Objasnio autor

Osim borbe za vlast i moć u 'Igri prijestolja' postoji puno jasnija i izravnija politička poruka


Ines Madunić
20.10.2018.21:00
Osim borbe za vlast i moć u 'Igri prijestolja' postoji puno jasnija i izravnija politička poruka
Profimedia

sažeto

George R.R. Martin ispričao je koja je glavna poruka njegovih djela prema kojima se snimila hit serija


Ines Madunić
20.10.2018.21:00

Oko serije "Igra prijestolja" postoji više teorija fanova nego svih likova koji su dosad prošli kroz opsežnu radnju, no jedna od njih postoji već godinama i oko nje se većina obožavatelja slaže. Ona također obuhvaća ne samo seriju, nego i knjige prema kojima je snimljena jer se odnosi na opću ideju cijele priče, a autor George R.R. Martin to je nedavno i potvrdio.

Radi se o klimatskim promjenama, odnosno o frazi "zima dolazi", koja je brzo postala jedna od najpopularnijih na televiziji i najkorištenijih u pop kulturi.

"Ljudi u Westerosu vode osobne bitke oko statusa, moći i bogatstva. I one ih toliko okupiraju da ignoriraju prijetnju 'zima dolazi', koja ima potencijal uništiti sve njih i uništiti cijeli njihov svijet. I tu je velika paralela s našim svijetom i našim planetom. Borimo se oko svojih individualnih problema, važnih stvari kao što su vanjska i unutarnja politika, ljudska prava, društvena odgovornost i pravda. Sve su te stvari važne. Ali, dok na to trošimo energiju, prijeti nam klimatska promjena koja je dokazana znanstvenim činjenicama. I ima potencijal uništiti naš svijet", rekao je Martin.

Dodaje da bi klimatske promjene trebale biti svima prioritet broj jedan, od političara do normalnih, običnih ljudi.

"Nijedan od problema koji se spominju na izborima nisu toliko bitni kao što je bitno to da ćemo biti mrtvi kad oceni potope naše gradove", zaključio je autor.

tv serija

Igra prijestolja

klimatske promjene

George R.R. Martin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter