Od tvornice zabave do mjesta strave

Ovo su najveći seksualni predatori u Hollywoodu - za koje zasad znamo


Ines Madunić
11.11.2017.21:05
Ovo su najveći seksualni predatori u Hollywoodu - za koje zasad znamo
Reuters

sažeto

Počelo je s Polanskim, a onda su došli Allen, Weinstein, Spacey, Sheen, Louis CK...


Ines Madunić
11.11.2017.21:05

Nakon što je New York Times objavio priču pet žena koje optužuju komičara Louisa CK-ja da ih je seksualno zlostavljao, njegov kolega Trevor Noah izjavio je u svom stand up monologu da bismo iduće godine na Oscarima trebali imati novu kategoriju: najbolji glumac čije filmove više ne možemo gledati. Dodajmo tome kategoriju redatelja, producenta, a vjerojatno ih možemo još proširiti. Hollywood se iz mjesta savršene zabave i glamura pretvorio u mučnu tamnicu za žene, djevojčice i dječake, gay muškarce... Sve one koji nisu moćni, uglavnom bijeli muškarci. Čini se kao da je sve počelo razotkrivanjem producenta Harveyja Weinsteina, kojeg je dosad više od 50 žena optužilo za zlostavljanje, mnoge od njih za silovanje. No, Weinstein nije jedini, kao što se uskoro ispostavilo, a bome nije ni prvi koji je iskoristio svoju moćnu poziciju na ovaj način. Mnogi se zato pitaju zašto su žene šutjele tolike godine? Pa, možda zato što kada i progovore, nitko im ne vjeruje.

Možda se sjećate slučaja Romana Polanskog (84). Čovjeka koji zbog optužbi za silovanje maloljetnice, a koje je, usput, priznao, već 40 godina živi u egzilu? Sjećate li se kako se ta maloljetnica, koja je imala 13 godina kad ju je nagrađivani redatelj silovao, zvala? Samantha Jane Gailey, danas Samantha Geimer, svjedočila je 1977. pred porotom, a Polanski je priznao pa pobjegao iz SAD-a. Znate li kako je završio slučaj Romana Polanskog? Znate, naravno. Tako da je hvaljeni redatelj dobio Oscara za film "Pijanist".

Nitko ne spori, film je izvrstan, kao i mnogi koje je Polanski snimio. Ali, postavlja se pitanje, zašto mu je tako nešto uopće omogućeno? Polanski snima filmove, uživa u slavi, nagradama, novcu i moći, kao da nije silovatelj 13-godišnjih djevojčica. Pogledali biste i pogledat ćete njegov film i uživati u njemu, a biste li voljeli da živi u kući pored vas?

Još jedan hvaljeni i nagrađivani redatelj čijoj karijeri nije naškodilo što je silovatelj i pedofil je Woody Allen. Njegovi filmovi još se snimaju, zvijezde se otimaju da budu njegove "muze", a Allen je dokazano seksualno zlostavljao posvojenu kćer svoje partnerice Mije Farrow, Dylan, kad je imala sedam godina. Da ne govorimo o tome da je oženio svoju posvojenu kći Soon-Yi Previn. Njegov film "Wonder Wheel" u kina dolazi 1. prosinca, a trenutno se snima "A Rainy Day In New York" u kojem glume Kelly Rohrbach, Elle Fanning, Selena Gomez, Liev Schreiber, i drugi.

Godinama je trajalo zatišje. O ovim se stvarima u Hollywoodu nije govorilo. Zbijale su se šale na dodjelama nagrada, šale koje svijet izvan holivudskih zidina nije razumio, npr. o tome kako se glumice moraju "praviti da im je Weinstein privlačan". Onda je došla Rose McGowan, i opet nitko nije slušao. Rose je godinama govorila da ju je moćni producent silovao. No, ona je bila samo propala glumica koja nije mogla dobiti posao. Zašto bi ju itko slušao? Kad je New York Times 2004. pokušao objaviti priču o zlostavljaču Weinsteinu, on je poslao Matta Damona i Russella Crowea koji su sve zaustavili.

Članak je konačno izašao ove godine, a onda je polako krenulo. Prvo pet, pa još pet žena, još jedna, dvije, sad ih je već bilo 20-ak. A onda su progovorile Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie i karijera Harveyja Weinsteina bila je zacementirana. I jasno je da se bez Paltrow i Jolie to ne bi dogodilo. Weinsteinov se slučaj razlikuje od svih drugih upravo u tome - progovorile su žene koje su i same moćne. Njima više ne može ništa. A sve one koje su šutjele godinama - pa, jasno je zašto. Nitko ne sluša propale glumice, one kojima je karijeru uništio moćni Harvey. Producent je nakon optužbi dobio otkaz u producentskoj kući koju je osnovao s bratom, izbačen je iz svih udruženja koja imaju veze s filmom na svijetu, a otkriveno je i da su mnogi znali što radi, samo nisu mislili da je shodno prijaviti ga jer im je prijatelj; kao, primjerice, Quentin Tarantino.

Weinsteinov je slučaj ponovno stvorio prostor za Coreyja Feldmana, dječju zvijezdu koji godinama pokušava natjerati svijet da ga shvati ozbiljno kad govori o pedofilima koji zlostavljaju dječake i tinejdžere u Hollywoodu. O istom su problemu progovorili i glumci James Van Der Beek i Terry Crews. I onda se došlo do Kevina Spaceyja.

"Brojni među nama imaju takvu priču o s Kevinom Spaceyjem. Dovoljno je da ste muškarac mlađi od 30 godina", rekao je glumac Anthony Rapp, koji je optužio Oskarovca za silovanje. Bilo mu je 14 godina kad ga je Spacey zlostavljao. Nanizale su se slične optužbe, a Spacey je to pokušao "riješiti" tako što je rekao da se "ne sjeća" da je ikoga zlostavljao, ali da, eto, priznaje da je homoseksualac. Kao da cijeli svijet to već nije znao, mnogima omiljeni glumac mislio je da će tako skrenuti pažnju s toga što je silovao maloljetne mladiće - nešto što je moralno pogrešno i kažnjivo, za razliku od homoseksualizma. Spaceyjeva karijera je, za razliku od one Polanskog ili Allena, gotova. Netflix je odlučio prekinuti hvaljenu seriju "Kuća od karata" čim su se optužbe pojavile, a Ridley Scott potpuno ga je izbacio iz filma "All the Money in the World" - koji je već snimljen i u kina je trebao doći 22. prosinca - i zamijenio ga Christopherom Plummerom.

Britanski glumac Ed Westwick navodno je silovao dvije žene, a iako on demantira sve optužbe, BBC je zaustavio prikazivanje drame u kojoj glumi Westwick dok se slučajevi ne istraže. Za silovanja je optužen i američki glumac Jeremy Piven, koji se ponudio da ode na poligraf kako bi dokazao da je nevin. 

Na popisu predatora je, naravno, i Charlie Sheen. Problematični glumac navodno je silovao tada 13-godišnjeg Coreyja Haima na snimanju filma "Lucas" 1986. godine, što je sad otkrio prijatelj pokojnog glumca. Bez imenovanja Sheena, o svemu je već pisao Corey Feldman u svojoj autobiografiji, a glumčeva bivša žena Denise Richards u zahtjevu za razvodom između ostalog je navela kako je na njegovom kompjuteru vidjela da je posjećivao stranice s dječjom pornografijom.

Redatelj James Toback (72) masturbirao je pred 40-ak žena tijekom više desetljeća, a optužuju ga i za pedofiliju. Njega nisu izbacili ni iz kojeg udruženja i slučaj se jednostavno "izgubio" u moru svih koji trenutno izviru, baš kao i optužbe protiv danskog redatelja Larsa von Triera koje je iznijela pjevačica Björk.

Redatelj Brett Ratner zlostavljao je, koliko zasad znamo, šest glumica, među kojima su Olivia Munn i Natasha Henstridge. Njegov odvjetnik pokušao je odbaciti te optužbe izjavom da "u 20 godina, koliko ga on zastupa, nijedna ga žena nije optužila za seksualno zlostavljanje".

Kao da to znači da on nikad nije počinio takvo gnjusno djelo.

Akcijski glumac Steven Seagal (65) zlostavljao je Portiju de Rossi, Jenny McCarthy i Evu LaRue.

"Na mojoj posljednjoj audiciji za film Stevena Seagala poslali su me u njegovu kuću. Rekao mi je da je važno imati kemiju izvan ekrana i otkopčao svoje hlače. Istrčala sam van, odmah nazvala agenticu i rekla joj što se dogodilo. Bez pauze, samo je rekla: 'Nisam znala je li on tvoj tip.'

Posljednji u nizu optuženih je komičar Louis CK, koji je priznao da je masturbirao pred šest žena. Brani se klasičnom "nisam znao bolje" strategijom.

"Kad se to događalo, rekao sam sam sebi da je to u redu jer sam uvijek prvo pitao žene žele li vidjeti moj penis, a tek onda ga izvadio. Ali, kasnije u životu sam shvatio, i bilo je prekasno, da kad imaš moć nad drugom osobom, takvo pitanje nije zapravo pitanje. Iskorištavao sam moć koju sam imao nad tim ženama", rekao je Louis CK.

Vjerojatno je očekivao pljesak nakon tog otkrivenja kako nije u redu ići okolo i masturbirati pred ženama, ali umjesto toga dobio je otkazivanje premijere svog novog filma "I Love You Daddy" te otkaz u TV kućama FX, HBO i Netflix, kao i otkazivanje suradnje na nastavku animiranog filma "Tajni život kućnih ljubimaca", u kojem je sinkronizirao glavnu ulogu.

Da, i karijera Louisa CK-a je gotova. Taj više neće moći dobiti gažu ni na "open mic" večeri u lokalnoj birtiji, a kamoli biti domaćin Saturday Night Livea. Nažalost, nisu svi zlostavljači dobili kaznu kakvu zaslužuju jer slučajevi jako rijetko dođu do suda, niti su ovi nabrojani svi koji koriste svoju moć nauštrb drugih. Niti u Hollywoodu ni drugdje. 

Pa, idući put kad se pitate: 'Zašto nije prije progovorila?', probajte se sjetiti kome ste posljednji put vjerovali kad ste čuli takvu priču. 

seksualno zlostavljanje

Hollywood

zlostavljanje

Harvey Weinstein

Charlie Sheen

Kevin Spacey

Rose McGowan

Woody Allen

Steven Seagal

Roman Polanski

Louis CK

predatori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter