Obrati pažnju na... Nikolu Čelana

Osnovao je TBF i još mnogo splitskih bendova, a sad kreće u solo karijeru: Sve su mi pjesme došle u snu, a najviše od svega mrzim plagiranje


100posto
10.10.2019.08:40
Osnovao je TBF i još mnogo splitskih bendova, a sad kreće u solo karijeru: Sve su mi pjesme došle u snu, a najviše od svega mrzim plagiranje
Tom Dubravec/Cropix

sažeto

Čelan je osnovao i bio član više splitskih bendova, a sad je objavio već dva solo singla


100posto
10.10.2019.08:40

"Goli ispred Boga" drugi je samostalni autorski singl splitskog glazbenika Nikole Čelana. Ovaj svestrani glazbenik na domaćoj je sceni već dugi niz godina, a nakon što se okušao u raznim bendovima - bio je u TBF-u, Libri, klapi Iskon - došlo je vrijeme da publici predstavi pjesme koje odišu njegovom jedinstvenom energijom. Jedna od njih je i singl "Goli ispred Boga", koji je nastao u suradnji s Tomom Miladinovićem, bubnjarem sve popularnijeg makarskog benda Rezerve.

Glazbenik nam je otkrio neobičan način na koji stvara glazbu, planira li kakve nove suradnje i što od njega možemo očekivati do kraja ove godine.

Koliko je nastajala pjesma "Goli ispred Boga" i koja je priča iza singla?

Nakon što sam za svoj kantautorski debi odabrao 'Tvoj Zakon', intimističku pjesmu turobne i melankolične atmosfere, htio sam kao nastavak svoje samostalne glazbene priče imati singl nešto življeg tempa i dinamike pa se Goli ispred Boga nametnula kao savršen odabir. Pjesma je nostalgičarska punk rock balada u dalmatinskom štihu, koja refrenom istovremeno naginje izvornoj britanskoj punk tradiciji, zvuku organske svirke i prljave, masne i neposredne snimke koja je na današnjoj popularnoglazbenoj sceni potpuno iščezla pod pritiskom trendovske prekomprimirane digitalne produkcije. To stanje ne smatram održivim i namjerno se ovim singlom okrećem zvuku koji je u stanju proizvesti u slušatelju nešto što odskače od sterilnog 'feelgood' totalitarizma današnjeg etera, pa bila njegova reakcija s pozitivnim ili negativnim predznakom. To mi je potpuno svejedno.

Na pjesmi ste radili s Tomom Miladinovićem. Kako je krenula ta suradnja i što se sve događalo u pozadini dok niste objavili singl?

Rezerve su nakon dugo vremena jedan odličan dalmatinski bend, koji tretira izvorni zvuk punk rocka i novog vala na suvremen način i to mu polazi za rukom u potpunosti. Htio sam se u ovoj pjesmi na neki način povezati s njima i to se dogodilo kroz Tominu produkciju. S Rezervama sam otprije surađivao na polju organizacije nekih svirki u Splitu, a na neki način smo i karmički povezani, budući da su članovi benda u njihovoj ranijoj mladosti posjećivali izvedbe Baš Betona, moje kazališne predstave s prijelaza stoljeća, tako da je utjecaj obostran. Nakon što sam Tomi poslao demo kliknuli smo u sekundi te je on u par sati, odsviravši kompletan instrumental pjesme, u svom studiju unio traženu dodanu vrijednost demu. Rezultat je zabilježen kao moj novi autorski singl na obostrano zadovoljstvo.

Planirate li slične suradnje u skoroj budućnosti? S kime biste najviše voljeli surađivati?

Apsolutno. Moje tek započeto autorsko stvaralaštvo u potpunosti se naslanja na kontakte s osobama i umjetnicima do kojih držim i s kojima vjerujem da mogu realizirati nešto novo, dobro i vrijedno. Tome u prilog govore ova dva autorska uratka i na taj način planiram nastaviti raditi i dalje. U skoroj budućnosti namjeravam se povezati s još nekim lokalnim splitskim glazbenicima s područja elektroničke glazbe. Već postoje konkretne skice, kao i preliminarni razgovori oko realizacije, ali o svemu ćete više saznati kad dođe vrijeme.

Kažete da ste pjesmu čuli u snu. Sanjate li inače sve pjesme ili je proces nastanka pjesama drugačiji iz pjesme u pjesmu?

Da, oba singla sam u potpunosti sanjao i to ne samo glazbenu temu, već cjelokupan aranžman i konačno ruho te sam zbog toga svoje glazbeno putovanje ka njihovoj realizaciji zapravo obavio unatrag, od zaokružene vizije ka početku i detaljima. Otkad sam prije par godina uočio da mi se događaju glazbeni snovi te vrste, počeo sam spavati sa smartphoneom kraj uzglavlja kako bih neposredno po buđenju pohvatao i otpjevao teme, budući da one na javi brzo iščezavaju i zaboravljaju se. Tako sam prikupio na desetine tema koje onda njihovim odležavanjem i promišljanjem u realnom svijetu s vremenom sklapam u dovršene pjesme.

Na taj način postižem neporecivu autentičnost, budući da se izvorište mojih pjesama i tema nedvojbeno nalazi u mom najdubljem stvaralačkom sebstvu. To me čini iznimno sretnim, jer više od svega u popularnoj i glazbi uopće mrzim plagiranje, a to se istovremeno pokazuje i kao prepreka široj recepciji mog rada, budući da kritičari osjećaju nelagodu jer im je teško uratke koji im od mene stižu smjestiti u ladice i dovesti u vezu sa svojim prethodnim znanjem. Stoga me dodatno veseli prelijevanje izvan okvira poznatoga i utabanoga koje se događa na taj način.

Kakvi su vam planovi do kraja ove godine?

Kad završim s promocijom ovog singla odmah se bacam na dovršavanje novog dema koji bi, kako sam spominjao, metodički, a samim tim i žanrovski, trebao skrenuti u opet trećem smjeru od ovoga s postojećih singlova. Kako svaka glazbena ideja traži svoj vlastiti pristup, njegovo uvažavanje i potom poštivanje njegovih zakonitosti u potpunosti, tako će sljedeća stvar, vjerujem, biti vezana za tehniku sempliranja, budući da mnoštvo tema koje bi u konačnici trebale činiti novu zaokruženu cjelinu traži i takav pripadajući instrumentarij i tehnologiju.

Vjerujem da će biti uzbudljivo - kako u procesu nastanka svake pjesme neprestano učim nešto novo o glazbenoj produkciji, tako će i nastupajući singl, naravno opet uz odabir adekvatnih osoba glazbenih sugovornika biti uzbudljivo iskustvo, vjerujem s još jednim zadovoljavajućim i vrijednim rezultatom.

intervju

glazbenik

novi singl

Nikola Čelan

newsletter

Prijavite se na Newsletter