Meghan neće biti prva

Ove Amerikanke udale su se za prinčeve i kraljeve


Ines Madunić
05.08.2017.10:00
Ove Amerikanke udale su se za prinčeve i kraljeve
Profimedia

sažeto

Glumica Meghan Markle pridružit će se Grace Kelly i drugim Amerikankama koje su se zaljubile u kraljeviće


Ines Madunić
05.08.2017.10:00

Noor, kraljica Jordana

Reuters

Rodila se kao Lisa Najeeb Halaby (65) u Washington D.C.-u. Otac joj je porijeklom iz Sirije, a majka iz Švedske. Lisa je studirala arhitekturu i urbano planiranje, a nakon diplome preselila se u Australiju gdje je radila na planiranju izgradnje novih gradova, s posebnim interesom za Srednji istok. Dobila je posao u Royal Jordan Airlinesu, a kroz posao je upoznala i jordanskog kralja Husseina. Ona je isplanirala gradnju aerodroma u Jordanu koji je dobio ime po kraljevoj trećoj ženi Aliji, koja je ranije te godine preminula u nesreći.

Profimedia

Za godinu dana već su bili zaručeni, a uskoro i vjenčani. Odrasla kao kršćanka, Lisa je prešla na islam i dobila ime Noor al-Hussein, što u prijevodu s arapskog znači "Husseinovo svjetlo". Ona je bila njegova četvrta supruga te je odgajala troje njegove djece, a zajedno su ih imali četvero. Iako je isprva bila neprihvaćena u narodu kao strankinja, brzo je postala popularna jer je puno radila na urbanizaciji i poboljšanju ekonomske situacije. Nakon Husseinove smrti 1999. godine ostala joj je kraljevska titula, a ona se nastavila baviti humanitarnim radom na međunarodnoj razini. Živi na relaciji SAD-Jordan-Velika Britanija.

Wallis Simpson, princeza od Windsora

Profimedia

Zamislite da se čovjek zbog vas odrekne kraljevske titule? Upravo to napravio je britanski kralj Edward VIII zbog Wallis Simpson. Dva puta razvedena Amerikanka izazvala je ustavnu krizu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kralj se smrtno zaljubio u nju, ali nije je mogao oženiti jer je razvedena. Naime, kralj je u Britaniji i poglavar Anglikanske crkve i ne smije se vjenčati s nekime tko je već razveden. Kad je Edwardov otac preminuo 20. siječnja 1936. godine, on ga je naslijedio. Golemi pritisak stavljen je a oboje, pogotovo na Wallis, koju su natjerali da objavi izjavu u kojoj ističe kako je spremna odreći se kralja i njihove veze. No, Edward ju je htio oženiti i 10. prosinca 1936. potpisao je svoju abdikaciju.

Profimedia

"Nemoguće mi je nositi težak teret odgovornosti i obaveza kralja bez pomoći i podrške žene koju volim", rekao je na radiju.
Pobjegao je u Austriju i čekao da se okonča Wallisin drugi razvod. Ponovno su bili zajedno 1937. godine i ostali su zajedno do kraja života. Kralj je postao George VI, inače otac sadašnje kraljice Elizabete II, a princ Edward oženio se s Wallis 1937. godine, koja je tad postala princeza. Dobili su titulu vojvoda i vojvotkinja od Windsora.

Rita Hayworth, princeza zajednice Ismaili

Getty Images

Predivna glumica nakon prvog braka s redateljem Orsonom Wellsom imala je ozbiljne udvarače u Ariju Onassisu i iranskom šahu, ali se udala za Alija Khana, sina sultana Aga Khana koji je upravljao muslimanskom zajednicom Ismaili te je bio njihov imam, odnosno vrhovni vjerski vođa. Smatralo se da su Aga i Ali Khan izravni potomci proroka Muhameda.

Profimedia

Rita Hayworth upoznala ga je na francuskoj rivijeri i udala se za njega 1949. godine. Živjeli su u Francuskoj. Zajedno su imali kćer Yasmin, ali Ali je brzo počeo varati Ritu. Dvije godine poslije ona je tražila razvod i s kćeri je otišla u Nevadu. Dvije godine kasnije razvod je okončan, a Rita je dobila skrbništvo nad Yasmin. Ali je tražio da djevojčica prijeđe na islam i ponudio je Riti, inače katolkinji, milijun dolara alimentacije godišnje ako to dopusti, što je ona odbila.

Grace Kelly, princeza od Monaka

Profimedia

Poznata glumica rodila se u Philadelphiji 1929. godine. Bila je jedna od najpoznatijih glumica 50-ih godina i za svoju izvedbu u filmu "Country Girl" dobila je Oscar. Već s 26 godina prestala je glumiti jer se udala za monegaškog princa Rainiera, baš kao i Hayworth. Upoznala ga je 1955. godine, kad je bila u Cannesu na filmskom festivalu. Organiziran je bio obilazak Monaka i upoznavanje s princom. Nakon upoznavanje nastavili su se dopisivati, a on ju je uskoro zaprosio.

Profimedia

Princeza Grace imala je s Rainierom troje djece, Caroline (60), Alberta II (59) i Stephanie (52). Zadržala je dvostruko državljanstvo. Grace je preminula 1982. godine u prometnoj nesreći kad je za vrijeme vožnje doživjela moždani udar.

kraljevska obitelj

kraljica

princeza

Grace Kelly

Wallis Simpson

Rita Hayworth

kraljica Noor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter