Toliko loše da nam je neugodno

Ove serije Amerikanci su 'ukrali' Britancima i rijetko koja je ispala dobro


Ines Madunić
30.04.2018.19:00
Ove serije Amerikanci su 'ukrali' Britancima i rijetko koja je ispala dobro
Profimedia

sažeto

Rijetko kad su 'pogodili' s remakeovima koje su htjeli prenijeti 'preko bare'


Ines Madunić
30.04.2018.19:00

Kultura bingeanja serija odnedavno nam se svima uvukla pod kožu. Sa streaming servisima, torrentima i sve boljim serijama došlo je i vrijeme kad si sretan jer si vikend proveo pred ekranom i nisi izašao iz stana. Jer je tako zabavno. Međutim, radi se uglavnom o američkim serijama, jer britanskih je uvijek bilo manje i često su bile vrhunski producirane i originalne. Naravno da su Amerikanci htjeli preuzeti isti recept i ponuditi svoju verziju domaćoj publici, ali to im nije baš uvijek uspjelo. Evo popisa serija koje su Ameri preuzeli od Britanaca.

Absolutely Fabulous

Ne znamo kako je nekome palo na pamet pokušati kopirati Patsy i Edinu, ali svima koji su gledali original autorice Jennifer Saunders u startu je bilo jasno da to neće uspjeti. U američkoj verziji Kristen Johnson je bila Patsy, a Kathryn Hahn Edina i američka publika vidjela ih je samo u pilotu koji je bio užasan.

Skins

Britanska serija o razuzdanim tinejdžerima koji se u Bristolu opijaju, drogiraju i spavaju sa svima s kojima mogu bila je hit, ali naravno da su Amerikanci htjeli dio kolača. Za početak ćemo reći da se produkcije uhvatio MTV, a kritike su bile sve samo ne blagonaklone. Gawker je pisao kako je američka verzija "uništila sve", Guardian da je remake "lobotomizirao Skinse", a čak je i sam MTV priznao da su "Skins globalni televizijski fenomen koji se, nažalost, nije povezao s američkom publikom na način na koji su se nadali". Problem je što su se originalni Skinsi doticali mnogih društvenih problema kroz autodestruktivne likove, dok su Amerikanci banalizirali život tinejdžera do negledljivosti. Držimo se originala.

Coupling

I kod nas su se prikazivali "Parovi", britanska serija o parovima i potencijalnim parovima koja je povremeno bila urnebesna, ali uglavnom je ostavljala dojam simpatičnog sitcoma. Američka verzija je, riječima kritičara Newsweeka, "dala lošu reputaciju seksu, komediji i televiziji". Otkazana je nakon što su četiri epizode bile jako loše gledane.

Fawlty Towers

Fascinantno da se netko dosjetio ovoga i da je ideja stvarno prošla. I to tri puta. Prvi put zvala se "Chateau Snavely" i u njoj su 1978. glumili Harvey Korman i Betty White. Pet godina kasnije Bea Arthur preuzela je glavnu ulogu u "Amanda's", ali je serija otkazana nakon deset epizoda. Treći pokušaj zvao se "Payne", dogodio se 1999. i u njoj je glumio John Larroquette, a otkazana je nakon osam epizoda. Jednostavno prestanite.

Prime Suspect

Legendarna Helen Mirren glumila je šeficu detektivku Jane Tennison od 1991. do 2006. godine i, naravno, rasturala. Kriminalistička serija bila je veliki hit, a osim jezivih slučajeva, naglasak je bio na seksizmu koji detektivka doživljava na svom poslu. Amerikanci su pokušali rekreirati seriju 2011. godine, ali Maria Bello kao Jane Timoney nije imala ni blizu toliko karizme kao Mirren. Također, naglasak nije bio na institucionaliziranom seksizmu, nego na tome kako je detektivka totalni bad ass. Slabo.

A ZA KRAJ, EVO DVIJE KOJE SU ISPALE STVARNO DOBRO: 

House of Cards

Da, genijalna Netflixova serija zapravo je britanska ideja. Emitirana devedesetih s Ianom Richardsonom u ulozi beskrupuloznog Francisa Urquharta bila je nevjerojatno popularna i proglašena jednom od najboljih dramskih serija ikad. Kad su najavili da će se raditi američka verzija mnogi su bili skeptični, no Kevin Spacey kao Frank Underwood nije razočarao (osim u stvarnom životu, jer je optužen za više slučajeva seksualnog zlostavljanja, zbog čega je i dobio otkaz).

The Office

U glavnoj ulozi britanskog Officea je Ricky Gervais kao David Brent, a snimili su dvije sezone po šest epizoda te dva božićna specijala. Amerikanci su preuzeli tzv. mockumentary formu i napravili svoj The Office sa Steveom Carrellom u ulozi nepodnošljivog šefa Michaela Scotta. Ako ste gledali Britance pa Amerikance živcirat će vas što je prva američka sezona doslovno kopija originala, ali kasnije su se opustili i napravili stvarno dobru seriju. Prikazivala se od 2005. do 2013.

star vibes

tv serije

remake

Kuća od karata

Apsolutno fantastično

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter