Prerani kraj glumice

Osvojila domaće tržište pa se proslavila u Njemačkoj, tamo su je obožavali, ali tragično je završila, preminula je na svoj 33. rođendan


100posto
30.08.2019.19:30
Osvojila domaće tržište pa se proslavila u Njemačkoj, tamo su je obožavali, ali tragično je završila, preminula je na svoj 33. rođendan
Screenshot

sažeto

Gordana Kosanović bila je jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih glumica bivše Jugoslavije


100posto
30.08.2019.19:30

Gordana Kosanović filmom "Čuvar plaže u zimskom periodu" postala je jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije. Film u kojem je glumila s Irfanom Mensurom, Batom Stojkovićem, Mirom Banjac i Batom Živojinovićem postao je pravi hit 1976. godine, a ona najtraženija mlada glumica.

Rođena u Valjevu, odmalena se željela baviti glumom. Djetinjstvo je provela u Petrinji, a zatim se preselila u Beograd, gdje je završila Akademiju dramskih umjetnosti. Značajne je uloge ostvarila vrlo brzo, a igrala je u Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i Jugoslavenskom dramskom pozorištu.

Prvi put na filmu se pojavila 1976. u "Vrhovima Zelengore", a "Čuvar plaže" bio joj je tek drugi film u karijeri. Pojavila se još i u "Osvajanju slobode", "Usijanju" i "Pikniku u Topoli".

Nakon uspjeha u beogradskim kazalištima, primjećuje ju njemački redatelj Roberto Ciulli s kojim radi na "Dekameronu" u Ateljeu 212, a zatim se i zaljubljuju.

Započeli su vezu iako je ona bila udana za Dragu Majkića s kojim je imala sina Miloša.

Ciulli ju poziva da se priključi njegovom upravo osnovanom kazalištu Theater an der Ruhr u Mülheimu.

Gordana je otišla bez da je znala ijednu riječ njemačkog jezika, a nakon što se jedna glumica razboljela prije premijere predstave "Bog" prema tekstu Woodyja Allena, Gordana uskače na njezino mjesto, a ulogu je, navodno, odradila po sluhu.

Otad je igrala glavne uloge u skoro svim predstavama Theatera an der Ruhr.

"Ponuđeni izazov bio je veći od ovdašnjih i jednostavno nisam imala hrabrosti da kažem ne. Mnogo bi me više stajalo odbijanje nego prihvaćanje, iako sam i prihvaćanje skupo platila, na osobnom planu. Najteže mi pada to što živim odvojeno od djeteta... Živim između Jugoslavije i Njemačke, svakih mjesec dana putujem na tjedan dana u Beograd. Izgubila sam svoj mir... Recimo, građanski mir. S druge strane, dobila sam to što sam potajno uvijek željela: mogućnost iskušavanja krajnjih granica, da krećem uvijek iznova, uvijek iz početka. Život mi se zaista promijenio, to čak i sama primjećujem", rekla je Kosanović.

Screenshot

Ipak, bilo joj je teško biti odvojena od svog djeteta, ali uvijek je bila moderna i liberalna.

"Kad se glumica odluči na tu hrabrost da ima i djecu, mora biti svjesna da na jednoj strani gubi. O njezinim uvjerenjima, ljudskim i umjetničkim, ovisi za koji će se gubitak odlučiti. Za mene nema dileme: moje će dijete morati shvatiti da nema tzv. idealnu majku. Vjerojatno je ne bi imalo i da nisam glumica. Ja sam se s tim suočila. Koliko god me to stoji i boli, znam da nema izlaza. Znam da, ako bih ostavila teatar ili ga radila polovično uz alibi da moje dijete u svakom trenutku ima svoju majku uza se, ne bih pronašla prave razloge i smisao života.

Istovremeno, i ja sam opterećena tradicionalnim shvaćanjem da majka mora stalno biti uz svoje dijete, ne mogu se toga osloboditi i to me uništava, ali ja sam svjesno pristala na to uništavanje. Spremna sam, ako treba, uništiti sve do kraja, ali ne mogu napustiti kazalište kako bih dokazala svome djetetu da ga volim. Preostaje mu prilika da shvati kako sam ga ovako više voljela", rekla je iskreno u intervjuu za Studio 1985. godine.

Bilo je to samo godinu dana prije njezine prerane i tragične smrti. Teško je i iznenada oboljela te je za samo tri mjeseca preminula. I to točno na svoj 33. rođendan.

Tražila je da je pokopaju u rodnom selu njezine majke u Srbiji, a u njezinu čast danas se u Srbiji dodjeljuje nagrada s njezinim imenom, i to avangardnim glumcima.

glumica

Gordana Kosanović

newsletter

Prijavite se na Newsletter