Napustile su estradni život

Otkrile su kako izgleda iza kulisa: 'Kad je čovjek uspješan postoje krpelji, baš se zalijepe. U strci strada i zdravlje'


Barbara Marinović
23.02.2019.17:00
Otkrile su kako izgleda iza kulisa: 'Kad je čovjek uspješan postoje krpelji, baš se zalijepe. U strci strada i zdravlje'
Foto: CROPIX

sažeto

Estrada može biti iznimno teška i prljava, a u tom svijetu opstaju samo oni koji to zaista jako žele


Barbara Marinović
23.02.2019.17:00

Dominirali su estradom, bili zvijezde naslovnica, nije im nedostajalo ni slave. Više im je u tom periodu života nedostajala privatnost, mir i barem malo anonimnosti. Život koji se sastoji od neprestanih nastupa, svirki, intervjua i fotografiranja bio im je prenaporan, intenzivan i težak pa su takav način života odlučili na kraju napustiti.

Tijekom velike ispovijesti koju nam je proteklog tjedna dala Emilija Kokić zanimalo nas je i zašto je napustila estradu. Koji je to trenutak bio, kada je shvatila da više ne može? Pjevačica i pobjednica Eurosonga iz 1989. godine kaže nam kako nije osjetila poseban trenutak u kojem bi se trebala povući, već je shvatila da se treba malo odmoriti. Prirodno se na kraju dogodio taj odmak. Glazbu nije napustila, od 2013. ima svoju glazbenu školu, što je zaista jako usrećuje.

'Zaboravljala sam jesti, u toj strci strada mrvicu i zdravlje'

Estrada ju je, s druge strane, u jednom periodu potpuno iscrpila. 'Jako naporno je to bilo, doslovno su nastupi bili četvrtak, petak, subota, nedjelja i tako stalno. Ja ne znam koliko je to godina za redom tako bilo i čovjek uživa u svemu tome, gradovima, putovanjima, nastupima... Zanimljivo je to u dvadesetima, ali svejedno. Dogodio se trenutak u kojem sam završila na hitnoj pomoći jer sam imala svega 48 kilograma, zaboravljala sam jesti. Prestrašno. Užas, na vitaminskim koktelima. To je život koji može biti fora i zanimljiv, ali treba vam netko da vas podsjeti da jedete, odmorite, spavate. U toj strci i zbrci strada mrvicu i zdravlje, sve to ide u rok službe', ispričala je Emilija za 100posto.

'Nisam bila svjesna da mi treba odmor od takvog života. Vi kad tako živite, vama je to normalno, nisam znala za drugačije. Jednostavno se to počelo događati, to zasićenje i unutarnji otpor. Odlučila sam stati i uzeti pauzu, dugo sam imala potrebu boraviti u prirodi, šetati po šumi, uz more, odgovarala mi je takva atmosfera, bila je to kompenzacija za sve ono što je bilo prije, putovanja i nespavanje', otkriva. Estradni svijet nije samo fizički naporan, bilo je tu i nemoralnih ponuda. Kaže kako je na takve ponude odgovarala isključivo s 'ne, hvala'. Nije to svijet, dodala je, u kojem cvjetaju isključivo med i mlijeko pa često i ta famozna međusobna podrška izvođača zapravo ne postoji.

Foto: CROPIX

Lana Klingor Mihić odluku donijela zbog obitelji

Tijekom intervjua koji je za Dan De dala Lana Klingor Mihić, nekadašnja pjevačica otkrila je zašto se odlučila povući s estrade. Ona se, za razliku od Emilije, na taj korak decidirano odlučila i rekla samoj sebi da je vrijeme za neke druge pobjede. Obitelj, PR agencija, a danas kuhanje. Klingor Mihić postala je svjesna da se neće moći adekvatno posvetiti djeci i suprugu ako se ne ostavi estrade. Ulogu u toj ulozi imao je i njezin voljeni suprug Ante Mihić. Da podsjetimo, Lanu smo upoznali kao pjevačicu benda E.T., a potom i solo izvođačicu. Danas smatra da su joj život u maloj sredini te udaja za Antu najbolje odluke koje je u životu donijela.

'Danas mislim da mi je Ante nagrada od Boga za sve loše stvari koje sam prošla i koje mi je stavio na leđa da nosim, a nikad ti ne stavi više od onog što možeš podnijeti. Ja sam to znala prepoznati, ja sam zbog njega, recimo, odlučila, na početku mi je rekao: 'Gle, ja znam da si ti pjevačica, ali ja nisam javna osoba i ja to ne želim'. Nije me tjerao da prestanem pjevati ili time se baviti u životu, ali sam pročitala između redaka i odlučila sam cijeniti to što mi je Bog poslao i posvetiti se njemu i našoj djeci. Volim ga neizmjerno', otkrila je tako kroz priču o suprugu Lana zapravo i razlog zašto se povukla sa scene.

Ivana Plechinger estradi se nikad ne bi vratila

Danas je motivacijska govornica, autorica knjiga i žena čije seminare i savjete mnogi prate. Javnu karijeru Ivana Plechinger započela je na estradi. Prve glazbene korake napravila je 90-ih godina, kada je bila prilično slušana izvođačica. Estradu je napustila prije nekoliko godina, odakle se okrenula privatnom poslu. Radila je i kao voditeljica. Kada smo je u intervjuu za 100posto pitali nedostaje li joj estrada - Ivana nam je kratko i jasno odgovorila: 'Ne!'.

'Nisam imala neugodnih iskustava zaista, nisam osoba koja je izazivala ili radila skandale, trudila sam se biti poštena i prema medijima i kolegama, zaista nisam imala nikakvih nezgodnih iskustava. A kakav je to svijet? To bi zahtijevalo jednu novu knjigu na tu temu pa sad ne bih ulazila dublje', kroz smijeh nam je tada otkrila pjevačica. Nije joj taj svijet, očito je, odgovarao. Glazba jest i dalje u njezinom životu, kroz glazbu je upoznala svog voljenog supruga. Bruno je postao preko glazbe veliki dio njezinog života, upoznali su se svojedobno preko benda 'Funny Hill'. Ipak, estrada i prevelika popularnost u tom smislu Ivani nisu previše odgovarali. Danas je puno sretnija sa životom kojeg živi.

I kći pokojnog kraja funka nekad je imala ideju o bavljenju glazbom. Ella Dvornik odlučila se svojedobno pokušati i iskoristiti svoj glas. Blogerica i influencerica danas ima talenta za glazbu, no nije se dugo zadržala na estradi. Objavila je 2011. godine svoj singl 'Vrati mi sve', a potom i 'Hentai'. Objavila je i 2012. album 'Sayonara'. Simboličnog naziva jer je ubrzo nakon toga Ella napustila Hrvatsku i odselila u Dansku. Kasnije je otišla u Veliku Britaniju gdje se počela baviti i pisanjem bloga. Upoznala je tamo i današnjeg supruga Charlesa Pearcea s kojim ima djevojčicu. Preusmjerila se u nekakve druge vode, u kojima je znatno uspješnija. Ipak, svojim povremenim obradama hitova Ella pokazuje da ima odlične glasovne mogućnosti i dobar ukus.

Ella Dvornik

Lana Klingor Mihić

Ivana Plechinger

emilija kokić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter