Skromni velikan

Pamtimo ga po ulozi Đenke u kultnom filmu, njegovi citati i danas se ponavljaju, a u Zagrebu je upoznao prvu ljubav


Ines Madunić
07.07.2019.19:30
Pamtimo ga po ulozi Đenke u kultnom filmu, njegovi citati i danas se ponavljaju, a u Zagrebu je upoznao prvu ljubav
Vladimir Janković/Cropix

sažeto

Glumac Borivoj Todorović ostvario je značajne uloge u hrvatskom i srpskom kazalištu te filmu i osvojio brojne nagrade, između ostalog i u Cannesu


Ines Madunić
07.07.2019.19:30

Gotovo šest desetljeća života posvetio je Borivoj Todorović glumi, a u tom periodu ostvario je impresivne uloge, kako u kazalištu, tako i na filmu i televiziji te je za njih osvojio brojne nagrade.

Rođen je u Beogradu, a djetinjstvo je proveo u selu Aranđelovac, gdje se s majom i sestrom preselio nakon očeve smrti.

Njegova je sestra Mira Stupica također poznata glumica.

Iako je prvo upisao strojarstvo, ubrzo je shvatio da želi biti glumac pa je završio Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu. Nakon diplome radio je u Beogradskom dramskom pozorištu, a zatim sa sestrom i njezinim mužem, Bojanom Stupicom, odlazi u Zagreb, gdje je četiri godine bio član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta.

Vladimir Janković/Cropix

"Bora Todorović pripadao je mojoj generaciji i ja sam u Zagrebu bio njegov 'link' za upoznavanje s mladim damama, sve dok nisam shvatio da je on ustvari moj glavni konkurent, jer su se te dame nevjerojatno brzo emotivno vezivale baš za njega. Zato sam počeo raditi na Borinom odlasku iz Hrvatske, jer sam tako mogao ponovo biti glavni šarmer", rekao je Relja Bašić svojedobno o kolegi. On ga je i upoznao s balerinom Snežanom Matić s kojom se oženio i dobio sina Srđana, također glumca.

Po povratku u Beograd radio je u Ateljeu 212, gdje je ostvario neke od najznačajnijih kazališnih uloga.

Počeo se probijati i manjim ulogama na filmu i televizijskim serijama, kao što su "Vruć vetar", "Čardak ni na nebu ni na zemlji" i "Diplomci".

Osamdesetih godina počinje njegovo zlatno filmsko doba, kad je ostvario značajne uloge u danas kultnim filmovima "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, "Montenegro" Dušana Makavejeva, "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana, "Balkan ekspres" Branka Baletića, "Balkanski špijun" Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića, "Dom za vešanje" i "Underground" Emira Kusturice.

Mnogi su ga upamtili kao Đenku u "Maratoncima" te Pika u "Balkan Ekspresu", a kao svoju najbolju ulogu često je izdvajao onu u filmu "Profesionalac" Dušana Kovačevića, za koju je 2003. godine dobio i nagradu na filmskom festivalu u Cannesu.

"Uvijek sam imao sklonost prema karakterizaciji likova; valjda je to posljedica toga što sam od djetinjstva pa nadalje živio u sredinama gdje je mentalitet uvijek bio bogat i živopisan, tako da su mi poznate sve te okolnosti. Nisam imao problema ni s redateljima, manje-više radio sam po svome", rekao je Todorović.

Nakon razvoda od balerine vjenčao se s Carolyn Kilkkom, s kojom je dobio dvije kćeri, Danu i Taru, a starija Dana Todorović također je glumica.

"Upoznali smo se u Beogradu iako je ona Amerikanka. Ona je bila gimnastičarka, a nama su za predstavu trebala dva-tri sportaša. Mira Trailović, koja je režirala komad 'Akrobati', rekla je da bi bilo dobro da među nama postoji jedna mlada djevojka koja će to sve osvijetliti i osvježiti, i tako je stigla sjajna gimnastičarka Amerikanka. Poslije sam je pozvao na kavu i tako mic po mic, mic po mic i eto prođe već 36 godina", ispričao je glumac.

Volio je druženja i odlaske u kafane, a tamo se često družio s kolegom Draganom Nikolićem. Najveći porok bile su mu cigarete koje je često ostavljao, ali im se uvijek vraćao. 

U mirovinu je otišao 2012. godine kad je izjavio da mu je "malo dosadilo" te da vjeruje da "ima lijepog života i pored glume".

"Često sam u Crnoj Gori gdje imam vikendicu i tamo zaista uživam. Družim se s ljudima koji su izvan kazališta. Ne tendenciozno da su izvan kazališta jer još tamo imam puno prijatelja. Imam dosta mladih kolega s kojima sam igrao. Družim se i s bračnim parom Milena Dravić i Dragan Nikolić. Sjedim u kafiću, moj omiljeni je 'Dalia'. S Draganom se viđam praktički svakog dana. Zabavljamo ljude u kafiću, mi se tobože nešto prepucavamo, a ustvari pravimo predstavu. Čitam dosta knjige... Imam troje dece, odrasla su naravno, pa malo i s njima. Provodimo lijepe trenutke", rekao je u jednom od posljednjih intervjua. 

Dvije godine poslije završio je na rutinskoj operaciji slijepog crijeva, a tijekom oporavka došlo je do komplikacija. Doživio je moždani udar te pao u komu iz koje se nije probudio. Preminuo je u Beogradu 7. srpnja 2014. godine.

glumac

Maratonci

Borivoje Todorović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter