Gdje je slavni Sinjanin

Otpjevao je jedan od najvećih domoljubnih hitova i napisao kultnu trash HDZ-ovu himnu. Prozvali su ga na suđenju Sanaderu, no najteže trenutke doživio je zbog bolesti voljenog sina


Ines Madunić
06.07.2019.19:30
Otpjevao je jedan od najvećih domoljubnih hitova i napisao kultnu trash HDZ-ovu himnu. Prozvali su ga na suđenju Sanaderu, no najteže trenutke doživio je zbog bolesti voljenog sina
Tea Cimaš/Cropix

sažeto

Dražen Žanko glazbom se bavi već desetljećima, a najviše voli temu domoljublja


Ines Madunić
06.07.2019.19:30

Kad nabrajamo najpoznatije domoljubne pjesme s početka devedesetih - a znamo da ih je bilo - jedna od nezaobilaznih je "Od stoljeća sedmog" u izvedbi Dražena Žanka.

Ovaj Sinjanin uglazbio je pjesmu koja je i danas popularna na svim domoljubnim okupljanjima ili trash partyjima.

"Pjesmu 'Od stoljeća sedmog' uglazbio sam 1990. godine u trenutku kad je trebalo, kada sam osjetio da je tekst koji je napisao pokojni Kaštelanin Ivo Cvitić prava istina naše hrvatske povijesti. To se tada dogodilo, a sada shvaćam da se moralo dogoditi. I danas kad zapjevam 'Od stoljeća sedmog' osjećam kao da smo svi zajedno povezani kroz nju. I jesmo! Zato je i postala besmrtna, narodna. To je trenutak u kojem se sve to spoji, i tada osjetimo snagu stiha, glazbe i interpretacije. Nije lako sve to spojiti, ali nije ni teško kada dolazi iz srca", rekao je Žanko.

Glazbenik je rođen u Sinju 1951. godine, a glazbom se bavio cijeli život.

Prvi put je na Splitskom festivalu nastupio 1980. godine.

Autor je uglavnom domoljubnih i ljubavnih hitova, a najpoznatiji su: "Od stoljeća sedmog", "Cetina", "Zagora me rodila", "Kad se čovik ovdi rodi", "S kolina na kolino", "Dernek", "Moja Anđa"...

Arhiva/Cropix

Osim što je pisao glazbu i stihove za svoje pjesme, pisao ih je i za druge izvođače.

Devedesetih je, poput mnogih kolega, putovao po svijetu, odnosno išao na turneje po SAD-u, Kanadi i Australiji i prikupljao novac za obranu Hrvatske.

Oduvijek je isticao svoje domoljublje, ali i bio blizak HDZ-u. To ga je, međutim, u jednom trenutku i koštalo. 

Naime, kad je Ivo Sanader poželio novu himnu stranke, Dražen Žanko spremno je uskočio i napisao "HDZ zna".

No, kad je u slučaju Fimi media svjedočila bivša HDZ-ova tajnica Branka Pavošević, pojavilo se i ime Dražena Žanka.

"Moja je uloga u cijeloj priči s HDZ-om bila umjetnička - pisao sam pjesme, kreirao program, ali nikada nisam govorio s izvođačima o novcima, niti sam ugovarao gaže. Ponekad bih im, kao kolega kolegi, odnio kuverte, ali nisam znao koliki su iznosi u njima. Nikad se nisam u to petljao", izjavio je.

Međutim, Pavošević je u svjedočenju rekla kako je on bio jedan od ljudi kojima je davala novac iz tzv. crnog fonda, a on ga je zatim raspoređivao i davao drugim kolegama.

B. Slavica/Cropix

No, to mu ipak nije bio najteži trenutak u životu. Proživio je veliki strah zbog sina.

"Najteže mi je bilo kad je sin Vedran imao tešku operaciju srca, koja je uspješno napravljena u Memphisu u Americi. Danas je odrastao čovjek, oženjen i ima prekrasnu kćer Taru. Moja kći Maja podarila mi je lipu unuku Cvitu", izjavio je Žanko.

Prije tri godine dovršio je rad na mjuziklu "Mirakul" koji je premijeru imao 2017. godine. Riječ je o, dakako, domoljubnom mjuziklu koji vuče paralelu s pobjedom Sinjana nad Osmanlijama, Domovinskim ratom i rođenjem Isusa Krista. Uostalom, pročitajte što je Žanko rekao o radnji i postavi.

"'Mirakul' je priča biblijskih razmjera. Mali Stipan rodio se u zapaljenoj crkvi, od majke Mare koju igra Radojka Šverko, a koja je svojim glasom i glumom oduševila sve prisutne. Stipanova otca stolara Josu igra poznati filmski, kazališni i televizijski glumac Boris Pavlenić. Klapa Larus kao tri kralja donosi darove povodom Stipanova rođenja. Dario Došlić igra Mlečanina fratra, fra Guida Galuzzija, izdajnika poput Jude koji se prodao Turcima te se na kraju objesio jer ga je mučila savjest", kaže Žanko.

Mjuzikl je napisao za 300. sinjsku Alku.

Dražen Žanko živi u Zagrebu s obitelji, a dosad je objavio osam studijskih albuma.

Fimi Media

domoljubi

Dražen Žanko

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter