Stvorio brojne velikane

Otac jugoslavenske komedije teško je živio zbog nepodobnosti! Oca su mu okrutno pogubili, a obitelj je provela godine u teškom siromaštvu


Ines Madunić
07.04.2019.08:00
Otac jugoslavenske komedije teško je živio zbog nepodobnosti! Oca su mu okrutno pogubili, a obitelj je provela godine u teškom siromaštvu
Screenshot

sažeto

"Pozorište u kući" bio je prvi sitcom u tadašnjoj Jugoslaviji


Ines Madunić
07.04.2019.08:00

Novak Novaković, poznatiji kao Novak Novak, bio je jedan od najplodnijih i najboljih scenarista socijalističke Jugoslavije.

Rođen u Kruševcu, poslije Drugog svjetskog rata pogubili su mu oca koji je bio pravoslavni svećenik, a on se s majkom i bratom preselio u Beograd. Zbog 'nepodobnosti' je obitelj materijalno oskudijevala, a Novak nije birao poslove da bi pomogao majci i bratu. Studirao je književnost, ali ju nikad nije završio i brzo se počeo baviti novinarstvom.

Prva humoristična priča objavljena mu je u zagrebačkom listu Kerempuh, a zatim i u drugim značajnim novinama u cijeloj Jugoslaviji.

Najvažnije uspjehe ostvario je na televiziji kao scenarist. Priključio se ekipi beogradske televizije na samim počecima, odakle je prešao s Radio Beograda. Ubrzo je postao urednik humorističnog programa televizije, a na tom je mjestu ostao do umirovljenja 1988. godine.

Napisao je scenarije za 13 serija, a najznačajniji uspjeh bila je "Pozorište u kući", koja se smatra prvim jugoslavenskim sitcomom.

U seriji, koja se prikazivala od 1972. godine do 1984. godine, prikazivao je svakodnevni život jedne obitelji, a sve su njegove serije posvećene upravo tome, uz blagu društvenu satiru.

Na njegovim su serijama karijeru izgradili veliki komičari kao što su Mija Aleksić, Miodrag Petrović Čkalja, Vera Ilić-Đukić...

Autor je serija "Servisna stanica", "Muzej voštanih figura", "Licem u naličje", i dr.

Verzija serije "Pozorište u kući" u Hrvatskoj se počela prikazivati 2006. godine pod nazivom "Kazalište u kući", a u njoj su glumili Leon Lučev, Daria Knez, Ksenija Marinković i Jelena Lopatić.

Beogradska nova verzija "Pozorišta" počela se prikazivati 2007. godine.

Novak je i u mirovini pisao, a njegova je supruga sve zapise poklonila beogradskom povijesnom arhivu koji ih i danas čuva. Preminuo je u Beogradu 1995. godine.

tv serija

sitcom

komedija

scenarist

Novak Novaković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter