima kako da plešu! Nisam znala kako da im uopće pokažem pokrete, bila sam jako uplašena", rekla je Paula. Spot je bio vrlo uspješan i Jacksoni su je uzeli kao koreografkinju za cijelu turneju, a radila je spotove za Janet Jackson te kasnije u filmovima "Big", "Coming To America", "Jerry Maguire", "American Beauty", "Can't Buy Me Love" i "The Doors".
Ipak, Paula je htjela biti pjevačica pa je 1987. potrošila svu ušteđevinu kako bi snimila demo singl. Izdavačima se svidjelo pa je godinu kasnije objavila svoj prvi album "Forever Your Girl", koji je bio vrlo uspješan. Za spot "Opposites Attract" dobila je Grammy. Objavila je tri albuma, ali 1995. godine povukla se iz glazbene industrije. Nastavila je raditi na filmu, ali iza kamere, uglavnom koreografirajući.

Poznata kao uvijek nasmijana i vrckava, Paula je tek nedavno otkrila kako gotovo cijeli život pati od kronične boli. Naime, dijagnosticirana joj je refleksna simpatička distrofija, poznatija i kao posttraumatska refleksna distrofija, a moguće je i da pati od oblika fibromialgije. Radi se o neurološkim poremećajima koji uzrokuju kroničnu bol u mišićima, ligamentima i tetivama, umor i nemogućnost koncentracije. Iako se ne zna koji je uzrok tim rijetkim bolestima, zna se da refleksna simpatička distrofija može biti uzrokovana lakšim ozljedama. Paula ih je doživjela nekoliko te je vjerojatno da su sve utjecale na njezino zdravlje. Kao navijačica pretrpjela je ozljedu diska u vratu zbog koje je morala mirovati mjesecima. Bila je u nekoliko prometnih nesreća koje su uzrokovale dodatnu štetu za njezinu kralježnicu, a teško se ozlijedila i kad je udarila glavom za vrijeme hitnog slijetanja aviona. Godinama je trpjela kroničnu bol i bila na više od 10 operacija. Često je imala napadaje, a jednom joj je cijela desna strana tijela bila paralizirana. Pomogle su joj injekcije, ali nitko joj nije znao reći od čega boluje. Tek nedavno su joj dijagnosticirali distrofiju i progovorila je o svojim tegobama.

"Teško je nastaviti sa životom uz tu stalnu bol. Obaveze ne čekaju da ta bol prođe, život ne staje. Bilo je izazovno nastaviti dalje s profesionalnim i privatnim obvezama uz sve te pomiješane osjećaje koji se pojavljuju", rekla je Abdul. Rad u "Američkom idolu" pomogao joj je u tome, kasnije je bila članica žirija "X Factora", a nakon 25 ponovno je stala na pozornicu. Njezini nastupi uglavnom su rasprodani, a obožavatelji su oduševljeni činjenicom da s 54 godine još savršeno pleše.

music beats

pjevačica

bolest

plesačica

mišići

Paula Abdul

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter