Današnji dan ima posebnu priču

Nisu ih slomile ni najveće životne tragedije. Čak ni gubitak najvoljenijih nije ih mogao zaustaviti


Barbara Marinović
14.02.2019.17:00
Nisu ih slomile ni najveće životne tragedije. Čak ni gubitak najvoljenijih nije ih mogao zaustaviti
Foto: CROPIX

sažeto

Rođena su na današnji dan dva gospodina i jedna dama - Josipa Lisac te pokojni Relja Bašić i Miljenko Smoje


Barbara Marinović
14.02.2019.17:00

Magičnu moć ima ovaj dan. Ne samo zato što se njime slavi ljubav. Hrvatska bi ovaj dan slobodno mogla imati duplo slavlje jer su na ovaj datum rođeni velikani hrvatske kulture. Datum rođenja dijele glazbena diva Josipa Lisac, velikan Relja Bašić te novinar, književnik i scenarist Miljenko Smoje. Legende hrvatske kulture dijele tako datum rođenja, romantični 14. veljače. U drugačijim podnebljima, ali svakako identično izraženog umjetničkog poriva.

Josipa i njeno osobenjaštvo

Diva i velika dama, Josipa Lisac ikona je stila, ekscentričnog je modnog izričaja, specifične i prepoznatljive boje glasa. Rođena je na današnji datum 1950. godine u Zagrebu, gdje se obrazovala i rano počela graditi karijeru. Već kao dijete pokazala je veliki smisao za modu, šivala je i obožavala krojiti - za svoje lutke. U odraslim godinama to je znala učiniti i za sebe. Umjetnički nerv u sebi je prepoznala kao djevojčica, već s 10 godina počela je pjevati u Dječjem zboru RTV-a Zagreb. Ono što ju je kasnije označilo poslovno i privatno jest sudbonosni susret 1971. godine, kada je upoznala Karla Metikoša.

Zvonimir Ferina

Skladatelj i glazbeni producent ubrzo je postao ljubav njena života, poslovni i privatni partner. Ljubav je bila posebna, no unatoč tome, rano je Josipa odlučila da neće imati djece. Smatrala je da se zbog njezine prevelike ambicije djetetu ne bi mogla dovoljno posvetiti te je od ideje rano odustala. No, onda je tu veliku ljubavnu priču prekinula teška i bolna sudbina. Karlo je 1991. godine iznenada preminuo od infarkta, a Josipa je odlučila da više neće imati ni jednog muškarca. Svaku obljetnicu njegove smrti obilježava koncertom, a usamljenom se ne smatra. Njegova ljubav i dalje je dio nje. Malo je žena koje bi se 'osudile' na samoću tako rano u životu. No, Josipa mu je božanski odana, ne dopušta da se njihova ljubav zaboravi i nestane.

Najveća priznanja za gospona Fulira

'Gospon Fulir', čovjek koji je odigrao 3766 predstava, snimio 137 domaćih i inozemnih filmova, 26 puta stavio potpis na režijski uradak, vodio putuje kazalište Teatar - neponovljivi Relja Bašić. Da je još među nama, gospodin Relja slavio bi danas 89. rođendan. Nažalost, preminuo je u travnju 2017., no sjećanje na legendu živjet će vječno. Film 'Tko pjeva zlo ne misli' dio je hrvatskog kulturnog identiteta, a Reljin 'Fulir' nezaboravni lik. Ovaj veliki umjetnik dobitnik je najviših priznanja, bavio se brojnim humanitarnim organizacijama u Hrvatskoj, a bio je i UNESCO-v Umjetnik za mir. Priznanje takve vrste imaju najistaknutiji umjetnici u svijetu.

YouTube

Smoje - kralj reportaže

Rođen je na današnji datum i velikan pisane riječi, Miljenko Smoje. Rođen u maloj ribarskoj obitelji, tijekom Drugog svjetskog rata završio je u Splitu gimnaziju, a potom diplomirao hrvatski i povijest. Neko kraće vrijeme nakon rata radio je kao učitelj, a onda je 1950. počeo raditi kao novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Smisao za humor, upotreba dijalekta, reportaže iz svih dijelova Dalmacije. Smoje je bio kralj reportaže i radio je to kao nitko drugi o malim dalmatinskim mjestima. Bio je jedan od najpopularnijih novinara Hrvatske i Jugoslavije, što će ga kasnije koštati. No, koštao ga je jezik i u Jugoslaviji.

Nakon stvaranja kultnog 'Malog mista', stvorio je početkom osamdesetih i 'Velo misto', seriju koja je bila pod snažnom cenzurom komunističke vlasti. No, kako prava umjetnost uvijek pronalazi svoje mjesto - tako je i 'Velo misto' steklo popularnost koju nije izgubilo ni danas. Više životne mudrosti, izjava i prikaza života i duha Mediterana ima u toj seriji negoli u svim kasnijim zajedno. Osjećao je srž, bilo grada i svojih sugrađana, oslikao najbolje taj dalmatinski dišpet, a čak i kada je život bio posebno okrutan pa je njemu i Lepoj uzeo kćer Renatu, Smoje se nije predavao. Ostavio je nezamisliv trag svojim literalnim i scenarističkim te novinarskim radom. Hedonist, intelektualac i fetivi Dalmatinac, sve je to bio Smoje.

Foto: Arhiva CROPIXA

Josipa Lisac

Miljenko Smoje

Relja Bašić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter