Blagdan 'trave'

Otkud dolazi naziv '420' i koji celebovi ga sigurno danas slave?


Ines Madunić
20.04.2018.19:00
Otkud dolazi naziv '420' i koji celebovi ga sigurno danas slave?
Getty Images

sažeto

Priča o datumu na koji se slavi međunarodni 'blagdan' marihuane


Ines Madunić
20.04.2018.19:00

Čak i ako ne uživate u marihuani, vjerojatno ste čuli za kodni izraz "420". Iako postoji puno teorija o tome zašto se baš taj izraz počeo koristiti, nije bilo puno problema pri uspostavljanju današnjeg datuma kao Međunarodnog dana kontrakulture koji slavi uživanje u marihuani (američki je način pisanja datuma obrnut od europskog pa 20. travnja oni pišu kao 4/20).

No, izraz nije potekao od samog datuma, a nije stvar ni u tome da marihuana ima 420 kemikalija u sebi, kao ni da je u SAD-u 420 kodni policijski naziv za marihuanu.

Zapravo, prema Wikipediji i najbolje ocijenjenom postu na Urban Dictionaryju - a u doba milenijalaca to su najjače reference koje možemo imati - termin je nastao u srednjoj školi u San Rafaelu davne 1971. godine. Ukratko, neka se ekipa sastajala na području srednje škole svaki dan u 16:20 kod biste Louisa Pasteura kako bi pušili travu. Da ne bi svi znali kamo i zašto idu, počeli su koristiti kod "420 Louis", zatim su izbacili Louisa, a 420 brzo se proširio.

Danas se 420 slavi kao blagdan, ali na ovaj dan se često održavaju mirni prosvjedi na kojima se traži legalizacija marihuane.

A evo i nekoliko celebrityja za koje smo sigurni da su proslavi 420 - i ne slave ga samo danas.

Snoop Dogg

Što uopće reći o Snoopu? Evo vam pjesma.

Whoopi Goldberg

Glumica je počela pušiti kako bi si olakšala glavobolje uzrokovane glaukomom i strastvena je pobornica legalizacije. Kad se marihuana legalizirala u Coloradu, Whoopi je pokrenula liniju proizvoda za žene. Ukratko, radi se o proizvodima koji vam olakšavaju menstrualne grčeve.

Kirsten Dunst

Slavna je po izjavi da misli da bi svijet bio bolje mjesto kad bi svi pušili travu. Također je ozbiljna pobornica legalizacije te je često progovarala o apsurdnim zakonima.

Willie Nelson

Snoop je svojedobno izjavio da je country legenda Willie Nelson jedini čovjek koji je uspio popušiti više trave od njega. Nelsona su više puta uhitili zbog toga, ali to ga nimalo ne sprečava da nastavi. Naravno da i on ima svoju tvrtku koja se bavi proizvodima koji se rade od marihuane.

Charlize Theron

Oskarovka je nedavno priznala da je počela uživati u marihuani, i to jer ju je mučila nesanica. Prijedlog je došao od njezine mame, koja je i nabavila travu, a Charlize kaže da sad zajedno puše i da su prilično zadovoljne učincima.

Rihanna

Pjevačica s Barbadosa vrlo otvoreno voli marihuanu. Jednom su je izbacili iz hotela jer je previše pušila, redovito stavlja selfieje na Instagram i Twitter s džointom, a jednom je stavila seriju fotki na kojima mota na glavi svog tjelohranitelja dok mu sjedi na ramenima.

Morgan Freeman

Legendarni glumac također je krenuo iz medicinskih razloga zbog svoje fibromialgije. Freeman smatra kako je kriminalizacija marihuane najgluplji zakon koji postoji.

Susan Sarandon

Glumica kaže da je na skoro svakoj dodjeli nagrada napušena, "osim možda na Oscarima". Kaže da ju opušta i smanjuje joj tremu.

Seth Rogen

Scenarist i glumac uvijek puši jer kaže da mu to potiče kreativnost i da mu nije problem sjediti i satima pisati. Inače misli da mu se to ne bi dalo.

Lady GaGa

Pjevačica boluje od lupusa i kronične boli pa joj marihuana pomaže da smanji bol. Često ju je uzimala kako bi mogla obaviti posao koji je trebala, kao što je snimanje u studiju. Kaže da je jedno vrijeme pušila previše - 15 do 20 džointova dnevno, bez duhana - jer je bila jako tjeskobna, ali danas je to puno umjerenije.

Marihuana

Rihanna

Lady GaGa

charlize theron

Snoop Dogg

420

blagdan

Morgan Freeman

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter