Kakva greška!

Ovi su glumci odbili kultne uloge koje su drugima donijele slavu i Oscare


Ines Madunić
25.05.2017.21:20
Ovi su glumci odbili kultne uloge koje su drugima donijele slavu i Oscare
Profimedia

sažeto

Wil Smith kao Neo u Matrixu, Tom Selleck kao Indiana Jones ili Jeremy Irons kao Hannibal Lecter? Baš i ne...


Ines Madunić
25.05.2017.21:20

Možete li zamisliti bilo koga drugoga u ulozi Hannibala Lectera osim Anthonyja Hopkinsa? Postoji li savršenija Carrie Bradshaw od Sarah Jessice Parker? Neki su glumci i glumice jednostavno stvoreni za uloge koje su ih proslavile. No, često nisu bili prvi izbor redatelja. Pogledajte kako je mogla izgledati povijest filma i televizije da su neki glumci pristali na ponuđene uloge.

Will Smith - Neo u "Matrixu"

Koncept mu je bio prekompliciran i bio je uvjeren da će Matrix propasti u kinima. Will Smith (48) zato je odbio ulogu Nea u trilogiji Matrix i glumio u "Divljem, divljem Zapadu". Uloga je otišla Keanu Reevesu, a film je postao kultni u vrlo kratkom vremenu.
"Upropastio bih Matrix da sam prihvatio tu ulogu. Keanu je savršen i drago mi je da sam propustio Nea", rekao je Smith. Inače, odbio je i ulogu Djanga u filmu Quentina Tarantina jer se "nije radilo o 'pravoj' glavnoj ulozi". Dobio ju je Jamie Foxx (49).

via GIPHY

Sean Connery - Gandalf u "Gospodaru prstenova"

"Ne kužim fantasy", rekao je slavni Škot Sean Connery (86) i odbio ulogu Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova" Petera Jacksona (55). Uloga je otišla Ianu McKellenu (78), koji je za nju dobio nominaciju za Oscara za sporednu ulogu, a lik Gandalfa proglašen je 28. po redu najboljim filmskim likom svih vremena.

via GIPHY

Dana Delany - Carrie u "Seksu i gradu"

Glumica koju znamo kao Catherine iz "Kućanica" odbila je ponudu prijatelja Darrena Stara da glumi Carrie Bradshaw u danas kultnoj seriji "Seks i grad". Objasnila je kako je u to vrijeme odradila film "Nude Girls" s Kim Catrall (60), koja je u "Seksu i gradu" zablistala kao Samantha.
"Serija mi je zvučala isto kao i taj film, žene koje sjede i pričaju o seksu. Nisam se htjela ponavljati, ali nikad nisam požalila što nisam postala Carrie", rekla je Dana Delany (61). Inače, odbila je i ulogu Bree Van De Kamp u "Kućanicama" pa tek kasnije prihvatila ulogu Catherine.

via GIPHY

Michelle Pfeiffer - Clarice Sterling u "Kad jaganjci utihnu"

Tema filma bila joj je premračna i bilo je previše nasilja i poremećenih stvari pa je Michelle Pfeiffer (59) prepustila ulogu Clarice Sterling Jodie Foster (54). Ona je dobila Oscara, a film je jedan od rijetkih koji je osvojio Oscara u pet velikih kategorija - najbolji film, redatelj, glumac, glumica i scenarij.

via GIPHY

Jeremy Irons - Hannibal Lecter u "Kad jaganjci utihnu"

Prvotna ideja bila je da Hannibala Lectera u adaptaciji Jonathana Demmea glumi Jeremy Irons (68). Nakon što je Pfeiffer odbila, to je učinio i Irons i to iz istih razloga kao i ona - prenasilno i preporemećeno. Anthony Hopkins (79) dobio je Oscara, a ta je uloga definirala njegovu karijeru.

via GIPHY

Tom Selleck - Indiana Jones

Problem nije zapravo bio u Tomu Sellecku (72), kao ni u u autorima Stevenu Spielbergu (70) i Georgeu Lucasu (73). Obojica su izabrali upravo njega i on je pristao biti Indiana Jones, ali problem je bio u tome što je s Universalom već potpisao ugovor za drugi film. Morao je odustati, a uloga je otišla Harrisonu Fordu (74), iako ga George Lucas nije htio ni zvati na audiciju. Franšiza Indiane Jonesa zaradila je skoro dvije milijarde dolara.

via GIPHY

Jack Nicholson - Michael Corleone u "Kumu"

Ovdje se nije radilo o pogrešci. Jack Nicholson (80) znao je da će "Kum" biti dobar film, ali mislio je da bi bilo bolje da Michaela Corleonea glumi Talijan. Kultnu ulogu dobio je Al Pacino (77). Michael Corleone proglašen je 11. najboljim negativcem u povijesti filma, a cijela trilogija "Kuma" Francisa Forda Coppole jedna je od najboljih u modernoj kinematografiji.

via GIPHY

Mel Gibson - Maximus u "Gladijatoru"

Na vrhuncu njegove karijere i prije svih kontroverzi, Mel Gibson (61) odbio je ulogu Maximusa u "Gladijatoru" Ridleyja Scotta (79). Tad je bio u 40-ima i zaključio je da je "prestar za borbu mačevima". Uloga je proslavila Russella Crowea (53)i donijela mu Oscara za najboljeg glumca. Film je osvojio i Oscara za najbolji film, kostimografiju, vizualne efekte i zvuk.

via GIPHY

John Travolta - Forrest Gump

Iako danas misli da je to najveća pogreška njegove karijere, John Travolta (63) nije puno razmišljao kad je odbio glumiti Forresta Gumpa u istoimenom filmu 1994. godine. Redatelj Robert Zemeckis angažirao je Toma Hanksa (60) koji je za tu legendarnu ulogu dobio Oscara, a film je osvojio još četiri važne nagrade iste godine na Oscarima, uključujući za najboljeg redatelja i najbolji film. U toj je kategoriji pobijedio "Pakleni šund" Quentina Tarantina (54), u kojem je Travolta glumio danas svoju također kultnu ulogu koja ga je vratila na A listu holivudskih glumaca.

via GIPHY

star vibes

film

filmovi

nagrada Oscar

uloge

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter